Hopa tropa prin oraş,  Vorbe de duh

Să alunecăm mult şi bine!

În această dimineaţă, în Alexandru, în Piaţa Voievozilor, un nene trecut bine de 50 de ani făcea piruete. În picioare avea patine, iar lamele alunecau perfect pe gheaţa din parc. Nenea se distra nevoie mare, noi îi zâmbeam puţin cu invidie şi păşeam cu atenţie, să nu ne rupem capul…
Momentul a fost amuzant. Dar, să fac mai mult de 30 de minute pe jos, pe un drum făcut, în general, în mai puţin de 15 minute, nu mi se pare amuzant. Şi… nu problema timpului este cea care mă disperă – ci aceea a riscului pe care îl implică mersul pe gheaţă. Patinoarele ambulante, pe care se mişcă oameni de toate vârstele, cu toate problemele. Lipsa de preocupare a celor care ar trebui să se… preocupe. Ori, pur şi simplu, să-şi facă treaba.
Nu sunt absurdă. Nu am comentat atunci când ninsorile nu mai încetau. Nu am grăbit pe nimeni să facă ceva. Totuşi, nu greşesc dacă spun că a trecut un an de la ultima ninsoare. Şi, că tot gheţuşul din Alexandru, dar şi din întreg oraşul, nu este decât o urmare firească a nepăsarii şi a altor cuvinte care încep cu ne… valabile anul trecut, neschimbate până astăzi…

Pentru că, nu este firesc să ai, în loc de asfalt, drumuri în totalitate din gheaţă.

Pentru că, nu este firesc să-ţi fie teamă să traversezi strada.

Pentru că nu este firesc, nici măcar în calitate de şofer, să nu fii lăsat să uiţi ce este aceea o groapă.

De fapt, ce sunt acelea gropi! Pentru că iarna se poartă… gropile de gheaţă!

5 Comments

 • Ionut

  Anda, ai dreptate, dar totusi o parte din vina o avem si noi oamenii.
  Tot timpul asteptam ca altcineva sa rezolve problema noastra. Daca am fi un pic mai gospodari – si aici ma refer la noi toti – am iesi cu sare, nisip si lopeti si am curata bucatica ce tine de noi si de blocul nostru.
  Nu crezi ca ar fi o solutie, ca fiecare dintre noi sa avem un pic de spirit civic si sa ne facem partie in fata ogradei noastre.
  Uite ca am putea sa facem si o campanie intre bloggeri – care are cel mai curatat trotuar din fata scarii.

  • anda_elena

   Ionuţ, tu ai atins o altă problemă – reală şi spinoasă. Adevărat, fiecare ar trebui să-şi facă în ograda lui, iar dacă nu – ar trebui amendat, fără milă.
   Însă, eu m-am referit la ograda ce nu mai ţine de mine sau de tine – pentru că, aşa, ar trebui să ieşim să curăţăm noi tot oraşul.

 • Ionut

  Daca fiecare iesean ar iesi sa curete gheata din dreptul blocului sau scarii lui, ar ramane suprafete mai mici de gheata, care trebuie sa le rezolve primaria.
  Ce vreau sa spun este ca ne-am obisnuit sa primim totul de-a gata si sa dam vina pe altii.

  • anda_elena

   Ionuț, n-am negat ce ai spus tu. Dar, pozele pe care le-am dat – nu sunt niciuna din fața unui bloc sau al unui magazin.
   Pentru nerespectarea curățării zăpezii/ ghieții din fața unui proprietăți private se poate da amendă. Dar, pentru restul? Se amendează ei singuri – sau îi amendăm noi, măcar prin atragerea atenției?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *