Hopa tropa prin oraş

Tur ghidat prin Cimitirul Eternitatea

La sfârșitul săptămânii trecute, am petrecut câteva ore în… Cimitirul Eternitatea! De data aceasta, nu pentru a ne lua rămas-bun de la cineva – ci pentru a învăța! Au fost momente vii și pline de informație, grație ghidului fantastic Irina Tacu Cociu. Turul ghidat a făcut parte din cadrul proiectului Promovarea Patrimoniului între Real și Virtual. Un proiect implementat de Asociația Iași – Artă, Cultură, Patrimoniu și finanțat de Primăria Municipiului Iași.

De ce am ajuns în Cimitirul Eternitatea? Pentru că-l știu dintotdeauna și pentru că-l știu prea puțin. Pentru că, atunci când vorbești despre el, vorbești despre al doilea cimitir din țară ca mărime, după Cimitirul Bellu din București. Un loc în care sunt înmormântate peste 900 de personalități. Sunt scriitori, medici, arhitecți, cofetari, fotografi, pictori, oameni politici sau din familii boierești.

A vorbit ghida noastră mult și bine și a oferit – gratis – o bogăție de informații! Am fost cu urechile ciulite și-am notat o mulțime de date. Pe unele deja le cunoșteam, pe altele mi le-am amintit, pe altele acum le-am aflat pentru prima dată. Toate mi-au restârnit pofta și dorința de a reveni cu postări pe blog. Și de a crea, printre altele, o rubrică dedicată Iașului și poveștilor lui. Iar de la turul ghidat de două ore și jumătate cred că aș putea porni vreo 15-20 de postări fără probleme! Da, atât de fain a fost!

Despre Cimitirul Eternitatea și despre istoria lui voi face o scriere separată. Acum, doar pe scurt, voi povesti despre principalele morminte pe la care am trecut. Vremea frumoasă de afară, soarele puternic de toamnă și telefonul meu nu prea s-au împăcat pentru a putea face fotografii de calitate. Dar ochiul și sufletul au pozat, cu siguranță, mai frumos.

Trei, doi, unu… start!

Prima oprire am avut-o la mormântul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea (1858-1918) – scriitor, pictor, avocat. Venit la Iași în timpul refugiului din Primul Război Mondial, a murit cu câteva luni înainte de a-și vedea împlinit visul Unirii.

Mormântul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea - Cimitirul Eternitatea din Iași

Am ajuns, apoi, la Nestor Heck (1840-1913), cel mai cunoscut fotograf din Iași la acea vreme. Este cel care a făcut unele dintre fotografiile dragi nouă astăzi cu Vasile Alecsandri, Veronica Micle, Mihai Eminescu.

Mormântul lui Nestor Heck - Cimitirul Eternitatea din Iași

Dacă mormântul lui Eminescu este atât de cunoscut pe aleea lui din București – tind să cred că mormântul lui Ion Creangă (1837-1889), deși foarte aproape de aleea principală din Iași, nu e la fel de bine pus în valoare. Poate că n-ar fi rău să mai ajungem pe aici pentru a pune o lumânare, o floare, un gând de rugăciune. 1889… ce an! Ion Creangă a murit în ultima zi a lui, pe 31 decembrie, în același an în care se stinseseră și prietenii Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Mormântul lui Ion Creangă - Cimitirul Eternitatea din Iași
Mihail Kogălniceanu (1817-1891), cel mai mare om politic al secolului al XIX-lea, s-a născut la Iași și este înmormântat tot aici, în Cimitirul Eternitatea.
Mormântul lui Mihail Kogălniceanu - Cimitirul Eternitatea din Iași

Ștefan Procopiu (1890-1972), fizician, inventator – a făcut parte din comisia mondială care evalua pe cei care concurau la Premiul Nobel.

Mormântul lui Ștefan Procopiu - Cimitirul Eternitatea din Iași

Richard Tuffli (1844-1898), cofetar elvețian, cu o cofetărie de elită la Iași, despre care povestește și Ionel Teodoreanu în „Ulița copilăriei”! A fost furnizor al Casei Regale. Monograma Regelui Ferdinand se regăsește și astăzi, folosită de Cofetăria (timpurilor noastre) Tuffli.

Mormântul lui Richard Tuffli - Iași

Dimitrie Anghel (1872-1915), cunoscut ca poet al florilor – un sensibil și, în egală măsură, un om aprig, dispus să invite la duel pe oricine nu era de acord cu el.

Mormântul lui Dimitrie Anghel - Iași

Otilia Cazimir (1895-1967) – scriitoare, poetă, traducătoare, inspector teatral. Numele ei adevărat este Alexandrina Gavrilescu însă, întrucât a trimis o poezie nesemnată la „Viața Românească”, Mihail Sadoveanu i-a spus „Otilia”, iar Garabet Ibrăileanu a numit-o „Cazimir”. S-a iubit timp de 25 de ani cu George Topârceanu apoi, 30 de ani, i-a îngrijit acestuia mormântul.

Mormântul Otiliei Cazimir, Iași

Mormântul poetului George Topârceanu (1886-1937) tot la Cimitirul Eternitatea se află – dar nu alături de Otilia Cazimir. Se pare că familia lui nu a dorit s-o primească și pe ea tot aici.

Mormântul lui George Topârceanu - Iași

Am oprit și la capela Familiei Moruzzi. Stema familiei, cu acvila și capul de bour, amintește de strămoșii princiari ai familiei, domni în Moldova și în Țara Românească. Maria Moruzzi a fost căsătorită cu Alexandru, fiul cel mare al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a murit de o boală de inimă chiar în luna de miere. Apoi, Maria l-a cunoscut pe I.C. Brătianu și, dintr-o relație pasageră, l-a avut pe Gheorghe Brătianu, care a murit în închisoarea de la Sighet.

Capela Familiei Moruzzi, Iași

La mormântul pictorului Sabin Bălașa (1932-2008) mi s-a rupt sufletul. O… ceva… o construcție neterminată și o cruce albastră, un albastru frumos, care amintește de munca de zece ani din Sala Pașilor Pierduți, de la Universitatea „Al. I. Cuza”.

Mormântul pictorului Sabin Bălașa - Iași
Am ajuns, apoi, la mormântul lui Garabet Ibrăileanu (1871-1936), critic și istoric literar, un om cu multe frici și tabieturi.
Mormântul lui Garabet Ibrăileanu - Iași

Am oprit și la arhitectul George Matei Cantacuzino (1899-1960), cel mai prolific teoretician al arhitecturii din România.

Mormântul lui George Matei Cantacuzino - Iași

Înainte de a se încheia prezentarea, nu se putea să nu trecem și pe la mormântul actorului Miluță Gheorghiu (1897-1971), cel care a jucat, timp 40 de ani, rolul Chirița.

Mormântul lui Miluță Gheorghiu - Iași

M-am lungit… pe scurt! Căci, de vorbit, s-a vorbit mult mai mult de atât! S-a vorbit și despre Scarlat Pastia, primar al Iașului și cel care a înființat Cimitirul Eternitatea. Despre soldații români, francezi, nemți, despre mormântul Uriașei, despre secta scopiților. Despre locotenentul Gheorghe Caranda (primul erou aviator român), despre poetul Cezar Ivănescu, despre Eduard Caudella (primul profesor de vioară al lui George Enescu). Despre Gavriil Musicescu (compozitor, muzicolog, dirijor al Corului Mitropolitan pe vremea Sfântului Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei). Și despre alții! Într-o poveste, cu adevărat, fără de sfârșit. Care durează și care va rămâne vie pentru Eternitate(a)!

Mulțumesc, Travel BlitzZ!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *