Doxologia,  Hopa tropa prin oraş

Șapte mărturii din care poți înțelege pelerinajul la Sfânta Parascheva

 

De-a lungul vremii, la pelerinajul de Sfânta Parascheva am vorbit cu diverși oameni, din toate categoriile: femei, bărbați, copii, tineri, în vârstă, săraci sau bogați, ortodocși sau nu, români sau nu, cu „vechime” de pelerin sau așezați pentru prima dată la rând. Un rând care poate dura de la 20 de minute la 30 de ore. Cu soare și vreme bună sau cu vânt, frig, ploaie și chiar zăpadă!

Am adunat șapte mărturii din anii trecuți care mi-au rămas tare, tare de suflet! Te invit să le urmărești. Cred că eu aș putea să explic mult și bine – și-aș fi acuzată că-s subiectivă. Dar când îți explică un ortodox care nu prea credea până n-a experimentat trăirea, când îți vorbesc o bătrânică, un catolic sau un musulman, un ortodox din Africa sau unul din Serbia… parcă e mai fain! 🙂

***

„Am așteptat la rând și 12 ore, dar n-am simțit. A trecut totul atât de repede! Nici măcar nu am avut motive să mă plâng că mă dor picioarele. Când am terminat pelerinajul, m-am simțit eliberat de toate durerile!

Mă numesc Mustafa, sunt musulman și pelerin la Sfânta Parascheva!

„Vorbesc puțin românește, dar pot să spun că o iubesc pe Sfânta Parascheva foarte mult!”.

Stanley Anayo Anochie este un ortodox din Nigeria. În 2019 era închinător pentru al treilea an la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Acum 30 de ani, bunica Adela s-a vindecat la racla Sfintei Parascheva, după o lună în care nu și-a putut folosi mâna.

„Cred în Dumnezeu și în Sfânta Vineri” – rugăciunea de mulțumire a lui Ionel Gal, pelerin din Ardeal.

Slobodan a venit din Serbia în 2019, cu prietenii, special pentru Hramul Sfintei Parascheva. Cu două luni în urmă ajunsese pentru prima dată la Iași – iar acum mărturisea că a simțit chemarea Cuvioasei.

Marian din Constanța: „Soția mea vine mai de demult și nu înțelegeam de ce face asta. Cum să te duci să stai la rând acolo o noapte întreagă, așa? Și pe urmă, într-un an m-am hotărât, zic hai să merg și eu să văd. Ei, în primul an în care am venit ploua, era urât și am stat 20 de ore. De atunci vin mereu.”

„Până nu vii o dată să vezi despre ce e vorba, până nu te duci la Biserică, nu faci nimic. Intri într-o tutungerie, miroși a țigară, intri într-o farmacie, miroși a medicamente, nu? Vii la biserică, începi să înțelegi!”

Andrew Sandilands este un englez care locuiește în Spania. Are studii în filologie și drept. Este catolic și, când l-am întâlnit la Hramul din 2019, s-a prezentat ca fiind fascinat de Ortodoxie, de Sfânta Parascheva, de râvna pelerinilor și de ospitalitatea ieșenilor.

Dacă tot sunt clipurile… vechi – vă salut și eu, veche, o Anda Elena din 2018. Unde puteam fi în perioada aceasta… dacă nu alături de colegii de la Doxologia și de pelerinii Sfintei Parascheva? 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *