Pentru suflet

27 mai – Sfantul Ioan Rusul

Povesteam, acum ceva timp, despre o minune care mi s-a intamplat mie. O rasplata nemeritata, pentru o rugaciune fugara. Atunci – abia atunci, l-am cunoscut pe Sfantul Ioan Rusul. Astazi, ma intorc la el, pentru ca 27 mai este ziua pomenirii lui.

Sfantul Ioan s-a nascut intr-un sat din Rusia.
A fost luat prizonier de razboi de catre tatari si vandut unui ofiter superior turc, care l-a dus la casa lui, in Pricopie (Asia Mica), aproape de Cezareea Palestinei.
Turcia se umpluse de multime de robi rusi care, de teama chinurilor, s-au lepadat de Hristos si s-au facut musulmani. Dar, fericitul Ioan rabda cu smerenie robia – dispret, batai, loviri, scuipari – si-i spunea stapanului: Daca ma lasi liber in credinta mea, iti voi indeplini cu sarguinta poruncile; daca ma silesti sa-mi schimb credinta, mai degraba iti predau capul decat credinta. Crestin m-am nascut si crestin voi muri.
In timp, aga si familia lui au inceput sa-l indrageasca pe Ioan si sa ii ofere conditii mai usoare de trai, pe care acesta le-a refuzat. Dumnezeu a facut ca si batjocora oamenilor sa inceteze, printr-o minune pe care Sfantul Ioan a savarsit-o inca din timpul vietii.
In timp ce aga era plecat intr-un pelerinaj la Mekka, sotia lui a pregatit un ospat la care rude si prieteni s-au rugat pentru buna intoarcere a acestuia acasa. Stapana, vazand pe mese un soi de pilaf, care-i placea in mod deosebit sotului ei, i-a spus lui Ioan ca aga ar fi fost foarte bucuros sa guste din acele bucate. Ioan a cerut, atunci, o farfurie plina de pilaf, pe care a promis s-o trimita la Mekka. Toti au ras ca la o gluma buna, crezand ca Ioan cere mancarea pentru sine. El, insa, s-a rugat cu smerenie si cu simplitate lui Dumnezeu, care i-a indeplinit dorinta.
La intoarcere, aga a adus cu sine farfuria cu numele familiei crestat pe margine (asa cum era toata vesela) si a povestit cum, in ziua ospatului, a gasit in camera sa, care fusese incuiata, pilaful preferat aburind.
La ~40 de ani, Ioan Rusul a trecut la Domnul. La inmormantarea lui au venit crestini, dar si multi musulmani si armeni. Dupa trei ani, s-a aratat in vis duhovnicului sau, caruia i-a spus ca trupul i-a ramas intact, intreg, neputrezit, asa cum fusese ingropat. Trupul Sfantului Ioan Rusul continua sa aiba si astazi un parfum dumnezeiesc!
Biserica Sfantului Gheorghe din Pricopie, in care au fost depuse moastele sfintului, a fost luata cu asalt de oastea lui Osman Pasa. Aceasta a jefuit biserica si a aruncat trupul lui Ioan in foc. Dar, trupul Sfantului se misca in mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu – fapt care a ingrozit si care i-a facut pe pradatori sa fuga cu mana goala.
Moastele Sfantului Ioan se afla, astazi, intr-o biserica din insula Evvia, in Grecia.

Bucura-te, Sfinte Ioane, alesule marturisitor al lui Hristos!

Citeste si: Cum am mai cunoscut un sfant
Update: Sfantul Ioan Rusul – marturii contemporane ale Iubirii lui Dumnezeu

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *