Maria-Paula,  Şcoala părinţilor

Despre gelozii și iubiri nesfârșite

Fiți pe fază, e despre gelozii! Maria se juca, în această dimineață, cu toate personajele din Clubul lui Mickey Mouse. Sunt prietenii ei dragi – tot ceea ce i-a cerut lui Moș Crăciun în dar.

La un moment dat, a început să adauge și alte plușuri în joc! Ce cățel drăguț!, a exclamat ea, cu vocea lui Minnie, în fața unui crețuliu maro. Atunci, eu, ca să mă aflu în treabă, îi spun: Cum zici asta? Vrei să-i faci geloși pe Goofy și Pluto?

Gelozii și iubiri - Maria si Gufi

Recunosc, au fost întrebări de om mare și prost – dar, șocul meu a fost să descopăr că Maria înțelege care-i faza cu gelozia. Din instinct, a luat cățelul intrus și l-a ascuns la spate. Și-i privea, vinovată, parcă, pe cățeii din Club.

Gelozii? Dragostea-i nesfârșită!

Ca să dreg ceea ce făcusem, l-am luat pe Goofy de-o ureche și am început să-i explic: Măi, cuțu, tu n-ai de ce să fii supărat! Maria te iubește mult de tot! Și pe Pluto îl iubește mult! La fel, iubește toate jucăriile! Nu te poate iubi pe tine mai puțin, doar pentru că are și alte jucării la suflețelul ei! Dragostea este nesfârșită! Așa că… n-ai de ce să fii gelos! Gelozia nu e bună, mai bine ne iubim! Maria mă privea puțin amuzată, puțin încurcată – și a sărit să mă pupe. Am considerat un moment potrivit să-i explic, din nou, niște realități din viața noastră.

Așa că, am continuat: Mami o iubește mult pe Maria-Paula! Așa e? Daaaa! Mami îi iubește și pe Andrei-Octavian și pe Iosif-Constantin! Mami o să-l iubească și pe bebe din burtică, când o să fie! Apoi, mami iubește și copiii sărăcuți! Înțelegi? Fiecare copilaș are un loc special la mami în inimioară! Eu nu împart dragostea pe care o am pentru tine cu nimeni! Dar, am dragoste multă, multă, cât să dau la toată lumea! Iubirea este nesfârșită, înțelegi?!
Copila mea a zâmbit. Iar dorința ei m-a umplut de emoție. Mami, mai spune o dată!

Pentru oamenii mari suntem plictisitori – când bontănim ca niște mori stricate. Copiii, însă, au nevoie să li se vorbească. Să li se explice. Și, să li se repete la nesfârșit. Astăzi am simțit, cu adevărat, că Maria este sigură de dragostea pe care i-o port. Era deja sigură – de mult timp. Motiv pentru care nu se mai teme să mă împartă cu alții.

[Citește și: Pe cine iubești mai mult?]

3 Comments

 • Alina-Nicoleta

  Ce bine că nu ai lăsat lucrurile așa, ci i-ai explicat Mariei. De multe ori din grabă, deși zicem câte o prostie, nu ne mai obosim să corectăm, și nu e bine. Copiii sunt foarte atenți la tot ce spunem sau facem.
  PS: De unde ați luat personajele din Club?

  • anda_elena

   Personajele noastre sunt din pluș – și se găsesc la tonete. În Alexandru, cel mai sigur :). Am văzut și variante din cauciuc sau mai mici, din plastic. Și puzzle-uri… și mai multe.

   • Alina-Nicoleta

    Puzzle are și el. Însă i-am găsit întâmplător pe Mickey și Minnie din cauciuc, și i-am luat. S-a jucat mult cu ei, și mă gândeam că s-ar bucura să-i aibă și pe ceilalți. Dar mai vedem. Nu vreau să-i încurajez atașamentul de personajele astea…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *