Explicaţiuni,  Haz de necaz,  România

În Moldova, papucii nu-s doar de casă

Pe la 6 ani, la mare, Maria a încercat să-i facă un compliment unui tip simpatic: Vai, ce papuci frumoși ai! El a început să râdă cu drag, dar și cu un aer de ușoară superioritate de capitală… și să-i explice: Dar nu-s papuci, sunt adidași! 🙂 Maria știa că papucii-s adidași, însă nu înțelegea de ce aceștia nu sunt acceptați și în categoria cea mare, a papucilor!

Pentru că la noi acasă, în apartament, în Iași și în Moldova, termenul de papuci este folosit generic, cu sensul de încălțăminte. În restul țării, papucii sunt, conform DEX-ului, încălțămintea ușoară, fără călcâi, care se poartă prin casă. Logic, în acest context, adidașii super colorați și ochioși ai macho man-ului de București au fost jigniți până-n străfundul tălpii și până-n șireturi! 🙂

Dar tot DEX-ul ne aduce un strop de alinare și mândrie 🙂 spunând că, în trecut, termenul de papuci era folosit cu sens de pantofi, încălțăminte. Iar exemple grăitoare nu vin de pe șaptepietre.ro, ci din textele lui Creangă, Eminescu, Negruzzi sau Caragiale.

papucii de casă

Deși pentru mulți poate suna aiurea, din tot ce-am păstrat din trecut (sau din tot ce, spun unii, n-am mai „evoluat”), măcar papucii nu-s ceva atât de… grav. Măcar la noi, în regiunea Moldovei, când dai papucii cuiva… îi poți da și ceva mai de Doamne-ajută – pantofi de firmă ori bocanci peste ochi – și nu doar niște banale încălțări de casă! 🙂

4 Comments

  • Constantin

    Când eram copil circula o melodie „Si-n bazar dacá te duci, Aladin, Aladin Ia-mi si mie doi papuci, Aladin, Aladin Doi papuci de beizadea, Aladin, Aladin Sá dansez la nunta ta, Aladin, Aladin.” Pare ceva venit din zona islamului. De fapt, daca stam si judecam si mai si citim ( https://dexonline.ro/definitie/papuc ) constatam cum cã acest cuvânt „papuc” este mult mai complex si mai românesc decât… Adidas. Dar ce sa-i faci. Acum nu mai mergem la sedinte foto, mergem la… shooting !

  • Oana

    Si colegele si prietenele mele din Cluj spuneau la fel: „Papuci”. Papucii puteau fi bocanci, tenisi, sandalute, pantofi sport, eleganti s.a. Deeeeci, se pare ca si in Ardeal s-au citit mult Creanga si Caragiale!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *