Explicaţiuni,  Vorbe de duh

Vă rog, spălați-vă și după Bobotează!

Pe mine mă enervează expresia crede și nu cerceta. Scoasă din context, e una dintre cele mai folosite pentru a „justifica” îngustimea credinței și prostia unor oameni. În realitate, creștinul e dator să cerceteze, să învețe, să asculte, să deosebească Tradiția de „tradiții”. Așadar… vă zic de pe acum: spălați-vă și după Bobotează!

Zilele acestea, aproape obsesiv, ne confruntăm cu tradiția-superstiție în care ni se spune, și aproape ni se impune, ca opt zile după Bobotează să nu facem baie, să nu spălăm rufe, să nu ne îmbăiem copiii. Nu știm cum a apărut această practică, dar un lucru este cert: intri în gura băbuțelor, pe motiv că faci mare păcat.

Dar, oare, nu este mai mare păcat să stai nespălat atâtea zile? Nu te poate obliga nimeni să nu puți – însă, asta e doar alegerea ta. Nu poți pune nespălatul și nespălarea în cârca credinței. Deci, îndemnul „Spălați-vă și după Bobotează” e unul cât se poate de prietenesc. Pentru că nici în biserică, nici în autobuz, nici la serviciu sau la cumpărături nu-ți va spune cineva bravo pentru că stai nespălat.

Apă oricum folosești. Te speli pe mâini, speli o farfurie, tragi apa la toaletă. E greu să-ți faci și o baie? Crezi că se supără Dumnezeu pentru atât? Păcatul intervine abia acum, când – deși ai condiții – nu te speli și, prin mirosul tău, îl deranjezi pe celălalt. 

Poate ar fi cazul să fim mai puțin obsedați de mărunțișuri băbești și să ne trăim viața frumos, simplu, curat. Demni. Vrednici de a lua în aceste opt zile Aghiasmă Mare.

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *