Şcoala părinţilor,  Vorbe de duh

Nedrept. Sau la modă

Eram în Carrefour şi finalizam cumpărăturile pentru copilaşi. Aveam coşul plin de caiete, hârtii colorate şi alte minunăţii. Plin! Valoarea produselor era de aproximativ 200 de lei. Şi am văzut ghiozdanul ăsta:

Eu înţeleg că unele personaje de poveste se vând scump… Dar, chiar atât de scump?! Valoarea ghiozdanului era egală cu valoarea a tot ceea ce cumpărasem eu. Şi, mi s-a părut, cumva, nedrept. Poate pentru că lumea este nedreaptă. Poate pentru că ne-am învăţat să facem anumite abuzuri, atunci când vine vorba despre copiii noştri. Poate pentru că unii copii merită, iar alţii nu? Sau pentru că moda-i modă şi, dacă poţi ţine pasul cu ea, ar fi absurd să nu arunci banii!?
E greu să fii părinte. Şi să reuşeşti să fii moderat. E greu să-i explici copilului că există alţi copii care n-au ce mânca şi încă îşi scriu temele la lumina lumânării. E greu să-i explici copilului de ce alţi copii, colegi de-ai lor, au atât de multe lucruri scumpe, utile sau inutile – motiv suficient pentru a privi cu superioritate în jur.
Trăim într-o lume dificilă. În care ne putem pierde uşor şi în care ne putem pierde şi mai uşor copiii. E nevoie de noi. Alături de copii. Cu răbdare, cu explicaţii, cu înţelegere. Cu un punct de echilibru în balanţa asta a vieţii…

6 Comments

 • Simona

  oricum eu cred ca ei inteleg conceptul de „scum” sau „de firma” mult mai tarziu decat credem noi.

  daca stim sa le transmitem valorile esentiale problemele astea devin nimicuri.

  totul depinde de parinte…pana la urma.

  • anda_elena

   Da… noi îi… stricăm…
   Şi mai trist este când, de multe ori, părinţii îşi cumpără dragostea şi lipsa timpului petrecut alături de micuţi – prin tot felul de chestii scumpe şi atât.

 • andrei

  Asta inseamna capitalism, liberalizarea pieteii…legal nu are voie nimeni sa plafoneze pretul unui produs astfel ca el poate ajunge la orice valoare. Iar in romania se practica ca de Craciun,Paste,inceputul scolii, sa se scumpeasca produsele pentru ca se stie…ca se cumpara.

  • anda_elena

   Măcar mai există și campanii de… ieftinire. Mai modeste, dar sunt. Grație lor, am avut ocazia să iau lucrușoare suficiente – și bune – copiilor!

 • Gabi Rotaru

  Ha! Fiica-mea are ghiozdan cu Hello Kitty luat din Alexandru: doar 25 RON.
  Ma gandeam ca dai 200, dar macar te tine ghiozdanul pe mai multi ani. Nevasta-mea, cunoscand-o pe Laura, n-a fost de aceeasi parere 😀

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *