Hopa tropa prin oraş,  Pietre...

Atenție la bibliile dăruite pe stradă!

Astăzi, în Piața Voievozilor, se împărțeau pliante electorale și, separat… biblii. Într-un cort amenajat, oameni cu tricolorul pe ei serbau, cică, zilele bibliei – și făceau propagandă pentru o campanie națională de citire a cărții sfinte. Aparent, nimic rău. Lăudabil chiar, dacă scopul n-ar fi unul pătat.
Până acum ceva timp, cărțile sectanților, în general, nu aveau Sfânta Cruce pe copertă. Pentru că, între noi fie vorba – nu cred în ea. Cum, însă, la ortodocși, crucea înseamnă Viață, Speranță, Mântuire, domnii s-au modernizat și au considerat că vor atrage mai mulți în capcană, dacă vor copia design-ul. Dintre două biblii care arată la fel, dacă una costă măcar 50 de lei și cealaltă e gratis… nu-ți vine să alegi promoția? Ba da. Numai că, chiar dacă înfățișarea e aceeași, conținutul diferă.
M-am apropiat de lumea cea veselă și am întrebat dacă ceea ce-mi întindeau, ademenitor, este o biblie ortodoxă. Toate bibliile sunt la fel!, mi s-a răspuns, zâmbind. Am aflat, scotocind pe google, că inițiativa de a serba o asemenea zi, cu scopul de a introduce o biblie-păcălici în casele oamenilor este a Uniunii Baptiste din România.
Până la urmă, prea puțin contează cui aparține. Important e că nu ne aparține nouă, creștinilor ortodocși, dar că suntem făcuți să credem contrariul. Lumea care se înghesuia ca la plăcinte era mulțumită doar pentru faptul că a obținut ceva gratis. Totuși, nu cred că impactul ar fi fost același, dacă pe cort, pe lângă restul detaliilor, scria mare și cuvântul baptist. Nu cred că lumea ar fi fost dispusă ca, în schimbul unei cărți, să răspundă la întrebări dintr-un chestionar și să-și dea inclusiv date personale.

Nu arunc cu pietre în sectanți. Dar, mă deranjează minciuna lor și o acuz, la fel cum fac, de atâtea ori, și în cazul celor de o credință cu mine. Biblia este, într-adevăr, doar una. Dar traducerile și interpretările diferă, iar baptiștii, ca și cei din alte secte, schimbă unele cuvinte/ paragrafe/ idei, după le pică lor mai bine. De la lucruri mărunte [ei nu zic nicăieri preoți (ci bătrâni), nici nu pronunță Duhul Sfânt], până la descoperirea faptului ca Psalmul 50 e altceva și până la aspecte mai grave.
Cea mai mare consolare, gândindu-mă la toți cei care au luat biblii moca, se bazează pe un defect de-al nostru și pe un mare păcat. Citim puțin, din ce în ce mai puțin, iar Biblia este, de multe ori, element de decor în casele noastre. În cazul ăsta, poate nu i-o apuca pe oameni fix acum cititul…

86 Comments

  • Catalin T.

    Draga Anda, in locul tau nu mi-as face prea multe griji fata de cei care au luat Bibliile, pentru ca oricum sunt sigur ca nu le vor citi. Ei le-au luat doar pentru ca erau gratis … iar tot cei-i bun e gratis, satisfactie garantata (dupa cum spunea un clasic). Pe de alta parte, faptul ca in loc de preot apare cuvantul batran, iar Sfantul Duh lipseste, mergandu-se pe ideea de doitate in locul celei de Trinitate, este aproape fara importanta. Oricum multi oameni habar nu au care e diferenta dintre Paste si Craciun (lasand deoparte diferentele culinare)sau daca Iisus Hristos a fost spanzurat sau rastignit. De fapt aici este mare problema a Bisericii Ortodoxe Romane si aspectul asta il speculeaza sectantii, ca oamenii nu cunosc cartile sfinte si ca preotul li se adreseaza intr-o maniera prea elevata pentru gradul lor de intelegere … Asadar, cu Biblie sau fara Biblie de la sectanti, oamenii tot adevarul formatorilor de opinii de tip Dan Diaconescu sau Cristian Tudor Popescu il vor prelua.

  • ana

    As vrea sa sar in apararea organizatorilor acestei campanii (desi nu sunt baptista). Sunt insa sectanta si pot afirma cu toata convingerea si sinceritatea..ca Bibliile nu sunt modificate, ca nu se evita sub niciun fel folosirea anumitor cuvinte. Apoi tind sa cred ca motivul pentru care acei organizatori nu au mentionat confesiunea de care apartin se datoreaza tocmai acestor idei eronate ce au intrat in popor. Si cred iarasi ca singurul lor scop era de a incuraja oamenii sa citeasca o carte ce la urma urmei ar trebui sa-i defineasca atunci cand se declara crestini. Daca ar vrea mai mult de atat le-ar da pliante, invitatii sau alte carti (cu care nu sunt de acord nici eu). Tin sa mentionez ca nu sunt implicata in niciun fel de campanie de raspandire a Bibliilor si nici nu am intentia de a schimba cuiva credinta. Insa remarc cum se cultiva un fel de ura (poate e mult spus) pentru cei ce au alta credinta decat cea majoritara, pe care nu o pot intelege. Nu pot spune ca simt spirit crestin in aceast articol, sau in general in astfel de „preveniri” ale populatiei ce imi amintesc de suprematia bisericii in timpul cruciadelor. Imi pare rau daca am jignit sau am fost prea cruda..este doar o problema care ma intristeaza. Astept ziua in care sa putem trai intr-o societate in care putem accepta ca suntem diferiti..dar mai mult de atat..sa ne iubim asa diferiti cum suntem.

    • anda_elena

      Ana – atenționarea nu înseamnă ură. Eu sunt un om simplu și corect. Vorbesc pe față – iar acest lucru este considerat, de multe ori, un defect. Vreau adevărul. În credință și în viața de zi cu zi, vreau ca oamenii să recunoască cine sunt – să nu umble cu mișmașuri și pe căi ocolite.
      Sunt multe lucruri care diferă. În biblie, dar și în afara ei. Dacă nu ar exista diferențe, am avea bucuria de a fi, împreună, o turmă și un Păstor.
      Acum s-au împărțit cărți, dar s-au luat și datele personale. Adrese, numere de telefon. Care crezi că e distanța până la pliante și invitații la întâlniri în biserica lor?
      Accept că suntem diferiți, am cunoștințe, vecini și chiar prieteni care nu sunt ortodocși. Nu-mi impun credința cu forța dar, dă-mi voie să mi-o apăr! Astăzi, nu trebuie să mai murim pentru Hristos – dar, nici nu trebuie să ne lăsăm omorâți sufletește, să vedem cum oameni din preajma noastră sunt ”vânați” și să nu ne pese de ei!

      • ana

        Eu cred ca articolul este scris cu cele mai bune intentii…asa cum si acei baptisti imparteau acele Biblii cu cele mai bune intentii. Iti inteleg supararea, insa te folosesti de niste mijloace indoielnice manifestandu-ti protestul..si anume de niste informatii eronate si chiar deplasate. Prin ceea ce scrii influentezi oameni, ce apoi vor merge in societate, se vor intalni cu alti oameni diferiti lor si se vor purta ca atare. Aici intervine supararea mea. Mai multa responsabilitate in ceea ce spunem..mai multa informare corespunzatoare inainte sa vorbim. In rest apreciez ca vorbesti direct..nu ar fi asta o problema. Si problema cu apararea credintei este…cu ce pret ? pentru ca eu cred ca atata timp cand aceasta lupta afecteaza oameni..nu e tocmai ok 😉

        • anda_elena

          Când te aperi, înseamnă că cineva te atacă.
          Cum să stai nepăsător, când cineva vrea să schimbe o credință de 2000 de ani – fundamentul unui popor și al vieții mele?

          • ana

            intr-adevar acum te inteleg..chiar esti atacata :)) daca stiam ca o sa fie chiar asa taceam..totusi ca un sfat pentru ambele tabere…incercati macar o clipa sa va puneti in pielea celuilalt si totul o sa se rezolve de la sine. O seara minunata sper sa ai ! 😉

      • un cititor

        Tare e usor sa acuzi, fara sa studiezi putin…. Am acasa o Biblie din alea care le-au dat „sectantii” si am gasit ca chiar se foloseste cuvantul „Duhul Sfant” asa ca nu stiu de unde ati scos asta ca in bibliile cu pricina lipseste cuvantul Duhul Sfant.
        Ati spun ca nu se foloseste cuvantul preot??? luati va rog si cititi in epistola apostolului Petru si veti descoperi ca acolo se foloseste si cuvantul preot!
        Ca uneori in loc de preot este folosit cuvantul batran sau prezbiter(prezbiter este sinonim cu batran) este pentru ca (lucru recunoscut si de BOR) in original (in greaca) cuvantul respectiv inseamna chiar batran
        In plus, traducerea a fost facuta de un preot pe nume Dumitru Cornilescu.

        • anda_elena

          Și tu cu ce noutăți ai venit?
          Referitor la Sfântul Duh mi-am asumat greșeala.
          Și despre „prezbiter” a fost o explicație amplă pe care am dat-o, puțin mai sus.
          Și apoi, Dumitru Cornilescu a fost preot ortodox pentru puțin timp, dar și unul dintre fondatorii cultului evanghelic. Crezi ca a înființat altceva de bine ce se armoniza cu părerile ortodoxe? Eu am niște dubii.

  • radu

    Subscriu la ce a spus Ana mai sus. Vreau sa spun ca pana ieri,dupa ce am luat o Biblie de la acesti oameni si am ajuns acasa sa ma informez care e treaba cu aceste biblii, nici eu nu aveam prea multe cunostinte legate de cultul baptist si ce promoveaza ei. Baptistii in general sunt considerati prea fundamentalisti, sunt considerati eretici, se fac glume pe seama lor si sunt numiti cu tot felul de apelative negative pe care eu le impartaseam pana acum si pe care le-am primit de la societatea in care traiesc. Ieri am venit acasa si m-am informat cu privire la biserica baptista si la mesajul ei, si dpa asta mi-am dat seama ca eu desi nu stiam nimic despre ei, in realitate sunt mai baptist decat ei. Eu am fost intotdeauna mai aproape de Biblie, decat de Biserica si de invatatura Sfintilor Pariniti. Nu mi se pare normal ca un cult crestin sa fie atat de mult marginalizat si etichetat negativ datorita faptului ca sunt mai aproape de biblie decat de traditie si invatatura bisericeasca. Pana la urma noi toti ne consideram crestini si suntem mandri ca pana acum nu am cazut in capcana altor culte protestante, dar noi suntem crestini numai cu vorba si cu traditiile, dar in rest nu avem nici o tangenta cu biserica si cu credinta adevarata. Lasati prejudecatile deoparte si informati-va oameni buni, fiti intelepti 🙂

    • anda_elena

      Observ că te-ai documentat într-o zi și ești deja expert în ceea ce-i privește pe baptiști. Nu e rău.
      Însă, am o curiozitate. În viața ta de creștin ortodox (dacă ești), câte ore ți-ai dedicat pentru a afla tainele credinței în care te-ai botezat? Pentru că, măcar o zi dacă ai fi trăit-o pentru ortodoxie, ar fi fost imposibil să desconsideri Sfânta Tradiție…
      În plus, aici nu vorbesc despre marginalizarea baptiștilor sau a altor sectanți. Am acuzat minciuna. Atât.
      Înțelepciune și ție îți doresc!

      • Cristi

        Bine zis Anda!
        Nu vreau sa fiu rau, rautacios etc..dar se pare ca Radu deja tine predica mai jos 😐
        Nu sunt mare religios, dar fac ochii cat cepele cand vad cum unii isi descopera adevarata credinta peste noapte si incep sa umble cu biblia subtioara si sa predice in stanga si in dreapta cu citate si cuvantari. Pana acum cine nu te-a lasat sa te documentezi si sa inveti biblia pe de rost cu tot cu coperta? Eu in locul vostru, daca „mi-as gasi credinta peste noapte”, as ramane cu ea si n-as mai deschide gura ca stai sa vezi ce zice X in biblie si cum sta treaba defapt, pasaje, citate etc. E de-a dreptul penibil. Fiecare cu credinta lui.
        Daca ai considerat ca nu esti multumit de ce ai si ai trecut la alt cult, bravo tie, pastreaza pentru tine. Nu ma iei (vorbesc la general) pe strada cu „hai sa citim biblia impreuna, ca ce stiai tu pana acum e mult prea departe de adevar”.
        Va rog pastrati pentru voi. Poate sunteti martori la miracole de-ale voastre, dar si la noi sunt multe, insa nu si credinta destula 🙂

        • radu

          Cristi, nu ai fost atent la ce am scris dar stii sa critici. Nu mi-am descoperit credinta peste noapte, sunt crestin ortodox de cand ma stiu,mai merg la biserica si am citit Biblia ortodoxa integral si acuma citesc frecvent din ea. Tocmai de asta ziceam ca sunt mai baptist ca ei, ca sunt un ortodox foarte legat si apropiat de Biblie. In rest cum interpreteaza baptistii biblia si cum folosesc in viata de zi cu zi ceea ce scrie acolo sau cum vad realitatea nu ma intereseaza. Niciodata nu mi-am pus problema sa ma convertesc sau sa atac dur Biserica Ortodoxa desi as avea destule critici la adresa acestei institutii si la oamenii care o conduc. Ceea ce remarcam si voiam sa scot in evidenta este ca baptistii sunt prea aspru criticati fata de ce reprezinta si ce fac ei in realitate. Mi se pare exagerat sa ii acuzi ca impart o biblie care e aceeasi ca si cea ortodoxa, doar ca foloseste unele cuvinte diferit. Ceea ce e cu adevarat trist este ca suntem mult mai toleranti si acceptam ateii, asa numitii crestini doar cu numele, alte animale cu chip de om care nu au nimic moral si spiritual in ei, dar in schimb stim sa ii acuzam si sa fim intoleranti cu baptistii 🙂

          • anda_elena

            Fără să mai bat mult apa-n piuă, revin cu un citat din postare. Ideea de bază a postării, care spune totul:
            „Până la urmă, prea puțin contează cui aparține (biblia). Important e că nu ne aparține nouă, creștinilor ortodocși, dar că suntem făcuți să credem contrariul.”
            Atât!

      • radu

        Nu ii cunosc foarte bine pe baptisti, dar ii cunosc in schimb destul de bine pe crestinii ortodocsi si de asta nu as indrazni sa ii acuz pe primii. Da, sunt crestin ortodox si nu vreau sa ma laud, dar pe cat posibil am incercat sa fiu un bun crestin, sa inteleg Sfintele Scripturi si sa respect pe cat posibil ce e scris in ele. Eu sunt preocupat mai mult de sufletul meu si de mantuirea mea, decat de respectarea unor precepte bisericesti, de asta am incercat sa fiu cat mai aproape de Biblie, de Hristos si de esenta invataturii crestine nu de rutine ”crestinesti” care nu au nimic sfant in ele 🙂

        • anda_elena

          Avem suficiente bube. Dar, mai bine facem ceva pentru a le vindeca, decât pentru a mari rănile. Pentru că fiecare dintre noi are un rol!
          Te preocupa mântuirea ta? E foarte bine! Însă, dacă preocuparea ți-e egoistă și pe cont propriu… e cam greu să fii fericit pe deplin! Mântuirea se face și prin Biserică! Caută-ți un loc în care să te simți bine duminica, la slujbe. Caută-ți un duhovnic de suflet. Există! Crede-mă!

  • radu

    Se aplica perfect aceste cuvinte a lui Iisus din Biblia Ortodoxa si pentru Biserica Ortodoxa:
    „Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, după cum este scris: „Norodul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Degeaba Mă cinstesc ei, dând învăţături care nu sunt decât nişte porunci omeneşti.” Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu şi ţineţi datina aşezată de oameni, precum: spălarea ulcioarelor şi a paharelor, şi faceţi multe alte lucruri de acestea.” El le-a mai zis: „Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră. Căci Moise a zis: „Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta”; şi: „Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit cu moartea.” Voi, dimpotrivă, ziceţi: „Dacă un om va spune tatălui său sau mamei sale: „Ori cu ce te-aş putea ajuta este „Corban”, adică dat lui Dumnezeu, face bine”; şi nu-l mai lăsaţi să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama sa. Şi aşa, aţi desfiinţat Cuvântul lui Dumnezeu, prin datina voastră. Şi faceţi multe alte lucruri de felul acesta!” (Marcu 7:6-13)

    Si asta pentru preoti:

    ”Si le zicea in invatatura Sa: Luati seama la carturari carora le place sa se plimbe in haine lungi si sa li se plece lumea in piete,
    Si sa stea in bancile dintai in sinagogi si sa stea in capul mesei la ospete,
    Ei, care secatuiesc casele vaduvelor si de ochii lumii se roaga indelung, isi vor lua mai multa osanda.”

  • catalina

    Draga mea,

    ma deranjeaza nu atitudinea ta care e de laudat, vrand sa aperi adevarul, ci faptul ca vorbesti in necunostiinta de cauza. In primul rand baptistii nu sunt sectanti, ci au o religie recunoscuta oficial si cu un statut bine pus la punct. In al doilea rand ei cred in Sfanta Treime la fel ca si ortodocsii si folosesc termenul de Duhul Sfant (care apare peste tot in Biblie). Biblia nu e una modificata – si pentru a te convinge de asta te rog chiar sa o rasfoiesti tu insati. (Iti pot oferi eu una daca nu vrei sa o cumperi, te rog doar sa-mi spui.) In ceea ce priveste cuvantul „batrani” – asa se numeau ei in vremea respectiva si nu se refera la acelasi lucru ca „preoti” (poti sa-l intrebi pe preotul tau daca e asa sau nu).

    M-as bucura daca inainte de a posta astfel de lucruri serioase, care tin de cretina omului, te-ai informa mai bine.

    Probabil ca ai fost prost informata cu privire la baptisti… daca vrei, iti stau la dispozitie sa discutam despre lucrurile care nu-ti sunt clare, (sunt baptista) doar pentru lamurirea ta.

    Catalina

    • anda_elena

      Preotul meu nu e încă preot, dar zice așa:
      În textul de la Apocalipsă (atât în cel original, grecesc – Septuaginta, cât și în Vulgata latină + în textul evreiesc Masoretic) cuvântul la care facem referire este „presbiteros” (= preot) și nu „gheeron” (= bătrân). Deci Cornilescu traduce intenționat „presbiteros” prin „bătrân”, atacând taina Sfintei Preoții și lucrarea ei în Biserică.

      • catalina

        Viitorul preot s-a cam incurcat. Septuaginta se numesc primele 5 carti din Vechiul Testament iar Apocalipsa e ultima carte din Noul Testament. Dar haide sa nu vorbim teoretic si in necunostinta de cauza. Iei biblia ‘baptista’ si o citesti si dupa aceea discutam daca vor mai fi nelamuriri. Nu incerc sa te convertesc, n-am nicio putere sa fac asta si nici vointa. Dar nu-mi place cand cineva discuta despre ‘biblia baptista’ fara ca sa o fi citit macar. Nu se face asta cu nicio alta carte, daramite cu biblia.

        • anda_elena

          Primele cinci cărți ale Vechiului Testament se numesc Pentateuh. Septuaginta este traducerea grecească a textului evreiesc în ultima variantă, cuprinzând și cărțile Noului Testament.
          În fine. Cred că intrăm în prea multă teorie, când, reamintesc, ideea postării e alta.
          Acum se pune întrebarea… tu ai citit o Biblie ortodoxă, pentru a fi convinsă că cele două cărți sunt la fel?

          • catalina

            Prefer sa ne intalnim sa discutam fata in fata si cu bibliile pe masa. Ce zici?

          • Catalin M

            Anda, cu părere de rău, faci o confuzie. Septuaginta este traducerea în limba greacă a Vechiului Testament făcută în Alexandria Egiptului in sec. al 3-lea î.H., la iniţiativa faraonului de atunci, Ptolemeu al II-lea Filadelful. În concluzie, nu are cum să conţină scrierile Noului Testament. PS – e doar o informare pt tine, nu trebuie să publici comentariul.

          • un cititor

            Septuaginta este traducerea Vechiului Testament in greaca!!!! Nu are treaba cu Noul Testament. Dupa cum viitorul preot ar trebui sa stie, Vechiul Testament a fost scris in Ebraica si o mica parte din el in armaica pe cand intreg Noul Testament a fost scris in greaca…. asta in paranteza fie spus. Plus ca termenul de presbiteros este tradus prezbiter in traducerea Cornilescu, deci unde e problema cu traducrea asta???? ca eu chiar nu mai inteleg… Adica traduce un termen care inseamna prezibiter (sau batran) prin prezbiter si spui ca este o problema. Deexemplu in evrei unde se spune ca Iisus este Marele nostru Preot ( cu referire la implinirea Vechiului Testament) termenul folost in greaca nu este presbiteros….
            Si as vrea sa il intrebi pe viitorul preot, atunci cand va deveni preot cu ce drept va purta vesmintele preotiei Aronice? Cine i-a dat acest drept din moment ce Hristos implineste slujba de Mare Preot?

        • Ionut

          Puteti sa imi raspundeti la o intrebare cat se poate de banala. Daca „religia” baptista este considerata una oficiala, de ce nu ati avut curajul ca atunci cand ati impartit Bibliile pe strada, sa spuneti oamenilor ca este o Biblie ortodoxa. Nu vreau sa o luati ca pe un lucru personal, desi baptistii sunt dispusi sa porneasca adevarate polemici cand vine vorba de apararea intereselor lor.
          Nu discut de teorie si care din Biblii este mai biblie decat cealalta. Vorbesc de un principiu dupa care ar trebui sa ne ghidam in viata – cel de a spune adevarul fara ocolisuri si fara tehnici de manipulare.
          Eu unul am avut ocazia sa „rasfoiesc” o biblie distribuita de Adevarul, biblie care va spun sincer ca avea o abordare total diferita de cea ortodoxa.
          Am senzatia ca doriti cu orice pret sa creati aparenta de oameni binevoitori – dar oare ce se ascunde de fapt in spatele zambetelor si calmului afisat?
          Vreau sa va mai intreb ceva: In ce religie ati crescut si v-ati nascut?

    • diana

      Bisericile Baptiste sunt parte a unei miscari crestine considerata indeobste o confesiune protestanta evanghelica. Asa ca draga mea baptismul nu constituie o religie in sine, asa cum poate ti-ar placea sa crezi. Este inutil sa o combati pe Anda, este foarte informata si crede-ma, are argumente mult mai solide decat vei putea tu aduce vreodata.

  • Sora Margareta

    Draga sora intru Hristos,
    Din pacate, articolul tau da dovada de multa rea credinta. Tu, care faci parte din „ultima generatie” a Romaniei ar fi trebuit sa vezi lucrurile cu mult mai ingaduitor si mai tolerant. Nu este tarziu sa-ti dai seama ca si ortodoxia ta, pe care o aperi atata, este si ea o…secta la fel cum spui tu despre baptisti. Iti recomand sa mergi sa vezi crestinismul cum se manifesta in difersele sare forme si denominatii in alte tari mai mult sau mai putin civilizate si apoi sa compari cu ortodoxia din tarisoara noastra. Iti doresc ca pacea lui Hristos sa te cuprinda si sa-ti dea gandul cel bun! Margareta (membru al comunitatii baptiste din Bucuresti)

    • Lacramioara

      Dragilor, discutiile de aici se invart in jurul cozii! exista 3 mari adevaruri:
      1. in biserica crestin ortodoxa sunt icoane izvoratoare de mir si lacrimi! Tot aici, in biserica crestin ortodoxa sunt moastele sfintilor factoare de minuni!
      2. In biserica crestin-ortodoxa exista aghiazma mare, apa care nu se strica!!!!
      3. Doar la crestini-ortodoxi coboara Sfanta Lumina de la Ierusalem!!!
      si gata, discutia este incheiata. Dumnezeu ne demonstreaza zi de zi adevarul. Cascati ochii fratilor!

      • anda_elena

        Amin!
        În principiu şi, din fericire, discuţiile s-au cam încheiat. Din păcate, ochii multora încă rămân închişi…

  • anda_elena

    Eu cred cu tărie că ne îndepărtăm – intenționat! – de la subiect!
    Nu ne batem în credințe!
    În postarea asta am acuzat, pur și simplu, o minciună! Sau… cum ați vrea voi să-i spuneți, un adevăr omis!
    Îmi cereți să fiu îngăduitoare și, de fapt, să trec cu vederea faptul că, prin diferite mijloace atrageți ortodocși de partea voastră și îi transformați în sectanți (ori, ca să nu fie cu supărare, în oameni cu o altă religie).
    Exemplele greșite și chiar deplasate de care mă acuzați sunt exprimate în trei rânduri, din 30 câte am scris! Iar despre Duhul Sfânt nu am zis că nu ar exista, ci că i se spune altfel. Dacă greșesc, îmi asum.

    • catalina

      Nu ma indepartasem de la subiect, am spus doar ca argumentele pe care te bazai tu spunand ca bibliile impartite erau false contin informatii gresite, deci si premisele si concluziile tale sunt gresite.
      De ce nu scria mare `baptisti` pe cort? Tocmai din cauza ca lumea crede toate informatiile absudrde si gresite pe care unii le propaga. Dar daca ai fi luat o biblie de la cei care le imparteau, nu cred ca i-ai mai fi acuzat acuma de aceleasi lucruri pentru ca n-ai fi gasit in ea nicio eroare.

        • catalina

          o sa transmit parerea ta organizatorilor. Dar incearca te rog un moment sa te gandesti la faptul ca la randul tau ai transmis multe si grave informatii gresite despre cine sunt si ce cred crestinii baptisti. Te-as invinta sa ne cunosti si apoi sa judeci.

          • anda_elena

            @Cătălina – referitor la invitația de mai sus. Și la cea de și mai sus.
            La noi, citirea Bibliei nu este o temă de făcut acasă.
            Ea se citește, se explică și se trăiește numai în cadrul Sfintei Liturghii. La care poți participa oricând.
            Acasă și singur, sau în dezbateri improvizate există riscul ca orice amănunt să fie înțeles greșit. Dacă fiecare înțelege textul Sfintei Scripturi după bunul său plac – se vor mai crea multe confesiuni de aici încolo!

          • Laura

            buna Catalina,
            te-as ruga daca ai putea sa le transmiti si pe site-ul care-l promoveaza sa specifice ca sunt baptisti, daca asta sunt .. aaa si nu am nimic cu voi .. traiesc intr-o tara in care fiecare spune cu bucurie ca e baptist, metodist, catolic… numai bine si multumesc

  • ana

    Uite vezi..asta incerc eu sa combat..ideea asta ca noi ceilalti conspiram mereu…ca deviem mereu subiectul..vrem mereu sa va aducem la noi. Nu-mi plac generalizarile. Si tocmai aceste generalizari cred ca dauneaza mult social. Nu vreau sa mai continui..sper ca mesajul meu a fost inteles corect..repet sunt de-acord cu unele idei cand spui ca simti atacata libertatea religioasa..insa nu cred ca o faci corect.

    • Cristi

      vreti mereu sa ne aduceti la voi? pentru ce? or semana bibliele intre ele, dar la noi nu sta nimeni cu „miere si albine” sa se alature cultului X

    • anda_elena

      Între timp, ai scris comentariu de mai sus, în care pari să mă înțelegi! Mulțumesc!
      O seara minunată și ție!

  • cristian

    Eu zic ca nu aveti ce face.. sincer.. va certati ceva de genu.. povestea mea e mai adevarata. Wake up.. religia e o minciuna, manipulare in masa. Dati bani la popi nu? la sjulbe inmormantari.. dar eu au salar.. daca te duci la un service sa ti faca masina.. daca se poate sa i dai cat mai putin. Nu e normal.. macar mecanicu iti face ceva de banii aia.. un popa da din plisc in ritm religios si cam gata milioanele.. Scoli sau biserici? eu mi as da copilul la scoala si sa nu calce in biserica decat daca EL alege, nu daca i zic EU de religie. Lumea nu mai poate de foame si voi va certati in povesti SF. Lasati religia deoparte si traiti-va viata care o vreti.

  • Alexandra Bohan

    Anda, eu n-am fost să întreb, dar mărturisesc onest că am evitat orice fel de interacţiune cu ei pentru că am mirosit că ar fi vorba de o sectă. Eu, una, sunt sătulă de oameni care-mi bat la uşă cu gânduri bune să mă convertească la cultul lor, de oameni din parc care-mi oferă broşuri în care mi se explică cum să mă apropii de Dumnezeu ş.a.m.d.

    Eu sunt adepta lui „te respect, mă respecţi”. Dar faptul că încerci să mă convingi să accept un cult la care eu, din familie, nu ader, mi se pare o sfidare a propriei persoane. Nu mai spun că sunt insistenţi nevoie mare.

    Şi, da, mă deranjează. Aşa că eu n-o să citesc biblia lor.

  • catalina

    O seara buna si tie. Raman totusi disponibila pentru discutii daca te razgandesti.

  • catalina

    scuze ca revin, totusi… Sfanta Scriptura ar trebui traita si inafara Bisericii si a Sfintei Liturghii. Inchei. Noapte buna

    • anda_elena

      Trăită și citită da – de la explicații e bine uneori să ne abținem!
      Noapte liniștită îți doresc și ție! Nu am nimic cu tine/ cu voi, nici împotriva voastră, până nu se depășesc unele limite.
      Cu tine, ca om, ca semen de-al meu, nu am absolut nimic! Ne putem întâlni oricând la un suc, să vorbim ca fetele! Numai bine!

  • un cititor

    Si inainte de a acuza nu strica putin sa te documentezi!
    1. Daca ai o biblie acasa citesti din ea?
    2. Cand a fost ultima data cand Biserica Ortotodaxa a oferit gratuit Biblii?
    3. Eu i-am intrebat de la ce confesiune sunt si mi-au zis ca nu sunt crestini ortodoxi. Deci nu au mintit pe nimeni.
    4. Nu sunt sectanti, sunt cult recunoscut de lege (ia si studiaza legea cultelor inainte de a acuze)
    5. De ce te temi ca oamenii vor citi Biblia? Iti este cumva frica de faptul ca vor alfa adevarul?
    si ca o concluzie, e usor sa arunci cu noroi intr-o initiativa frumoasa, laudabila, si e mult mai greu sa faci ceva concret.Cat timp ati alocat in ultimul an, indemand macar o persoana sa citeasca Biblia? Cate Biblii ati daruit in ultimul an????

    • anda_elena

      Sunt una dintre persoanele care preferă să ofere o icoană sau o biblie cadou, în loc de o vază. Te sfătuiesc să faci la fel! Dacă am cheltui mai des 50 de lei în loc de sute pe alte porcării, nici n-ar fi nevoie s-o împartă cineva gratis.
      Ți-ai greșit omul pe care să-l iei la întrebări. Biblia are un singur adevăr, iar Adevărul e Hristos.
      Tu ești ortodox? Nu-mi pari!

      • un cititor

        Putin conteaza daca sunt sau nu ortodox… Religia conteaza mai putin, ce conteaza cu adevarat este credinta in Iisus Hristos, care a murit pentru pacatele noastre. Nu apartenenta la o religie aduce mantuirea ci credinta in Iisus Hristos.Nu am gasit nicaieri in Biblie (nici in traducerea ortodoxa, nici in traducerea „sectantilor”) cum ca doar daca esti crestin ortodox, sau catolic, sau baptist sau ce alta denominatiune vrei tu esti mantuit. Mantuirea se capata prin credinta in Iisus Hristos, iar credinta vine in urma auzirii Cuvantului si tocmai asta au facut sectantii pe care atat ii critici au daruit Cuvantul pentru ca oamenii sa citeasca si sa inteleaga ADEVARUL.
        Referitor la alte cateva acuze care le-ai adus „sectantilor”
        1. Ai spus : Până acum ceva timp, cărțile sectanților, în general, nu aveau Sfânta Cruce pe copertă. Pentru că, între noi fie vorba – nu cred în ea. FALS…. ai fost vreodata intr-o Biserica Baptista? Eu am fost si iti spun ca spre deosebire de Bisericile Ortodoxe se vorbeste mai mult despre curcea lui Hristos. Crestinii sunt indemnati sa priveasca la jertfa de la cruce pentru ca prin jertfa respectiva au primit viata.
        2. Referitor la diferentele de la Psalmi, iar este o chestie prin care vrei sa iduci lumea in eroare. Este adevarat ca la un moment dat psalmii sunt decalati… Ps 50 din Biblia Cornilescu este Ps 49 din Biblia ortodoxa, dar asta se rezolva cand ajungem la psalmul 150 unde traducerile protestante se opresc, biblia ortodoxa continua cu Ps 151, psalm ATENTIE considerat necanonic de BOR citeste ce scrie in biblia ortodoxa. Cu alte cuvinte BOR spune ca e bun de citit dar nu este canonic (adica nu este inspirat).
        3.E drept Dumitru Cornilescu a fost exclus de BOR fiind acuzat atentie ca propovaduieste ca doar prin credinta in Iisus Hristos poti sa fii mantuit. Si stii cumva cand a ajuns Dumitru Cornilescu la acesta convingere? A ajuns pe cand traducea epistola catre Romani, si a inteles ca doar prin har, prin credinta poti sa fii mantuit.

        Citind ceea ce ai spus tu, si vazand comentariile de aici, stau si ma intreb defapt care este acuza adusa sectantilor? Ai spus ca in bibliile lor nu este cuvantul Duhul Sfant ceea ce este fals, ai spus ca ei nu cred in cruce ceea ce este fals, i-ai acuzat ca in Bibliile lor nu este folosit cuvantul preot ceea ce este fals.I-ai acuzat ca dau biblii care au alt continut in cartea psalmilor ceea ce ti-am explicat mai sus putin este fals. Cu alte cuvinte tot ce ai spus tu despre acesti oameni este fals, atunci oare care este scopul acestui articol? De ce spui niste minciuni si arunci cu noroi in niste oameni care au avut o initiativa extraordinara??

        Inca un lucru, stii ce spune crezul de la Niceea? Cred intr-unul, Singurul Dumnezeu Adevarat… apoi mai spune cred in Fiul Sau care a murit si prin El avem rascumpararea pacatelor, apoi mai spune Cred in Duhul Sfant care vine de la Tatal si care dovedeste lumea vinovata de pacat… lucruri pe care sectantii le sustin si le promoveaza.
        E drept Biserica este una singura, dar Biserica = Trupul lui Hristos = Totalitatea celor care au crezut in Hristos si celor care vor crede in Hristos. Biserica nu este Biserica Ortodoxa, Catolica, Baptista sau orice alt cult vrei tu, si nu este nici cladirea in care mergem sa ne inchinam…. nu ci Biserica reprezinta Trupul lui Hristos si faci parte din biserica nu daca ai o religie ci o credinta autentitca in Iisus Hristos.

        Iti pun si eu o intrbare, tu ai o credinta sau doar o religie? Crezi ca Iisus Hristos a murit pentru pacatele tale si doar prin har prin credinta esti mantuita? Esti crestina sau esti doar ortodoxa?

        • anda_elena

          Aberezi. Crunt. Și vorbești despre orice, mai puțin despre ideea de la care a pornit această postare!
          Nicăieri în kilometrii cu care te expui nu amintești, o secundă măcar, despre MINCIUNA pe care sunt clădite faptele frumoase, pe care atâta le preamărești! MINCIUNA, asta mă deranjează!
          Din păcate, cred că tu ți-ai fi frecat mâinile de satisfacție dacă mai aminteam despre încă o pată a BOR! Stai liniștit, am vorbit și despre astea – dar acum tema e alta.
          Să-ți amintesc? MINCIUNA! În cazul ăsta, MINCIUNA altora!

          • un cititor

            Nu vreau sa intru in polemica cu tine, dar iti spun un lucru i-am intrebat ce este in spatele acestei campanii si mi-au zis ca este vorba despre Biserica Baptista plus inca alte biserici, deasemenea evenimentul a fost promovat pe diverse site-uri cu sepcific neoprotestant, deci nu vad unde este minciuna…..
            Iar faptul ca ma acuzi ca aberz, sigur e parerea ta, eu doar ti-am aratat ca din acuzele care le-ai adus nu sta nici un in picioare, si ti-am pus o intrebare simpla ai o credinta sau o religie pentru ca sa stii draga mea, religia nu aduce mantuire, credinta aduce mantuire. Nu trebuie sa imi raspunzi mie la intrebare ci sa iti raspunzi tie. Si inca o intrebare daca in momentul actual ar fi sfarsitul lumii poti sa spui ca esti mantuita? Poti sa spui 100% eu voi ajunge in rai, in prezenta Domnului si Mantuitorului meu Iisus Hristos si in prezenta gloriei Tatalui ceresc?

          • anda_elena

            Intră pe site-ul lor, promovat și pe cort, și nu vei găsi informația asta. Apoi, vezi tu… se pare că răspunsul la întrebare a fost cu variante, în funcție de starea de spirit a fiecăruia.
            Cât despre mântuire, cred că trebuie mai multe îmbinate. Și trebuie să fim convinși că nu merităm mântuirea, dar că o putem dobândi prin infinita dragoste a lui Dumnezeu! Cine e convins că se va mântui… cred că trebuie să mai mediteze un pic!

    • Catalin M

      Statul dă legi pentru toţi cetăţenii, fără deosebire de religie, aşa că nu putem invoca şi amesteca legile statului într-o chestiune care ţine de probleme strict religioase. Iar dpdv al adevărului de credinţă mărturisit de-a lungul veacurilor de poporul lui Dumnezeu de pretutindeni şi de sângele a mii şi mii de mucenici, baptiştii (la un loc cu toată pleiada de alte culte şi denominaţiuni de inspiraţie protestantă, neo-protestantă şi nu numai) sunt o sectă, o grupare cu caracter religios, ruptă de Biserica cea Una, apostolică şi nedespărţită, chiar dacă ei îşi spun toruşi biserică.

    • diana

      Aceasta „initiativa frumoasa, laudabila” este de fapt o incercare jalnica de a aduna cat mai multi adepti, de a anihila o credinta veche de 2000 de ani. Sunt folosite promisiuni de tot felul, sunt aduse argumente false si citate scoase din context pentru a atrage oameni dezorientati, dezamagiti sau cu sufletul zdruncinat. Li se spune acestor biete fiinte ca toate problemele lor, toata suferinta sunt cauzate de lipsa credintei si a lui Dumnezeu din viata lor. Si se da arunca vina pe Biserica Ortodoxa si pe preoti. Dar afilierea la un astfel de cult nu il aduc pe Dumnezeu in viata si in casele lor, nu le aduc mantuirea si cu siguranta nu le ofera o viata mai buna. Si din pacate daca se intra intr-o astfel de lume cu greu se mai poate iesi. Sunt oameni patimasi, insistenti care efectiv pot face un om sa nu mai fie constient de sine si de actiunile sale. Si de aici incepe manipularea si asa-numita „spalare a creierelor”, care din pacate se practica in aceste asa-numite „lacase de cult” unde isi oficiaza slujbele.
      Imi pare rau ca am deviat de la subiect, imi cer scuze fata de Anda (pe care o cunosc de mult timp si este o persoana deosebita) si fata de adevaratii crestinii-ortodocsi care pastreaza si traiesc adevarata credinta, dar m-au enervat la culme comentariile sustinatorilor baptisti. Daca au invatat papagaliceste biblia lor de la un capat la altul si se bat cu pumnii in piept ca au descoperit peste noapte adevarata credinta, nu trebuie lasat la o parte faptul ca si-au abandonat credinta originara, in care au fost nascuti, botezati si crescuti si cu siguranta nu li se va ierta incercarea de a atrage si alti oameni in aceasta capcana. Frumoasa initiativa Anda, felicitari!

  • Ionut

    I-am vazut si eu in parc astazi, dar neavand nimic scris, cine sunt si ce vor, nici nu m-am apropiat. Daca faptul ca nu s-au prezentat, ei zic ca doar au omis, eu vreau sa spun ca a omite e similar cu minciuna.

  • radu

    Referitor la ideea de baza a postarii tale, Anda, pe care o sustii, intr-adevar nu e foarte etic sa ascunzi ca esti baptist pentru a-ti promova mesajul. Am observat si eu ca nu vor sa se dea prea tare pe fata ca sunt baptisti, eu chiar l-am intrebat pe tipul care mi-a propus Biblie, daca e ortodoxa si el mi-a raspuns ca da, lucru care e de criticat. Dar poate e de inteles de ce procedeaza astfel, poate tocmai din cauza prejudecatilor oamenilor si a acuzatiilor dure care le sunt aduse. In plus conteaza mai putin ce fac si prin ce mijloace, ceea ce conteaza e scopul lor, iar aici nu vreau sa ma pronunt. Daca e doar o metoda meschina de a culege date personale si de a atrage noi membri sunt niste impostori, daca in schimb urmaresc doar raspandirea cuvantului lui Dumnezeu si spiritualizarea oamenilor e de apreciat 🙂

    • anda_elena

      RADU, păi cu asta trebuia să începi!!!
      Prima dată le iei apărarea și apoi recunoști că te-au mințit pe față???!!!
      NICIUN LUCRU NU POATE FI BUN/ CORECT/ PUR dacă își are temelia pe o minciună grosolană!!!
      În cazul tău nu e doar ideea că n-ai văzut undeva scris cuvântul „baptist”. E că ți s-a spus că e o biblie ortodoxă!!!
      Care crezi că e scopul? Răspândirea cuvântului Domnului?! Al cui DOMN?!…
      Chiar nu cred că poate fi apreciată o acțiune făcută prin orice mijloace!

  • anca

    am citit si eu postarea ta, Anda, si mi se pare corect sa te deranjeze minciuna lor, acum adresez si eu o intrebare:daca nu este nimic rau in a primi o biblie,fie ea si de alta confesiune,cei baptisti sau cei de alta credinta ar primi o bilblie de la cei ortodocsi,daca nu ar sti lucrul asta(ca sunt ortodocsi), iar din cate stiu eu bibliile trebuie sa fie tiparite cu binecuvantarea patriarhului si aprobarea sfantului sinod…..iar celelalte culte neoprotestante nu au ierarhie bisericeasca….ideea e ca si noi ar trebui sa fim putin mai atenti la detalii si sa nu ne aruncam cu capul inainte la tot ceea ce se da pe gratis.Si pe mine ma deranjeaza ceea ce fac unele confesiuni,caci am exemplu la mine la scoala, copii din familii ortodoxe merg la bisericile baptiste sau adventiste doar pentru ca primesc”pachete” sau „ajutoare”si fara sa isi dea seama se indeparteaza de credinta adevarata.Nu judec pe nimeni si nu condamn pe nimeni, dar sa nu ne masuram credinta in cine da mai multe biblii gratis sau cine o citeste mai corect.

  • Amaranth

    „la ortodocși, crucea înseamnă Viață, Speranță, Mântuire”

    Sa va amintesc ca pe cruce A MURIT mantuitorul?
    Nu a inviat pe cruce. Crucea a fost un element de tortura, iar noi il purtam mandri pe unde apucam, si ne numim crestini.

    • anda_elena

      Să râd sau să plâng? Uite, cam de asta reușesc unii să ne atace și să ne dezbine. Problema nu e că nu avem cunoștințe, dar nici nu de interesăm. Nu crucea L-a omorât pe Mântuitor! NOI L-am omorât!
      Iar Crucea înseamnă mai mult decât un lemn. Înseamnă, printre altele, „în numele Tatălui și-al Fiului și-al Sfântului Duh”! Amin

      • Amaranth

        Ai zis bine, INSEAMNA. Nu ESTE. Faptul ca inseamna „printre altele” „in numele Tatalui si-al Fiului s-al Sfantului Duh” nu ar trebui sa stearga cu buretele ceea ce ERA la origine: si anume, instrument de tortura. Teoria cu „in numele…” a aparut o data cu crestinismul, care, printre altele, a aparut la cateva sute de ani dupa moartea/invierea lui Iisus. Sa nu uitam ca Iisus n-a fost crestin…

        • anda_elena

          M-am hotărât! Voi plânge!…
          Crucea a fost un instrument de tortură. A devenit un altar al Jertfei și un liant prin intermediul căruia Hristos a biruit moartea și ne-a arătat că și după viața asta există Viață!
          Da… știu… nesemnificativ…

        • diana

          Nu are importanta ce era crucea la origine, important este ce a devenit dupa ce Iisus Hristos a fost rastignit pe ea. A devenit simbolul sacrificiului pe care Mantuitorul l-a facut pentru noi, oamenii, simbolul crestinatatii. Si dupa cum a spus Anda, noi oamenii L-am ucis, crucea a fost doar obiectul utilizat.

  • Catalina

    Stii, tot acuzi aceasta denominatiune ca a mintit. Inteleg, asta e pretextul tau. Dar daca toate informatiile tale sunt gresite, atunci nu minti si tu? Sa zicem ca ei au mintit prin omisiune, tu ai mintit prin lipsa de informare. Sa nu ne mai batem cu pumnul in piept care e mai tare. Eu vreau doar sa fac lucrurile putin mai clare, nu doar pentru tine, ci pentru toti cei care-i acuza pe baptisti de tot felul. Iti trimit aici un lunk catre Biserica Baptista de care apartin si unde poti gasi Marturisirea de Credinta a acestui cult. Cred ca asta o sa lamureasca multe lucruri pentru cei care vor sincer sa cunoasca despre ce este vorba si sa nu judece fara temei.

    Ramai binecuvantata!

    linkul aici: http://www.bisericabetel.com/typography/

    • anda_elena

      Ce greșesc, îmi asum. Am și tăiat ceea ce am spus despre Duhul Sfânt. În rest…
      Vrei să spun că aveți dreptate, doar așa, ca să fie? Repet, trei rânduri sunt cu exemple concrete – din 30! Dar voi tot continuați prin comentarii să extindeți subiectul, tocmai pentru a acoperi mizeria sub preș. Aici nu cred că eu am făcut din țânțar armăsar.

      • un cititor

        Pai cred ca la restul de care spui ti s-a raspuns si ti s-a aratat ca nu e adevarat! Diferenta din cartea Psalmilor este doar o diferenta de numerotare nu de continut. Avand sotul viitor preot presupun ca stii ca in original nu erau capitole si versete ci astea au fost adaugate putin mai tarziu, daca nu gresesc de un calugar catolic, pentru a putea face textul mai usor de citit si mai usor de referentiat. Deci cred ca si pe asta poti sa o retractezi, nu este nici o diferenta in cartea Psalmilor…. singura diferenta este Psalmul 151 Psalm considerat si de BOR ca fiind necanonic, adica neinspirat

      • diana

        Manata de curiozitate, intrat pe link-ul pe care Catalina l-a postat mai sus si am ramas ingrozita… Acest mod de viata nu are absolut nimic in comun cu viata crestin-ortodoxa. Cum pot scrie si crede oare astfel de aberatii? Si mai straniu, cum poate cineva sa fie interesat, cum poate oare un om normal sa isi lepede credinta pentru o asemenea …ciudatenie? (scuze, nu am termen de comparatie). Doamne, mai bine nu citeam…

        • Dragos C

          Stai ca nu inteleg? Am deschis si eu linkul si am vazut ca acolo sunt niste vresete din Biblie, versete pe care noi, sectantii pe care voi ii urati atat, ne bazam credinta, as vrea sa te intreb in mod concret ce este atat de groaznic acolo?

  • Dragos C

    Am citit articolul de tine, si ca o persoana care a participat la eveniment (sunt sectant dupa cum ma numesti tu) vreau sa aduc cateva lamuriri.
    In primul rand campania nu a avut rolul de a atrage oamenii la o religie sau la o anumita denominatiune (sa stii ca nu numai uniunea baptista a sustinut acest proiect)
    Scopul acestui proiect a fost sa motivam oamenii sa citeasca Biblia. Personal am indemnat persoanele care spuneau ca au o Biblie acasa sa o citeasca (multi dintre ei aveau traducerea ortodoxa)
    In al 2 lea rand cand am fost intrebati cine suntem am spus nu a fost nici un secret.
    Apoi cred ca ceea ce spui ca e bine ca oamenii desi au primit Biblia nu o vor citi e cel mai trist lucru pe care il poate spune cineva.Nu exista un lucru mai trist in lumea asta decat o Biblie necitita. Oare nu intelegi ca Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu? Si in Cuvant ai viata? Repet nu am indemnat oamenii sa faca nimic altceva decat sa citeasca Biblia, iar cei care nu aveau Biblii le-am oferit o Biblie sau un Nou Testament ca sa citeasca. Ce este rau in asta?
    Prima intrebare cu care incepeam chestionarul era : Considerati ca un crestin ar trebui sa citeasca Biblia? si acolo cred ca 99% dintre respondenti au spus DA. Apoi o alta intrebare era aveti o Biblie acasa aici cam 50-60% au spus ca DA. Apoi o alta intrebare era : Cititi Biblia in mod frecvent? si aici vine partea cea mai trista…. peste 90% dintre respondenti au spus ca nu citesc Biblia.
    Si acum vreau sa te intreb un lucru: Daca un crestin ar trebui sa citeasca Biblia si peste 90% dintre cei intervievati au spus ca nu citesc Biblia oare ei sunt cu adevarat crestini? Un crestin adevarat citeste Biblia si aplica valorile din Biblie…. restul sunt crestini doar cu numele.
    Apoi vreau sa te intreb ce greseala facem, daca vorbim cu o persoana care nu citeste Biblia, care nu are o viata in ascultare de Cuvantul lui Dumnezeu si il determinam sa citeasca Biblia, iar Cuvantul ii transorma viata si persoana respectiva devine un crestin autentic…este ceva gresit aici?
    Si un ultim lucru te invit sa intri pe site-ul http://www.vesteabunaiasi.ro si sa citesti acolo marturisirea de credinta a Bisericii pe care o frecventez si daca gasesti acolo ceva contrar cu Scriptura te rog sa imi spui.

    Multumesc mult si astept raspunsurile tale. Inchei cu o intamplare din Biblie. La un moment dat vin ucenicii la Domnul Isus si ii spun : Invatatorule noi am vazut pe cineva scotand draci in Numele Tau si l-am oprit. Iar raspunsul Mantuitorului a fost acesta : Nu ii opriti, cine nu este impotriva noastra este cu noi. Nu stiu de ce aveti impresia ca suntem cumva dusmanii dumnevoastra. Daca am indemnat iesenii sa citeasca Biblia, si daca le-am oferit o Biblie celor care nu aveau am facut un lucru rau? Daca le indreptam oamenilor privirea spre curcea lui Isus Cristos (apropo si noi credem ca mantuirea vine prin jertfa de la Golgota) ce lucru gresit facem?

    • anda_elena

      Legat de ultimele două rânduri, ideea e în felul următor. Mântuirea e dar de la Dumnezeu, condiționată de libertatea omului – manifestată în credință și fapte bune. Omul nu este un robot care să se mântuiască doar prin darul lui Dumnezeu – e nevoie și de contribuția sa personală și voluntară.
      Acum, revenind la citirea Bibliei. Nu zic că nu ar fi importantă. Dar! Nu doar citirea Bibliei condiționează mântuirea. Părinții pustiei n-au avut niciodată o Biblie, dar au avut viață sfântă. La fel ca și stră-străbunicii noștri, care nu știau carte.
      A dat Dumnezeu vreo poruncă, în care ni se spune să citim Biblia, căci de nu – nu ne vom mântui? Repet, nu vreau să scad valoarea Sfintei Scripturi, dar nu putem cere ca ea să fie citită oricând și oricum, doar ca să fie citită.
      E nevoie de o anumită stare interioară și exterioară, de post și rugăciune, de o poziție decentă (nu tolănit în pat sau în fotoliu, nu cu mintea pe câmpii). Decât „necinstită” și citită, mai bine trăită și explicată în cadrul Sfintei Liturghii. E bine ca tot omul să aibă o Biblie în casă, pentru a reciti ceea ce a auzit la biserică și pentru a-și întipări cuvintele preotului. Dar, nu pentru a face singur săpături într-un teren minat.
      Mă întrebi ce rău faci dacă împarți orice fel de așa-zisă biblie? Eu te întreb de ce nu accepți Biblia ortodoxă – dacă tot nu e nicio diferență între ele? Și te mai întreb de ce te numești baptist – și nu ortodox – dacă ne trăim viața fix după aceleași porunci/ precepte?

      • Dragos C

        Ai spus ca : „Legat de ultimele două rânduri, ideea e în felul următor. Mântuirea e dar de la Dumnezeu, condiționată de libertatea omului – manifestată în credință și fapte bune. Omul nu este un robot care să se mântuiască doar prin darul lui Dumnezeu – e nevoie și de contribuția sa personală și voluntară.”
        Lucru care este total fals.
        Sunt deacord cu tine, ca omul nu este un robot dar singura cale de mantuire este prin Isus Hristos. Doar prin har, prin credinta este omul mantuit fara nimic altceva, si asta o spune Biblia, indiferent daca este ortodoxa sau daca este traducerea pe care am oferit-o noi. Am sa iti dau cateva citate din Scriptura care sa sustina ceea ce am spus ca mantuirea este doar prin credinta.”Caci prin har sunteti mantuiti, prin credinta, si aceasta nu de la voi: este darul lui Dumnezeu; NU PRIN FAPTE, ca sa nu se laude nimeni” Efeseni capitolul 2 verstele 8,9.”Stiind inca ca omul nu se indrepteaza din faptele Legii, CI PRIN CREDINTA in Hristos Iisus, am crezut si noi In Hristos Iisus, ca sa ne indreptam din credinta in Hristos, iar nu din faptele Legii, caci din faptele Legii, NIMENI nu se va indrepta” (Galateni 2:16) si apoi tot in Galateni 5:4 „Cei ce voiti sa va indreptati prin Lege v-ati indepartat de la Hristos, ati cazut din har”; Galateni 3 :11,15 „Iar acum ca, prin Lege, nu se indreapta nimeni inaintea lui Dumnezeu este un lucru lamurit, deoarece dreptul din credinta va fi viu; Legea insa nu este din credinta, dar cel care va face acestea, va fi viu prin lege”si mai sunt numeroase alte pasaje in scriptura care arata ca mantuirea este doar prin credinta, eu ca si om nu pot sa contribui cu nimic, pentru ca atunci cand contribui cu ceva, exact atunci m-am indepartat de Hristos, am cazut de la credinta!
        Se pune atunci intrebarea naturala cum ramane cu faptele bune? Daca eu cred cu adevarat in Isus Hristos atunci viata mea este transformata si se aseamana cu viata lui Isus Hristos. Deci faptele bune nu ma ajuta la mantuire, ele doar adeveresc ca sunt mantuit.
        Stii care este diferenta fundamentala dintre lege si credinta? Legea spune fa lucrurile astea si vei trai, pe cand credinta spune : daca esti viu, atunci vei face lucrurile acestea.
        Exact aceasta arata apostolul Pavel in Galateni. Mantuirea este exclusiv prin credinta nu prin lege, nu prin fapte bune, dar odata ce ai credinta mantuitoare viata iti este transformata, si nu mai traiesti tu, ci Hristos traieste in tine (acesta insemna nastere din nou)
        Apoi ai spus ca nu ne este poruncit in Biblie sa citim scriptura FALS. Uite ce spune in Iosua 1:8 : „Sa nu se pogoare cartea acesta a legii de pe buzele tale ci calauzeste-te de ea ziua si noaptea” apoi nu de putine ori ii este poruncit poporului lui Dumnezeu sa citeasca Scriptura, sa o memoreze, sa intipareasca adanc in mintea lor cuvintele Bibliei, sa le scrie pe tocurile usilor….In evanghelii insusi Mantuitorul spune : „Cercetati Scripturile pentru ca in ele aveti viata” si in alta parte le spune preotilor (apropo si in traducerea noastra este folosit cuvantul preot) fariseilor si carturarilor : „Va rataciti pentru ca nu cercetati scripturile”

        Apoi nu stiu de unde ai inteles tu, ca eu nu accept traducerea ortodoxa… o accept draga mea, am acasa o Biblie ortodoxa si sa stii ca atunci cand studiez Scriptura citesc din mai multe traduceri : Dumitru Cornilescu, TBS, Ortodoxa , NTR si diverse traduceri in engleza.
        Inchei si te indemn la dragoste… nu pot sa nu remarc ura din cuvintele tale prin care ne consideri sectanti, dar sa stii ca un crestin adevarat arta dragoste pentru ca Isus pe cruce s-a rugat pentru oameni, Isus a murit pe cand eram noi inca pacatosi si departe de El si prin asta si-a aratat dragoste.
        Si in un lucru sa stii ca nu Biserica (ortodoxa, catolica, baptista, crestina dupa evenghelie..etc) da mantuirea ci Isus Cristos pentru ca nu IPS patriarhul romaniei sau Papa sau Pastorul sau Prezibiterul a murit pentru pacate ci Isus Hristos… s-ar putea ca mare sa iti fie mirarea cand in Imparatia Cerurilor vei vedea sezand la masa cu Hristos si sectantii pe care ii urasti atat de mult
        Ps. daca esti interesata sa discutam ne putem intalni si putem discuta, si iti lansez 2 provocari : 1. Poti sa vii cu exemple concrete pe versete si sa imi arati ca traducerea pe care am dat-o noi este gresita? Ca ceea ce scrie acolo are alt inteles fata de original (sper ca accepti ca si biblia ortodoxa si biblia pe care o dam noi sunt traduceri si nu textul original).
        2. intra pe http://www.vesteabunaiasi.ro si te rog sa citesti marturisirea de credinta a Bisericii Vestea Buna Iasi si sa imi spui ce este in contradictie cu Scriptura

        • anda_elena

          Of, Doamne Dumnezeule! 🙂
          Văd că v-aţi făcut un scop din a afirma că vă urăsc! Nu ştiu dacă pentru a poza drept victime, ori dacă voi credeţi, pe bune, asta! Vă spun zău că nu-mi irosesc viaţa, nici sufletul, cu ură.
          Pentru voi înseamnă că, dacă am replică, urăsc? Cine nu e cu voi e împotriva voastră şi, automat, vă urăşte?! Hmmm – până când şi în ‘credinţa’ asta diferim…
          Cât despre faptul că îmi permit să pronunţ „sectă”, „sectanţi” – nu o fac din ură, ci pentru că ăsta este termenul generic folosit. Pe care nu l-am inventat eu şi care nu este amendat, din câte ştiu, de vreun consiliu de combatere a discriminării sau ceva de genul.
          Deci – staţi calmi! Faptul că nu iubesc minciuna din contextul în care am scris nu înseamnă că urăsc.
          Pace vouă!

          • Dragos C

            Ok, daca te-am acuzat pe nedrept eu imi cer scuze de la tine. Dar sincer vorbind cand am citit articolul impresia asta mi l-a lasat.
            Doresc ca Pacea Domnului Isus Hristos sa iti umple inima si iti mai sugerez un lucru : indeamna oamenii sa citeasca Biblia inainte de orice alta carte, atinteste privirea oamenilor sper Hristos si nu spre liturghie, sau spre preotul care tine liturghia. Si mai este un aspect statistic vorbind in tara noastra sunt peste 95% de crestini practic cred ca daca sunt 10% crestini autentici stam bine…. de ce asta pentru ca oamenii nu citesc Biblia, nu au o relatie persoanala cu Dumnezeu….asa ca mai bine ai plange decat sa te bucuri ca omenii vor praful sa se aseze pe Bibliile lor….Se spune ca o Biblie prafuita indica spre o viata prafuita!
            Numai bine!

          • Dragos C

            A si referitor la minciuna de care tot spui sa stii ca nu am ascuns cine suntem. Nu doar biserica baptista a sustinut acest proiect (eu deexemplu nu sunt baptist) ci au fost mai multe biserici si organizatii care au facut asta, si repet cand am fost intrebati cine suntem nu ne-am ascuns identitatea…
            Faptul ca am spus ca cele doua traduceri sunt echivalente nu am mintit cu nimic… iti sugerez sa intri pe http://www.e-sword.com si vei gasi acolo un soft in care poti sa iti adaugi mai multe traduceri… la romana sunt 2 traduceri RDC si ROB …. vei vedea deasemenea ca poti sa faci sa iti apara textul in paralel… te invit sa compari si sa te convingi singura ca nu sunt diferente… si apoi sa vii si sa strigi „mincinosii” daca va mai fi cazul.

          • anda_elena

            Voi îndemna oricând un creştin ortodox să aibă o Biblie – acceptată şi tipărită cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe!
            Îl voi încuraja să şteargă praful de pe ea, dar ŞI SĂ participe constant la Sfintele Liturghii, să-şi găsească preoţi şi un duhovnic bun, pe sufletele lor! Pentru că, îţi garantez că există aşa ceva.
            Biblia este foarte importantă, dar nu poate fi doar Biblia şi PUNCT.
            Cât despre minciună, adevărul omis e o minciună. Tu ai răspuns corect – dar, presupun că doar dacă ai fost întrebat. Alţii, în schimb, au refuzat să răspundă sau, din contra, au spus că e o biblie ortodoxă! (vezi în comentarii). Deci – asta acuz! Şi asta am intenţionat să avertizez prin postare – să îi îndemn pe oameni să accepte sau nu un dar – în cunoştinţă de cauză.
            Cred că, dacă vom continua discuţia, ne lungim inutil şi fără de sfârşit!
            Lupta de genul „credinţa mea” şi „credinţa ta” nu pot avea, vreodată, o finalitate. Dar, dacă vrei să te întorci la calea cea dreaptă, poţi să mă contactezi. Îţi voi recomanda nişte preoţi deosebiţi!

          • Dragos C

            Ok, cei care au spus ca este Biblie ortodoxa au gresit, dar nu poti sa acuzi toata campania pentru 1-2 exemple care se intampla. Si uite aici am sa iti dau un exemplu si in biserica ortodoxa ( ca si in bisericile sectantilor de altfel) sunt preoti, conducatori corupti, care nu au nici o treaba cu Dumnezeu… (si aici sper ca esti deacord cu mine ). Acum eu nu pot sa spun ca toti preotii ortodoxi sunt hoti, sau ca toti preotii ortodoxi fac cutare sau cutare lucru. Nu este corect din punct de vedere logic sa iei un caz izolat si sa faci din el regula.Sunt deacord cu tine ca dicutia se poate lungi, si nu urmaresc asta, dar m-am vazut dator ca unul care m-am implicat destul de mult in campania asta sa raspund unor acuze care ne-au fost aduse.

          • anda_elena

            Bube există peste tot. Dar acum, vorbeam despre buba asta.
            Ce acuz în campanie este că nu a existat informaţia clară, la lumina zilei. Scrisă măcar mărunt, undeva, pe cort sau pe afişe.
            Nici măcar pe site-ul promovat nu se aminteşte ceva de genul „cine suntem noi”.
            Eu una sunt nesemnificativă, dar tot am pagină „Despre mine”. Pentru că este firesc să-ţi ofer o informaţie minimă despre mine, să ştii măcar cu cine te conversezi.

  • claudiu

    Cititi Biblia Ortodoxa ! Citiri Biblia pe care o primiti pe Strada ! Aveti mintea deschisa ca sa cercetati ce este bun si ce nu,dar va rog nu vorbiti in necunostiinta de cauza . p.s.Cercetati Scripturile caci tocmai in ele aveti VIATA VESNICA ! pentru cultura generala cautati sa vedeti cine a facut traducerea din Biblia daruita pe strada ! iar pentru incultura generala opriti va din acest efort !

  • anda_elena

    REVIN CU APELUL PE CARE L-AM FĂCUT ȘI MULT MAI SUS.
    Hai să încetăm să ne mai batem în „credința mea” și „credința ta”. Nu vom ajunge NICIODATĂ la un acord comun.
    Luați postarea ca atare. Un avertisment pe care l-am făcut ortodocșilor. Un avertisment care a ajuns la mulți dintre ei, grație vouă – tocmai pentru că v-ați încăpățânat să-mi faceți trafic într-o banală și, în general, necitită zi de week-end!
    Dacă nu interveneau discuții MULT și TOTAL în afara subiectului, postarea putea să treacă neobservată – spre binele vostru! Totuși, eu vă mulțumesc pentru rezultate!
    Și, rețineți motivul pentru care am ieșit la înaintare: „Până la urmă, prea puțin contează cui aparține biblia. Important e că nu ne aparține nouă, creștinilor ortodocși, dar că suntem făcuți să credem contrariul.” Oamenii trebuie să știe asta, iar apoi să-și asume primirea unei astfel de cărți. Atât.

  • Dana P.

    Anda, dupa cum prea bine stim, si Domnul nostru Iisus Hristos a avut multi huluitori, iar daca aceste cuvinte si ganduri murdare care s-au aruncat pe blogul tau, sunt spre mantuirea sufletului celor care CRED si VAD Adevarul, Calea si Viata, atunci sa fie bine primite. ( Cu voia Ta Doamne le vom primi pe toate!) Cu respect, Dana.

  • gabriela gradinariu

    N-am avut forta interioara de a urmari in detaliu argumentele fiecaruia.Ridicol mi se pare ca un sectant sa-mi ceara sa-i accept opinia atata timp cat el o contesta pe a mea . Dovada ca o contesta e faptul ca nu a considerat ortodoxia suficient de buna si imi serveste alternativa lui. De ce ? A mea nu e buna?

  • ionut Neagu

    Uite ce zice Parintele Cleopa despre diferentele intre bibliile Ortodoxe si cele eretice:

    Biblia Ortodoxă are următoarele cărţi: Vechiul Testament are 39 de cărţi + 14 cărţi, adică 53 de cărţi; a lor nu are decât 39 de cărţi, restul le-au scos afară. Noul testament are 27 de cărţi; acesta şi la ei are tot atâtea cărţi, dar este plin de greşeli. Deci, Biblia adevărată ortodoxă, are un total de 80 de cărţi. Ei îi zic la a noastră „Biblia bogată” dar oare este una şi săracă, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia estetuvântul lui Dumnezeu vorbit către oameni este glasul lui Dumnezeu către om. Sectarii au scos din Scriptură multe cărţi, iată greşelile Bibliei sectare:
    Pe ea nu scrie decât, Biblia – fără a mai scrie unde este editată şi de cine, scrie acolo „Societatea biblică”, dar care-I aceea?
    Au scos din Vechiul Testament 14 cărţi: de la proorocul Maleahi până la Evanghelia lui Matei, următoarele cărţi: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cântarea celor trei tineri, CartCa a treia a lui Ezdra, Cartea înţelepciunii-lui Solomon, Cartea înţelepciunii lui Iisus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugăciunea lui Mânase, au scos afară de la pagina 917 la pagina 1097 adică un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsă: „De va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei prooroc Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta!” Apoc. 22, 19).
    Nu au psalmul 50: în orice Biblie de când ar fi ea, Psalmul 50 este: „Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta…”, psalmul de pocăinţă al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: „Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta!”, cu totul altul este sensul la noi şi altul la ei. In Psalmul 96,7, la ortodocşi spune: „Să se ruşineze toţi cei ce se închină chipurilor cioplite şi se laudă cu idolii lor” la sectari în Psalmul 97,7 – căci nici numerotarea psalmilor nu este identică – scrie: „Sunt ruşinaţi toţi cei se slujesc icoanelor şi care se fălesc cu idolii”, lor nu le plac icoanele, că le-au făcut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasări, oameni, zei, aştri, soarele, pietrele^ la acestea să nu te închini. Icoana. îl arată pe Dumnezeu şi Moise a făcut Heruvimi în cort, tot icoane.
    Numerotarea Psalmilor este greşită au tăiat un psalm în două, la noi este psalmul 96, iar la ei 97.
    Textul este foarte încâlcit. în noul Testament, la Matei 1,20 scrie la nOi: „Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Măria, logodnica ta’Viar la ei, sectari scrie: „Pe Măria, nevastă-ta!” dar oare Maica Domnului I-a fost nevastă lui Iosif? Ce drăcie! Cum s-a împlinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: „Iată fecioara va avea în pântece şi va naşte fiu…”? Ce rătăcire grozavă, nu se naşte Hristos dintr-o nevastă, ci dintr-o fecioară! în Evanghelia de la Luca 1,28, la noi scrie: „Bucură-te cea plină de har” iar la sectari: „Plecăciune ţie…” au înlocuit „Bucură-te” ca să nu fie ca la noi la Acatist. în limba greacă scrie: „Berete” – bucură-te (în româneşte) altă greşeală a lor!
    La Luca 1,43, la noi scrie: „Şi de unde mie cinstea aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: „mama Domnului” în loc de Maica Domnului, ei n-o cinstesc, ci o batjocoresc!
    La Luca 1,48, la ortodocşi scrie: „Că iată, de acum mă vor ferici toate neamurile” la sectari scrie aşa: „Că iată de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericita”. Este o înjosire adusă Maicii Domnului. Dacă ei n-o cinstesc, atunci au ajuns să o batjocorească, că-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii în capul lor! Greşeli mai sunt la Tit 3,10 şi în multe locuri, aşa-i Biblia lor, dacă şi-au stricat credinţa şi-au stricat şi Scriptura.
    La I Tim 3,1: „De doreşte cineva să fie Episcop…” la ortodocşi, iar la sectari:”.. .să fie episcop”‘cu explicaţia, episcop^privighetor, supraveghetor, mare greşată. Episcopii numai în Biserică îi’găsim.
    Numai Biblia şi Noul Testament tipărit de Biserică sunt bune, că ele sunt aşa cum au fost şi în urmă cu 2000 de ani, ale lor vă duc în Iad. Noi avem cărţi foarte vechi, Scriptura nu-i de ieri sau alaltăieri, „Toată Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toată nu numai o parte. în Biblia ortodoxă găsim cuvântul preot sfinţit de apostoli. La sectari cuvântul preot=bătrân, deci un om oarecare de rând, mare greşeală. Preotul este preot pus de sfinţii Apostoli. Vezi fac 5, 14.
    Prima carte în româneşte este Liturghierul de la 1545 de la Mănăstirea Bistriţa, R. Vâlcea; Evangheliarul lui Coresi, Braşov 1560. I^oul Testament de la Alba lulia, 1648; Biblia de la Bucureşti, 1688; Cazania lui Varlaam, Iaşi 1643; Mărturisirea de credinţă a lui Petru Movilă, 1642; Biblia de la Blaj, 1743; Biblia lui A. Şaguna, ilustrată, Sibiu 1853, Biblia de la 1911, de la Bucureşti, Biblia de la Iaşi, 1883, Biblia de la Bucureşti, 1914, Biblia lui Galaction, Bucureşti 1936 după originalul ebraic, Noul testament de la Cluj, 1941 de N. Colan, 100 000 Biblii Buc. 1975, 100 000 Biblii Buc. 1982-1983; Noul testament 300 000 1968, 1975, 1983, Mica Biblie mai multe ediţii. Sârbii au tipărit 500 OOOBiblii, Românii 300 000, iar grecii foarte puţine.

    Aceste Biblii sunt ale Bisericii, numai acestea să le citiţi.

    Sursa Pelerinul Roman, Autor Diacon Gheorghe Babut

    • anda_elena

      E cam lung comentariul, dar cred că el este răspunsul complet și bun pentru toate discuțiile de mai sus. Mulțumesc!

    • Je-leu

      Exista in zona Ierusalimul o manastire cu moastele unui ortodox care a fost mahomedan.
      Si-a cistigat credinta cind a vazut ca Lumina Invierii se aprinde totdeauna intii la ortodocsi.
      ..Nu cred ca biserica Baptista sau Martotii Iehovisti existau pe-atunci…

      Intr-un mod voit exagerat as spune ca cei ce renunta la credinta parintilor pot spune si:
      „Intr-o zi mi-am dat seama ca nu o voi iubi niciodata pe mama asa cum o iubesc pe tovarasa educatoate…”
      Banuiesc ca ideea „subtila” a fost sesizata…cumva…
      Anda, ai dreptate cu acest articol.