Bucurii,  Din online

#numaratoareainversa – ultimele 31 de zile din an

31 de zile din luna decembrie au însemnat… #numaratoareainversa. O numărătoare inversă a timpului, până la întâlnirea cu 2023.

31 de zile din luna decembrie m-am văzut, zi de zi, live pe Facebook, cu oamenii dragi din online. A fost o provocare să mă țin de plan. A fost o bucurie să observ că nu vorbesc singură și că există interacțiune.

Ideea nebunească de a tot găsi alte și alte subiecte de discuție m-a făcut să fiu mai atentă în jur, să conștientizez felul în care se scurge timpul. Și, pe cât se poate, să-l trăiesc.

Mi-am asumat, de asemenea, vorbitul liber. Uneori prea lent, alteori prea accelerat, de multe ori cu bâlbe, cu zgomot de fond, cu imagini neclare. Autentic.

Am avut momente de râs, de plâns, de amintiri, de întrebări, de intervenții mai scurte sau mai lungi, de subiecte lumești și de subiecte de suflet. A fost, cred, pe cât de repetitiv – pe unele idei fixe ale mele – pe atât de variat.

Pe mine m-au bucurat cele 31 de zile petrecute live alături de voi, așa că m-am gândit să le adun într-o postare. Să avem #numaratoareainversa la un loc, să ne rămână (în) amintire.

***

Startul numărătorii s-a dat pe 1 decembrie, puțin după miezul nopții. Am prezentat proiectul buclucaș la care mă gândeam, apoi am vorbit despre români, România, obiceiuri bune și nebune, mândrii și rușine, bucuria de a fi cetățeni uniți sub cele trei culori: albastru, galben, roșu.

***

A fost aproape un început în forță. În ziua a doua am vorbit despre părerea unui bărbat anume despre femei, apoi am generalizat. Pentru că, în mare, părerile noastre despre alții vorbesc, de fapt, despre noi.

***

Întâiul live făcut afară a fost în cadrul celei de-a treia întâlniri. Au urmat, apoi, altele. Dar primul a fost despre pași – în ziua dedicată persoanelor cu dizabilități. Am vorbit despre putința noastră de a ne mișca și de a spune prezent oricând unei plimbări în aer liber. Și despre recunoștința pe care ar trebui s-o avem, căci sănătatea noastră nu ne este un merit.

***

Pe 4 decembrie am vorbit despre mâncare. Cu sau fără carne, cu sau fără înfrânare. S-avem poftă bună!

***

În ajun de Moș Nicolae, am avut o întâlnire emoționantă, pe viu, cu Sfântul Nicolae! Apoi v-am povestit și vouă despre trăirea mea. Și-am extins subiectul, povestind despre Moș Crăciun – care, la bază, este chiar Sfântul Nicolae!

***

Toate își au un timp. Noi avem o… răbdare?! Ați ghicit, despre răbdare am vorbit. Că, în teorie, le știu și eu…

***

În timp ce toți alergăm după cadouri bogate, facem liste nesfârșite, suntem mulțumiți o secundă și nerecunoscători o viață… unii cer lui Moș Crăciun un pachet de biscuiți sau o ciocolată. Nu, acest live nu a fost despre dulciurile care distrug sănătatea… cum greșit au interpretat unii.

***

A urmat un live despre iubire și neiubire. Despre etichete. Aparențe. Și priviri de dincolo de aparențe. Despre dragul de oameni și, uneori, tocmai despre zgârcenia noastră în… dragul de oameni.

***

Trăiești mult și bine, trăiești și fără mine! 😉 În timp ce făceam o ciorbă și un felul doi, am povestit o experiență personală despre dispariția mea din online. Nu a fost un experiment social. Nu a fost un reproș. Doar o realitate. O trezire la realitate.

***

Unul dintre cele mai scurte clipuri. O provocare de suflet.

***

Întâlnirea cu o ceată de urători m-a provocat să vorbesc despre… liniște. Căci, în toată gălăgia și agitația de dinainte de sărbători, avem nevoie să căutăm și să găsim liniștea!

***

Sănătate sau boală? Prevenție sau tratament? Sub impactul a multe drumuri făcute la spital în acea perioadă, în vizită la un om drag, dar și inspirată de Dragoș Pătraru, de la „Starea nației”, am vorbit despre calitatea vieții, a tinereților și a bătrâneților noastre.

***

Eu nu-s superstițioasă… mi-ar purta ghinion! 🙂 Glumesc, bineînțeles. Dar, într-o zi de marți, 13, nu m-am putut abține să nu ating niște subiecte pe bază de… noroc și ghinion.

***

Un live despre… frumusețe! 🙂 Frumusețea e în ochii privitorului și-n iubirea pe care ne-o poartă. Dar frumusețea este și în felul în care noi reușim să ne simțim bine în pielea noastră.

***

În luna cadourilor, am vorbit din nou despre daruri. Care-or fi cele mai de preț cadouri în/ din viețile noastre?

***

#numaratoareainversa 16 a însemnat mijlocul drumului parcurs împreună. Prin urmare, în acea zi întrebările au venit de la voi. Eu am răspuns provocărilor cum m-am priceput mai bine 🙂

***

Inspirată de niște discuții faine și autorizate despre ce ne aduce fericire în viața cea de toate zilele, am analizat subiectul adus pe tapet de Paul Olteanu, de la Mind Architect: calitatea relațiilor cu oamenii din jurul nostru.

***

Numai despre fotbal nu-mi imaginam să vorbesc. Dar am vorbit despre fotbal – ca-n viață. În seara aceea s-au distrat domnii cu mine. Sau pe seama mea. Ceva de genul… 😉

***

A urmat un live născut dintr-o colindă. Și dintr-o promisiune. Așa am ajuns să vorbesc despre promisiuni bune și promisiuni păguboase. Ce alegem? Și pe care le respectăm?

***

Impresionată de faptul c-am întâlnit pe stradă numărul vechii noastre mașini, am adus în discuție valoarea financiară vs. valoarea sentimentală. Când ne pot face obiectele fericiți? Doar atunci când, prin intermediul lor, creăm amintiri de suflet!

***

Dintre postările făcute pe stradă, cea din #numaratoareainversa 11 a fost filmată în preajma Maternității „Elena Doamnă”, acolo unde m-am născut eu. Demult. Și târziu! Depășind chiar și termenul ultimei sute de metri! 🙂

***

Cu gândul la 22 decembrie 1989, m-am întrebat: suntem sau nu suntem liberi? Ne simțim liberi?… Ce e libertatea?

***

Pentru că ne apropiam de zilele care ne bucură, dar care pot și întrista, am zis că e util să amintesc un pic despre depresie. Iar pentru că nu-s specialist, și ca să nu vorbesc doar „din burtă”, m-am folosit de niște texte foarte bune de pe Doxologia.

***

În seara de Ajun, înainte de a veni Moșul, v-am chemat pe toți la noi la brad. Și v-am arătat tricoul meu ghiduș, împrumutat de la Maria. Ho, ho, ho!

***

Astăzi S-a născut Hristos! Mesia, chip luminos! Lăudați și cântați și vă bucurați!

***

Ziua a doua de Crăciun a fost în cinstea Maicii Domnului. Am vorbit despre dragul de Maica Domnului și despre modelul care ne este – sau ar trebui să ne fie – Mama noastră din Ceruri. Pentru mine, aceasta a fost una dintre cele mai emoționante discuții.

***

Inspirată de conversațiile în privat cu urmăritorii celor Șapte pietre și de ziua Sfântului Ștefan, în a treia zi de Crăciun m-am întrebat: ce se va alege de numele nostru?

***

Pe 28 decembrie am vorbit despre prietenie! Din mașină – direct de la o întâlnire cu minunata mea prietenă, Andreea.

***

Artificii sau explozii? Aceasta a fost întrebarea din #numaratoareainversa 3. Discuția a fost interesantă, căci mulți dintre noi suntem bombe cu ceas. Deși gălăgioase sunt și artificiile… totuși, măcar ele sunt plăcute vederii.

***

Exact spre sfârșit era să dau cu bâta-n baltă. Am făcut live-ul destul de târziu, după o zi în care am fost continuu plecată, iar seara o petrecusem la niște prieteni. Pentru că era deja noapte, am gândit un… live în pijamale, în care am vorbit despre anul ce se pregătea să ne părăsească. Râdeau minunatele gazde la care am petrecut – că eram destul de obosită și gustasem ceva lichid cu grade mai multe. Însă doar gustasem, așa că n-a existat vreun pericol de-a fi mai bâlbâită decât de obicei! 🙂

***

În ultima zi din #numaratoareainversa am făcut live-ul din… cimitir! Departe de a fi un context sau un subiect macabru, am vorbit despre Viață! Despre a învăța să trăim AZI! Azi, ca ultima zi a vieții noastre. Azi, ca prima zi a vieții noastre!

#numaratoareainversa

La mulți ani, dragii mei dragi! Mă bucur și vă mulțumesc că mi-ați fost alături în aceste ultime 31 de zile din an!

#numaratoareainversa s-a încheiat. Vă doresc să rămâneți veseli și buni, sănătoși, înțelepți, conectați la fiecare zi pe care o primim în dar de la Dumnezeu!

2 Comments

  • Fuzzy

    Pe 14 decembrie a venit hora norilor! Am vorbit, intre altele, despre relatia cu noi insine si despre cum arata ea? Si ce facem cu ea? Si ce putem sa facem? Eu, cel putin, m-am gandit atunci profund la asta, pentru ca relatia cu noi insine influenteaza relatia cu ceilalti.
    De trei ani facem parte din cea mai mare miscare online, cea a #BucuriaCelorCareDoneaza. Eu le-am multumit generozilor mei, cu o cana de ciocolata calda. Si am multumit si tuturor generozilor din lume care nu-si asteapta rasplata!
    Ma simt norocoasa ca, in zilele noastre, putem sa facem orice, inclusiv sa donam si sa oferim bunavointa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *