Pentru minte,  Pietre...,  Vorbe de duh

Familia – bucurie și jertfă mucenicească

Din ce în ce mai puțini rezistă astăzi provocării de a-și menține unită familia. De a lupta pentru familie, de a-și dori să îmbătrânească împreună, de a-și crește copiii în bună înțelegere și în model de viață curată.

Nu-i ușor. Nu-i ușor să treci peste provocări și să mai crezi în familie – când și aparent cele mai trainice relații se zguduie din temelii. Nu-i ușor să vezi că oamenii de lângă tine se supără din copilării și apoi, aproape fără să gândească, fac cele mai cumplite nebunii și se smulg din sânul familiei – de parcă nu acolo, până mai ieri, au fost fericiți și plini de iubire. E greu să mai faci să conteze fericirea și iubirea de ieri… când astăzi poate e puțin mai greu, când astăzi partenerul nu mai e la fel de proaspăt și de puternic și de calm. E greu să mai faci să conteze sacrificiul din familie, când feluriți draci îți ies în întâmpinare, deghizați în îngeri aducători de liniște, de pace, de dragoste mare – în afara familiei.

Astăzi, mai mult ca niciodată, s-a pornit un duh împotriva familiei celei adevărate. Astăzi se dorește crearea familiilor din cârpeli, din păcate, din rugăciuni închipuite, din parteneri care și-au distrus cu bună știință familiile inițiale și care acum se mulțumesc cu resturi și se îmbată cu tot felul de copii nefericite a ceea ce ar trebui, într-o lume normală, să însemne familia.

Astăzi, familia trece prin mari schimbări. E plină de răni și de lacrimi amare. Prea rar familia mai rămâne o taină… Cândva, un om drag scria așa: Psihologic vorbind, fiind bombardați cu „modele” VIP, la cea mai mică provocare din cămin îți vine să renunți… Ar fi mai bine să fiu liber, să îmi văd de viață… îmi pare rău că l-am cunoscut… De multe ori, poate că e îndreptățit gândul. Dar tocmai acesta este rolul acelei cântări de la cununie: Sfinţilor mucenici, care bine vaţi nevoit şi vaţi încununat, rugaţivă Domnului să se mântuiască sufletele noastre. De ce ai renunța la un dar al lui Dumnezeu, un dar pe care l-ai cerut, știind de la început la ce te înhami? Îndemnul de a merge mai departe, atunci când intervine și dintr-o parte, și din alta, acel: Îmi pare rău… te rog să mă ierți!, ni-l transmit sfinții Adrian și Natalia. Pentru că traiul în familie este o mică jertfă mucenicească – speranţa fiind în mila lui Dumnezeu, Care a trăit şi El într-o familie, a simţit din plin dragostea şi binecuvântarea unui cămin.

Astăzi este ziua Sfinților Mucenici Adrian și Natalia – soț și soție, model de familie și de mucenicie. O icoană a provocărilor familiei creștine contemporane. Dacă ne-am uita mai des spre ei și spre Cer, poate că am reuși să ținem unită ceea ce astăzi, din ce în ce mai mult, omul și naiba se chinuie să despartă…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *