Doxologia,  România,  Şcoala părinţilor

Poezii pentru copii, Grigore Vieru și-o lectură în mașină

Versurile lui Grigore Vieru nu m-au lăsat niciodată nepăsătoare. Și nu mă refer doar la cele care mi s-au lipit complet de inimă, ci și la altele. Altele mai greoaie și aparent de neînțeles. Fiecare poezie are ceva al ei și mi-l ține pe poetul de peste Prut într-un anume top al preferințelor. Influențează mult faptul că am crescut cu el. Că l-am simțit român adevărat, patriot adevărat, suferind adevărat după România, „o țară plină de câmpii, munți, ape, cântece, istorie și granițe”.

În zi de 18 ianuarie, în 2009, a plecat la Domnul. Dar bogăția lui ne-a lăsat-o nouă, aici, moștenire. Și copiilor noștri. Și-ar fi păcat să-i privăm pe cei mici de numele său, de condeiul său, de varietatea de versuri și de stări pe care ne-o oferă.

La Editura Doxologia sunt publicate două cărți pentru copii, cu poezii ale lui Grigore Vieru și cu ilustrații absolut minunate, semnate Anca Apostol. Cum, deci, credeți că mă puteam eu abține să nu aduc și puțină poezie în #studiouldinmatiz?

Poezii de Grigore Vieru la Editura Doxologia - Cantecul Soarelui - Trei mici licurici

Cântecul soarelui

Cântecul soarelui conține 62 de poezii cu o strofă, maxim două, pentru copiii mai micuți. Sunt versuri simple în care se vorbește despre membrii familiei, despre anotimpuri, fenomene ale naturii. Despre o mulțime de animăluțe, dar și despre țară. E uimitor cum în patru sau în opt rânduri scurte poate exista atâta inocență, drăgălășenie, bucurie, simplitate, umor, iubire!




E uimitor, de asemenea, modul în care niște rime care stârnesc haz prichindeilor și oamenilor mari, deopotrivă, au în spate adevărate lecții de înțelepciune.

Trei mici licurici

A doua carte are 47 de poezii mai lungi și mai complexe, potrivite pentru copilașii care au intrat deja la școală.


La fel, vorbim despre versuri care pot fi citite și recitite la diferite vârste – mereu descoperindu-se noi înțelesuri și noi emoții.


Cântecul soarelui și Trei mici licurici se găsesc pe site-ul Editurii Doxologia. Le puteți cumpăra, logic, dar puteți și doar să vă faceți bucuria de a descoperi câteva frânturi din interiorul cărților. După cum spuneam, ilustrațiile sunt vii, pline de culoare și se îmbină tare, tare frumos cu poeziile lui Grigore Vieru!

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *