Şcoala părinţilor

„Băi, dacă vorbești urât de mama mea te omor, ai înțeles?!”

„Te omor!”… cum sună asta! M-am nimerit, la un moment dat, intervenind doar cu prezența și-o privire… când un băiat de vreo 10 ani băgase mâna-n gâtul altuia de aproximativ aceeași vârstă:

– Băi, dacă vorbești urât de mama mea te omor, ai înțeles?!

Când am apărut în zonă, spiritele s-au calmat. Am tăcut. Culmea e că auzisem de la ce-a pornit conflictul. Cel luat de gât bâiguise ceva în lehamite, pentru că nu știa răspunsul la ceea ce fusese întrebat. Iar cel care-a întrebat înțelese din bâiguiala aia că fusese înjurat de mamă. Totuși, deși nu era vreun sfânt… de data aia amicul său chiar nu vorbise prostii, ci doar fusese neclar în exprimare.

sarma ghimpata - granita dintre adevar si minciuna - amenintare te omor

Peste ceva timp, am rămas singură în zonă cu… atacatorul. Am turnat suc în pahare și m-am dus la el.

– Hei, tu chiar îți iubești mama, așa-i?

– Normal!

– Și ai fi în stare să omori pe cineva pentru ea?

Deși răspunsul îi era afirmativ, nu mai avea aceeași tărie de a fi pronunțat – ca atunci când vorbiserăm despre iubire.

– Cred că mama ta e mândră c-o iubești și c-o aperi. Dar, spune-mi, te-ai gândit cât de mult ar suferi mama ta dacă ai merge la închisoare pentru că ai omorât un om ca s-o aperi pe ea?

– …

I-am explicat, apoi, că e logic să nu ne convină să fim înjurați. Mai ales de mamă. Dar că mama s-ar lipsi oricând de „apărare”, dacă asta ar însemna o crimă, o lungă suferință, o despărțire. I-am mai spus și răspunsul prietenului său, pe care nu-l înțelesese. Și, când și-a dat seama că amenințase cu moartea și că putea chiar să rănească fără nici cea mai mică vină un alt copil – l-a durut și mai tare prostia pe care o făcuse.

Uneori, poți greși fără să existe consecințe. Uneori, ți se poate explica greșeala cu vorbă bună. Iar în alte dăți e suficient să împingi un pic și să faci un rău pe viață și pe moarte. Ferească Dumnezeu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *