Hopa tropa prin oraş,  Pentru minte,  Pentru suflet

Cugetare

32 de trupuri de adulţi şi 20 de trupuri de prunci au fost înmormântate astăzi – spre odihna sufletelor lor. La ora 14, curtea Bisericii „Sfântul Nectarie” a fost plină de oameni şi de sfinţenie. De cinste pentru nişte fiinţe uitate, cândva…  de semenii lor. Uitate de noi – dar, niciodată de Dumnezeu. Căci, astăzi, şi-au primit răsplata! Trupuri care au zăcut, unele luni de zile, altele doi… chiar trei ani!, – la minus 20 de grade – în frigiderele Institutului de Medicină Legală, şi-au găsit liniştea. Pentru că… fiecare dintre noi, din pământ suntem şi în pământ ne vom întoarce!
Fapta cea bună a pornit de la un afacerist ieşean – Viorel Blăjuţ, patronul Iasisting. O faptă promovată nu pentru a preamări un om – ci pentru a oferi un exemplu de omenie. De care avem atâta nevoie, în credinţa şi în necredinţa noastră…

Nu vreau să mă lungesc. Ştirea, propriu-zisă, o veţi găsi prin ziare. Eu vreau să pun aici – cuvântul care mi-a ajuns la suflet. Adică, cele rostite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei:
„Vom săvârşi, iubiţi părinţi şi iubiţi credincioşi, slujba înmormântării. Slujba aşteptată de multe zile şi de mulţi ani chiar, de către trupurile acelora care se află în aceste sicrie.
Vom săvârşi slujba înmormântării pentru odihna sufletelor lor, dar şi spre gândire, analiză, reflecţie şi meditaţie pentru noi, cei de faţă, asupra vieţii noastre. Căci, viaţa se cuvine a fi iubită şi trăită aşa cum trebuie. În acelaşi timp, gândită în perspectiva eternităţii, în perspectiva ceasului morţii, prin care fiecare fiinţă umană trece.
Vom săvârşi, aşadar, slujba înmormântării, cu rugămintea adresată dumneavoastră să păstrăm această ambianţă de pace şi de reculegere, gândindu-ne fiecare la morţii noştri, la părinţii şi străbunii, la cei pe care i-am întâlnit în viaţă şi care nu mai sunt printre noi.
Rugându-ne pentru odihna sufletelor acestor persoane, să ne gândim, în rugăciune, la odihna celor dragi, care au făcut parte din viaţa noastră şi, prin logica trecerii timpului şi prin milostivirea lui Dumnezeu, au părăsit deja acest pământ.
Fie numele Domnului binecuvântat de acum şi până-n veac! Amin.”

[Sursă foto: Tudor Ghioc]

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *