Inteligenţa emoţională la locul de muncă
Am scris, mai demult şi cu foarte mare drag – despre inteligenţa emoţională. Este un subiect care mă pasionează şi care m-a făcut să pot spune şi despre mine că… sunt inteligentă! 🙂 Lăsând gluma la o parte, inteligenţa emoţională este o componentă extrem de importantă a vieţii noastre.
De aceea, atunci când am intrat în posesia cărţii Inteligenţa emoţională la locul de muncă am lecturat-o din scoarţă în scoarţă. Sincer, mie mi s-a părut destul de firesc tot ceea ce se scrie Paz Torrabadella acolo. În acelaşi timp, am conştientizat faptul că prea puţini se folosesc, cu adevărat, de inteligenţa lor.
Deşi e, în principiu, adaptată situaţiilor de la locul de muncă, cartea expune exemple pentru mare parte din viaţa noastră. Şi pune accent pe faptul că, oriunde ne-am afla, în orice moment, în compania oricui, trebuie să ne simţim bine în pielea noastră. Să fim caracterizaţi de simplitate, curaj, libertate. Aceste trei cuvinte cheie sunt şi cele care structurează, plăcut, cartea.
În prima parte, se vorbeşte despre simplitate. Despre bogăţia noastră interioară, care e mai valoroasă decât banii ce îi avem… sau nu. Trebuie să muncim nu doar ca să supravieţim, ci şi ca să ne simţim unici şi vii!
Pentru a ne ridica din pat, în fiecare dimineaţă, avem nevoie de motive. Salariul nu e unicul scop care ar trebui să ne impulsioneze să mergem la muncă. Trebuie să găsim un sens pentru ceea ce facem, să înţelegem că munca noastră foloseşte la ceva. Trebuie să ne acceptăm noi pe noi, pentru a scăpa de frustrări, de inerţie, de nesiguranţă.
Există cazuri în care nu suntem în stare să acceptăm eşecul dar, culmea, sunt şi momente în care nu acceptăm că avem o contribuţie deosebită la o reuşită. Laudele ne incomodează. Şi, totuşi, recunoaşterea propriilor calităţi este un prim pas spre a le folosi şi a avea satisfacţii de pe urma lor.
De multe ori, pentru a câştiga o bătălie ori pentru a face o lucrare de top, trebuie să ne bazăm pe intuiţie. Să fim cu inima deschisă, să presimţim care e drumul pe care trebuie să-l urmăm. Să punem suflet.
Curajul. Deşi nu conştientizăm prea des, suntem responsabili pentru ceea ce gândim, pentru felul în care ne simţim. De multe ori, nu suntem bine dar continuăm, din inerţie, să ne afundăm în rău. Ne e teamă de schimbare. Nu avem curajul de a înfrunta noul. Necunoscutul. Poate că, schimbând traseul, nu mai suntem aşa cum ne ştiu alţii. Nu mai purtăm măşti. Dar suntem noi înşine, iar ăsta e mare lucru!
În viaţă, trebuie să avem obiective. Trebuie să ne antrenăm pentru a fi mai buni – pe termen lung. Trebuie să ne trăim timpul, nu doar să îl consumăm. Pentru asta, e indicat să ne preocupăm şi de lucrurile simple. Pentru că, de multe ori, mărunţişurile dau culoare vieţii noastre. Apoi, trebuie să fim receptivi la emoţiile celorlalţi. Să ştim, să afăm, să intuim cine sunt şi ce vor cei din jur.
Libertatea este dreptul şi responsabilitatea de a fi noi înşine. De a ne personaliza munca. Şi de a încerca, mereu, ceva diferit. De a accepta nenorocirile trecute şi de a reuşi o conviţuire cu ele.
Nimic nu-i uşor. Dar ne putem crea ţinte. Pe care să ne dorim să le atingem. Un obiectiv de bază este acela de a fi noi, căci prin muncă ne dăruim nouă înşine. Dacă vrem să ne iubim îndatoririle, trebuie să le realizăm cu plăcere. Să ne bucurăm de munca pe care o facem. Atunci când avem satisfacţii, putem da randament şi suntem dedicaţi.
Trebuie ca, în tot ceea ce construim, să creştem constant. Să ne maturizăm. Să învăţăm din experienţă, să ne modoficăm obiceiurile, atunci când ele ne fac rău.
Cam astea sunt, foarte pe scurt!, părţile importante din carte. O carte structurată în aşa fel încât, după fiecare idee de bază, sa apară un citat, un rezumat, un test, un exerciţiu, o exemplificare, un mesaj motivaţional. E o carte interactivă, dinamică. Merită citită şi luată în considerare – dacă vrem să ne fie bine. La serviciu, dar şi în viaţa de toate zilele.
[Povestioara aceasta a cărţii face parte din campania vALLuntar, iniţiată de Grupul Editorial ALL. Ea costă… 15 minute de voluntariat pentru nişte oameni aflaţi în nevoi. Fiecare comentariu se va transforma şi el în 3 minute de voluntariat – care, adunate, vor da de muncă celor din echipa ALL. Spor la comentat!]
24 Comments
Alexandra Bohan
Şi mie îmi place subiectul, citesc şi eu o carte deşteaptă acum, dar cred că adevărata provocare vine atunci când aplicăm, efectiv, ceea ce aprobăm în carte. Că aşa, la teorie… cine nu se pricepe?!
anda_elena
Cel mai bine e de cei pentru care inteligenţa emoţională e parte din viaţa lor – fără a cunoaşte, neapărat, teorie.
Aici depinde mult de mediul şi de felul în care a fost crescut omul, de mic.
Zaza
Frumos, adevarat si pare foarte interesanta cartea. Cand gasesc un pic de timp sper sa ma apuc si eu sa o citesc. 🙂
anda_elena
Subiectul e interesant! Şi, atunci, despre el se scrie, parcă, de la sine!
Ral
3 minute – putin, macar 30 minute de comentariu. Poate la alta campanie.
anda_elena
15 minute de fiecare postare, plus 3 minute fiecare comentariu – per total, în campania asta s-au strâns „grămezi” de ore!
Dovadă că… pic cu pic se face marea şi că, doar împreună putem face lucruri faine!
Razvan Rzv
PAre foarte interesanta, ma atragea oarecum subiectul, dar nu stiam nimic despre…It’s a must read, trebuie sa iau si eu carti de inteligenta emotionala….
anda_elena
Şi mai multe poţi citi dintr-o postare mai veche – foarte bine structurată: http://saptepietre.ro/2011/02/inteligenta-emotionala.html .
Ioana
Foarte frumoasa carte ti-ai ales!
anda_elena
Aşa-i! 🙂
Pingback:
Mihaela
Pare interesanta! M-ai facut si pe mine curiosa sa cumpar cartea si sa o citesc.
anda_elena
Şi… după ce citim… să punem în aplicare! 😀
GABRIELA GRADI
Ajungi mereu la partea cea mai luminoasa din sufletul meu…!De sute de ori mi-am zis ca sunt o favorizata a sortii.Fac exact ceea ce-mi place!Sunt de acord cu fiecare cuvintel din postarea ta si-ti admir… flerul in gasirea temelor.Despre inteligenta emotionala ar trebui sa stim mult, mult mai mult.Cultivata cu mai multa stiinta, ar putea crea motivatia care ne lipseste de multe ori.
anda_elena
De data asta, tema m-a găsit pe mine. Prin campania vALLuntar, a celor de la Editura ALL.
Da, după cum am ajuns să vă cunosc, vă bucuraţi pe deplin de inteligenţa emoţională pe care o „deţineţi”! Felicitări, din suflet! :*
Lucia
Interesantă cartea, chiar aș vrea să o citesc. Felicitări pentru campanie și implicare 🙂
anda_elena
Dacă doreşti, după ce vine cartea de la Maura, poate ajunge la tine! 🙂
Felicitări şi de la mine celor ce au demarat această campanie!
Andra
Frumos scris. O carte ce merita citita.
anda_elena
Mulţumesc!
irina
Interesant..cred ca merita citita!!
anda_elena
Să fii convinsă! 🙂
Nicoleta Pasalau
In literatura de specialitate sunt multe lucrari/ carti care abordeaza acest subiect – inteligenta emotionala(EQ). Cartea despre care vorbiti/ scrieti este un minunat ghid pentru studentii romani. Si nu numai. Recrutarea si selectia nu mai au ca punct de plecare IQ-intelig.cognitiva, ci EQ. Prefer un echilibrat studios si preocupat pe care il ajut sa se formeze in domeniu, in detrimentul unui superstiutor dezechilibrat emotional, care intampina dificultati in relationare/ comunicare cu membrii organizatiei. Dupa parerea mea, EQ sustine IQ si nu invers.
Priviti adevaratii manageri. Sunt ca dupa cartea a carei recenzie ati facut-o in acest articol. Duminica placuta! Ca la mine ziua de sambata e pentru servit patria. Poate ma intrebati cat scot la EQ in acest caz?! Daca as avea un emoticon, ar fi cel caruia i se imbujoreaza obrajorii…..
anda_elena
Acesta este un comentariu care, da, merită mai mult de 3 minute! 🙂
Simona
o tema interesanta…pe placul meu….cu siguranta voi cauta si cartulia sa o citesc ca m-ai starnit