Pentru minte,  Vorbe de duh

Două tipuri de iubire. În care vrei să creșteți?

Între un el și o ea care se iubesc există două tipuri de iubire: lumânare și candelă.

Relația de tip lumânare se ramifică. Lumânarea poate fi simplă sau sculptată, din ceară naturală sau din tot felul de combinații, parfumată sau nu, arzând molcom sau agitat, încălzind, luminând, descoperind umbre, culori, vise, suflete. Cert e că, mai devreme sau mai târziu, există un capăt al lumânării. Și știm… sau aflăm între timp… că există și un capăt al relației.

Iubirea de tip candelă poate fi nemuritoare. Îți dorești să arzi pentru ea, să fii acolo, prezent, să fii implicat, să muncești în pereche pentru candela voastră. Din păcate, nici iubirea de tip candelă nu e mereu nemuritoare. Pentru că munca în echipă e grea. Chiar și atunci când e minunată!

Ca să ardă neîncetat, candela trebuie întreținută. Trebuie schimbat fitilul, trebuie pus ulei… trebuie oprit din goană și trebuie să-ți pese. Nu-mi plac exprimările cu „trebuie”, dar uneori și ele sunt necesare.

Pentru că lipsa lui „trebuie”, lipsa asumărilor, lipsa responsabilităților și amânările duc, una câte una, la negrijă. Dacă nu ești în zonă, fitilul poate începe să scoată fum înecăcios, uleiul se termină, peretele din apropiere se înnegrește. Din neatenție, cineva poate răsturna candela. O candelă rămasă nesupravegheată poate cauza, Doamne ferește, chiar și un incendiu.

Cât de minunată e o candelă îngrijită! Ce flacără plină de încredere și de veșnicie emană! Și, totuși, unii nu înțeleg rostul candelei până când nu o văd stinsă. O pot reaprinde dacă-s acolo, prezenți, conștienți, doritori de a repara stricăciunile, de a cere iertare, de a ierta, de a lupta, de a învinge – prin iubire. Sau o pot da la prețul unei biete lumânări cu termen de ardere.

***

Alții pot schematiza altfel relațiile. Fără să greșească. Și fără să mă pună pe mine la zid. Pentru azi, eu am ales aceste două tipuri de iubire. Tu în ce fel de relație te afli? Sau pentru ce relație te pregătești? Și cum vrei să ardă iubirea voastră?

2 Comments

  • Victor

    Pentru cine are norocul să iubească,ar fi bine să-i fie sentimentul ca o candelă.
    Eu,o singură dată am avut parte de așa ceva. De o iubire ca un foc viu. A mai rămas, încă, cenușă;de câte ori trec pe acolo îmi zugrăvește umbra într-o nuanță mai albă…
    Iubire…. program inoculat în ADN-ul nostru, în vederea perpetuării speciei.

    • anda_elena

      Da, suntem creați din iubire și spre iubire – și greu știm să gestionăm… iubirea! Poate, dacă am înțelege candela mai devreme, nu am mai vorbi despre ea la trecut. Nădăjduiesc, însă, că unii care citesc își au încă vie candela – și inima deschisă, pentru a pricepe!…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *