Competiţii,  Din online

24. Cu Autonom prin blogosferă

A trecut vremea în care noţiunea de blogger se afla în anonimat. Adevărat că, bloggeri anonimi încă mai există şi vor exista mereu – dar valoarea, câştigată în timp, prin muncă multă, se ridică precum uleiul deasupra apei. Aşa se face că, acum nu doar bloggerii apelează la firme, pentru anumite colaborări, ci şi firmele sunt interesate de modul în care ar putea crea legături mai trainice cu oamenii buni din online.

O campanie în blogosferă e ok, dar un parteneriat pe termen lung, deja sună a treabă serioasă, de ambele părţi. De respect reciproc şi de sprijin. Cei de la Autonom Rent-a-Car îşi doresc o implicare mai mare şi proiecte de seamă, alături de bloggeri. De fapt, deja au început, cu dreptul, zic eu, fiind sprijin de bază la evenimentele #prinSibiulmeu şi Cluj Brands Tour. Pornirea e bună şi ar fi păcat ca ideile şi susţinerea să se oprească aici. E nevoie de Autonom şi de autonomie pentru a se da startul şi altor campanii care să rămână în memoria bloggerilor şi a cititorilor lor, dar şi în memoria actualilor şi viitorilor clienţi care vor închiria maşini. Ajutorul ar fi, în continuare, reciproc. Autonom ar beneficia de reclamă pe bune şi pe merit, iar bloggerii şi-ar îndeplini nevoia de mobilitate.
Pentru că, s-o spunem pe aia dreaptă, un blogger nu poate excela, petrecând timpul doar în faţa calculatorului. El trebuie să iasă din carapacea sa, să socializeze, să cunoască, să se mişte, să fie curios, să pună întrebări, să descopere răspunsuri, să provoace noi teme de discuţie. Să se mişte prin oraşul său, prin grupul lui de prieteni, dar să depăşească şi nişte bariere, să călătorească în alte oraşe, să-şi cunoască ţara, să întâlnească oameni noi, cu preocupări comune.

În parteneriatul cu Autonom aş vedea, pe termen lung, evenimente desfăşurate în toate marile oraşe, nu doar la Sibiu şi Cluj. Măcar la Iaşi, nu? 🙂
Însă, mai presus de asta, mi-aş dori o campanie în zigzag, de cunoaştere şi promovare a României. România autonomă – în care, măcar zece maşini Autonom, câte una din fiecare punct important al ţării, să plece în recunoaştere. În fiecare maşină ar merge trei sau patru bloggeri, care să scrie constant, fiecare pe site-ul său şi în stilul său, despre locurile pe care le vizitează. Cele zece maşini ar fi mereu în locaţii diferite una de alta pentru ca, la final, să fie acoperită în întregime toată ţara, cu ceea ce are ea deja cunoscut, dar şi cu zone, muzee, râuri, sate, oraşe mai puţin promovate. Totuşi, bloggerii s-ar întâlni şi cu toţii, în anumite momente cheie. Pentru Autonom s-ar acorda, mereu, un număr de rânduri în care să se povestească felul în care au făcut faţă maşinile la anumite condiţii de drum, cum se simt bloggerii pe patru roţi, cine mai întoarce capul după ei :). Bineînţeles, scrierile 2.0 ar fi adunate şi pe un site comun, al campaniei. O campanie care ar deveni imediat cunoscută, urmărită, citită, comentată. O campanie în care Autonom ar fi pe buzele tuturor.

Şi dacă asta e cam mult… ori prea scump, atunci m-aş limita la cunoaşterea în profunzime a judeţului din care facem parte. Pentru că, de exemplu, eu scriu multe despre Iaşi, dar prea puţin sau deloc despre Tomeşti, Andrieşeni, Mădârjac, Ciorteşti sau alte multe localităţi. Asta nu e corect, iar descoperirea faptului că nu prea avem habar şi nici măcar nu ne interesează ceea ce e dincolo de oraş e tragică! Nasul meu de blogger-jurnalist îmi spune că, dacă Autonom mi-ar da ocazia să mă implic într-un asemenea proiect, aş scoate la lumină pietre preţioase şi reportaje care ar învia oameni, locuri şi poveşti încărcate, pe nedrept, de indiferenţă şi uitare.

[Postarea de faţă este a 24-a scriere din competiţia SuperBlog 2011.]

6 Comments

 • Cristina

  Uite la noi s-a gandit cineva (@doipe2) sa faca „Descoperim Aradul” si ne-am plimbat toata vara prin judet. 🙂 eu am prins vreo 3 iesiri (ca s-a nimerit sa fiu plecata din tara sau oras cu alte ocazii) ; doar ca noi am mers pe cont propriu si cu transportul public/privat (aka tren sau autobuz)

 • Cristina

  @anda_elena: noi avem norocul sa fie judetul bine servit de transportul public 🙂 dar daca Autonom vrea…de ce nu? [cam greu cu sponsorii insa, iti zic din proprie experienta]

  • anda_elena

   E greu. De asta trebuie să-i încurajăm pe cei care sunt dispuşi să se implice în blogosferă. Trebuie să le oferim ocazia să rişte… şi să câştige! 🙂

  • anda_elena

   Deocamdată, suntem doar la stadiul de planuri frumoase. Însă, dacă sună destul de bine şi sunt realizabile – cred că reprezentanții Autonom vor ţine cont şi unele dintre idei se vor transforma în proiecte!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *