Explicaţiuni,  Pentru minte,  Pentru suflet

Sfânta şi Marea zi de Vineri

*** Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. (Ioan 3: 16)

Astăzi, este zi de mare întristare. Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, a îndurat scuipări, loviri peste față, palme, insulte, batjocoră, haina de porfiră, trestie, burete, oțet, piroane și suliță. A îndurat Crucea și moartea, pe care le-a primit, de bunăvoie, pentru noi.
Ar fi putut, în orice moment, să renunțe. Ar fi putut să evite suferințele și moartea, prin distrugerea celor care i se împotriveau. Dar, El a dorit să biruiască prin puterea iubirii și prin Înviere.
De multe ori, nu înțelegem sau refuzam să înțelegem, pe deplin, această Mare Taină. Și, nu doar atât – de 2000 de ani, continuăm să-L răstignim zilnic pe Hristos, clipă de clipă…

Dacă veți reuși să participați la Slujba Prohodului, ar fi minunat! Dacă nu, făceți-vă timp ca, măcar cinci minute să intrați astăzi într-o biserică, să vă închinați și să treceți pe sub Sfântul Aer. Adică, pe sub acea masă pe care preoții au scos-o în această dimineață în mijlocul bisericii, pe care se așază Sfântul Epitaf – Icoana punerii Domnului în mormânt. O floare și o lumânare vor întregi jertfa voastră.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *