Din online,  Pentru minte

Un influencer a dat-o în bară – abia acum ai ceva de învățat

O persoană publică destul de colorată ca vizibilitate – și, evident pentru oricine, destul de tristă în viața ei – a greșit rău. Cu alcool, droguri, condus cu permisul suspendat. Putea să iasă mult mai urât decât atât dacă, Doamne ferește, existau victime de pe urma teribilismului său. E bine că nu. Și, totuși, un influencer a dat-o în bară.

Persoana asta va plăti. Nu mă simt în niciun fel doritoare s-o pun eu la zid. Dar, ce să vezi. O pune acum toată lumea la zid. Cu aceeași ușurință cu care până mai ieri unii o suiau pe culmi ale gloriei. Alții se amuzau de ea și o urmăreau pentru cancan. Iar mulți – probabil cei mai mulți – o invidiau. Că are. Că face. Că drege. Motto-ul ei era, oricum, că mai bine plânge într-o mașină de lux decât pe o bicicletă. Ceva de genul.

un influencer a dat-o în bară - zâmbește sincer - mesaje de pe pereți

Am perceput mereu această persoană publică – influencer?! – ca fiind un suflet chinuit. O cred că a vrut doar să fie „o fată iubită și fericită”, însă rolurile pe care le juca în public o îndepărtau mult de țintă. Supremația, aroganța, dorința de a-i pune pe toți la punct, stima de sine umflată cu pompa, autosuficiența… toate măștile astea ale ei urlau de durere.

Departe de a mă face s-o invidiez, de multe ori o întâlnire online cu ea mă întrista.

Observam oameni din jurul său care ar putea s-o ajute, s-o pondereze, s-o facă iubită și fericită – dar care, parcă mai cu foc, o aruncau în vâltoarea creată de „lumina reflectoarelor”. O încurajau în nebunia asta a celebrității clădite pe multe exagerări, pe declarații șocante, pe inimă de piatră, pe aparentă nepăsare la durere.

Și, totuși, se vedea că o doare. Se știa. Dar se mergea închis. În timp ce unii copii – și mai ales unele copile – o priveau cu nesaț și-și doreau să-i urmeze pe drumul spre glorie. Acum, un influencer a dat-o în bară. Azi, persoana publică le-a transmis un mesaj. Și mi se pare important de citit. Și de reținut.

„Pentru copiii și tinerii care mă urmăresc și care visează să fie și ei influenceri. Nu faceți ca mine. Să nu vă credeți mai puternici decât viața, să nu vă lăsați seduși de celebritate și să riscați totul pentru asta. Să nu vă faceți că zâmbiți și că sunteți fericiți când nu mai e niciun pic de soare în viața voastră. Nu merită.”

Știu că știți la cine mă refer.

Și-aș prefera să nu îi spunem numele – decât, poate, într-o rugăciune. Știu că e ușor să o judecăm. Dar pietrele s-ar întoarce spre noi. Hai doar să fim un pic atenți la noi și la motivele noastre de a „invidia” pe alții. Să fim atenți la idolii copiilor noștri și să-i învățăm pe cei mici că toți suntem oameni. Suntem supuși greșelii. Suntem cu zile bune și mai puțin bune. Avem voie să fim nefericiți. Avem dreptul să ne prezentăm așa cum suntem.

Putem pierde mult pe moment – dar, măcar, suntem adevărați. Hai să nu ne mai pierdem noi pe noi pe sub tone de machiaj, de măști, de istorii inventate – care par a ne pune într-o lumină mai bună. Dacă nu ne aparțin – doar par. Și, când dispar… atunci riscăm să ne trezim goi, singuri, umiliți, nefericiți.

N-are niciun sens. Nu merită.

*** Citește și:

Meriți mai mult? Dovedește!

2 Comments

  • Diana

    Este esențial să învățăm din greșelile lor și să fim conștienți că nu trebuie să căutăm celebritatea sau să ne compromitem integritatea pentru a fi fericiți sau împliniți. Ar trebui să ne concentrăm pe a fi noi înșine, să fim autentici și să ne acceptăm și să ne iubim așa cum suntem.

    De asemenea, este responsabilitatea noastră, ca părinți și adulți, să educăm copiii noștri în privința idolilor lor și să le transmitem că nimeni nu este perfect, că greșelile fac parte din viață și că este important să ne concentrăm pe valorile noastre și să fim fericiți într-un mod autentic și sănătos.

    • anda_elena

      Da, toți suntem oameni și suntem supuși greșelii. Cred că de învățat e să nu ne prezentăm mai sus decât suntem – cu cât ne cocoțăm mai sus, cu atât căderea e mai dramatică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *