Bucurii,  Pentru minte,  Pentru suflet

Sfantul Ioan Rusul – marturii contemporane ale Iubirii lui Dumnezeu

Petru ca multe persoane m-au contactat si mi-au spus ca nu auzisera, pana acum, despre Sfantul Ioan Rusul – dar ca au fost impresionati de viata sfantului si de cele ce mi s-au intamplat mie, am decis sa mai scriu ceva.

Cu greu m-am hotarat sa aleg doar trei povestioare adevarate si minunate, din multitudinea de minuni pe care le-a facut, dupa trecerea la Domnul, Sfantul Ioan. Ele sunt o dovada ca, tot ce-i cu neputinta la oameni, e cu putinta la Dumnezeu. Ca, oricat de mult am gresi, daca ne caim, putem primi mantuirea. Ca, sfintii nu urasc pe nimeni ci, din contra, ne indragesc mai mult decat, poate (cu siguranta), meritam.

* O familie simpla, din Lameso (Cipru), traia o mare suferinta. Ambii copii, de 6 si 8 ani, erau bolnavi de leucemie. Oricat se luptau parintii si oamenii de stiinta, viata se scurgea din trupusoarele lor firave. Chipurile le erau palide si ofilite.
Cineva le-a vorbit parintilor despre Sfantul Ioan din Grecia, care-si pastreaza trupul intreg si dupa trecerea la Domnul si care face multe minuni.
In simplitatea lor, mama si tatal au ingenunchiat, plangand, in fata icoanelor si a candelei aprinse.
Sfinte Ioane, se roaga mama, fa-mi copilasii bine. Nu pot sa rabd atata suferinta. Sfinte Ioane, vino si in casa noastra, intra aici, in aceasta seara si cauta macar putin spre durerea noastra.
S-au culcat, apoi, iar dimineata, cand s-au trezit, obrazii copiilor erau trandafirii si moi. La o noua analiza a sangelui, numarul de globule rosii era cel normal. Copiii se vindecasera! Minunea credintei a avut loc! (30 iunie 1980)

* Un om de stiinta ateu – medicul Matzuros din orasul Limni (de pe aceeasi insula pe care se afla si moastele Sfantului Ioan) s-a imbolnavit de cancer la intestinul gros. Cand i-a fost descoperita boala, avea cancer in forma avansata (metastaza).
Internat in spital si asteptandu-si moartea, medicul ateu si-a intors mintea, sufletul si inima catre toate cele in care nu credea. Dumnezeul meu, nu credeam in tine, spuneam ca totul e un basm. Omul si stiinta imi spuneam ca sunt totul. Primeste pocainta mea si, daca ma consideri vrednic, vindeca-mi boala prin sfantul al carui trup intreg il avem aici, aproape de noi.
Atunci, i-a batut cineva la usa, iar in incapere a intrat un medic tanar, frumos, binevoitor. L-a intrebat cum ii mai merge, iar bolnavul i-a spus ca se pregateste sa moara.
– Nu, doctore, nu mori. O sa iau eu tot ce ai rau inauntru.
– Cine esti tu, tinere? Mie mi-a albit parul in aceasta stiinta si cunosc ce am.
– Sunt acela pe care l-ai cerut mai inainte. La revedere, doctore!
A plecat. Si nimeni altcineva nu-l mai vazuse pe medicul cel tanar – pe Sfantul Ioan Rusul, adica. La urmatoarele analize, medicul (fost ateu) era perfect sanatos. Cancerul disparuse! (10 aprilie 1964)

* Dupa opt ani de casnicie, in care au asteptat in zadar nasterea unui copil, doi soti au ajuns la disperare. Femeia se ruga adesea Sfantului Ioan sa mijloceasca in fata lui Dumnezeu, pentru a deveni mama. Oamenii de stiinta nu-i dadeau nicio sansa, iar portile rugaciunilor ei pareau sa-i fie inchise. Intr-o seara, a izbucnit in plans: Ce ti-am facut eu, Sfinte Ioane, de ce ma urasti? De ce Dumnezeu nu vrea sa-mi dea aceasta bucurie? Sfinte Ioane, ma urasti?
In acea noapte, cineva a batut la usa casei lor. Cand a deschis, in intunericul de afara, femeia a vazut o lumina avand chipul Sfantului Ioan: Arhondula, ce rugaciune a fost aceea pe care ai facut-o aseara? Sfintii nu urasc pe nimeni. Nu este, insa, voia lui Dumnezeu sa dobandesti acum copii. Vor mai trece doi ani si va veni si aceasta bucurie.
Au trecut cei doi ani si a venit bucuria: primul, al doilea si al treilea copil. (3 decembrie 1979)

Intamplari adevarate preluate si repovestite din cartea Sfantul Ioan Rusul – marturii contemporane ale Iubirii lui Dumnezeu, traducere din limba greaca de Ieromonah Evloghie Munteanu si Cristina Bacanu, Editura Manastirii Crasna, Prahova, 2004

Din aceeasi categorie, mai poti citi si:
*** 27 mai – Sfantul Ioan Rusul
*** Cum am mai cunoscut un sfant – Sfantul Ioan Rusul
*** Crezi in minuni? Dar in dureri de masele?
*** Pomenirea mortilor – importanta
*** 9 noiembrie – Sfantul Nectarie
*** Minuni ale Sfintei Cuvioase Parascheva

3 Comments

  • maria

    Si noi il iubim mult pe Sfantul Ioan Rusul. Si nu poti altfel, dupa ce simti cat de "palpabile" sunt minunile facute de el.Acum vreo 2 ani eram intr-o situatie foarte dificila, iar duhovnicul ne-a dat ca solutie rugaciunea catre sfantul Ioan, zicand:"Nu se poate sa nu se rezolve! Sfantul acesta chiar face minuni!" Si asa a fost. Totul s-a rezolvat nu "ca prin minune", ci "prin minune".
    Acum un an, cuvintele pe care ni le-a spus parintele duhovnic, i le-am repetat surorii mele, aflata aproape in pragul disperarii, petru ca de ani de zile nu a putut ramane insarcinata, din cauza unor probleme medicale.A inceput sa citeasca acatistul Sfantului Ioan. Rezultatul…minunea, "foarte palpabila" de altfel, este Andreea, o fetita sanatoasa si cuminte, care azi, de ziua Sfantului implineste 3 zile. Multumim Sfinte Ioane!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.