OAMENI - în fiecare zi

Mărţişor de jucărie

În dimineaţa asta, am fost la Hărpăşeşti. Un sat de care, până mai ieri, nici nu auzisem. E în Podu Iloaiei, comuna Popeşti. Am fost acolo cu George, să-i vizităm pe copiii de la grădiniţă. Să ne facem o părere despre ei şi să hotărâm dacă începem o nouă campanie în cadrul proiectului OAMENI – în fiecare zi.

Erau slabe şansele de a găsi nişte copii bogaţi şi prea cu de toate… Am găsit, în schimb, bucurie multă şi zâmbet, inocenţă şi emoţie. În două cutii de chibrituri – două clase mici, mici – învaţă şi se joacă 24, respectiv 29 de copii. Nu au multe jucării, nici prea mult material didactic, în schimb au două doamne educatoare deosebite. Împreună, fac multe activităţi interactive şi-şi decorează clasele – pentru a le transforma în nişte odăi primitoare şi vesele. Fac dansuri, învaţă poveşti şi poezii, desenează – şi îşi conturează un viitor frumos. Doamnele cheltuie mult, din propriul buzunar, pentru ca micuţii să aibă mereu noi provocări, noi proiecte, noi motive de a veni cu drag la grădiniţă.

Pentru mulţi dintre prichindei, lumea de aici e mult diferită faţă de aceea de acasă. Pentru că acasă e de treabă prin gospodărie şi, ca o relaxare modernă – e televizorul, prieten de bază! Grădiniţa îi învaţă să interacţioneze, să descopere noi lumi, să dea frâu liber imaginaţiei, să se simtă bine. Pentru că, aşa cum e – un spaţiu mic şi sărac – mult mai bine ne-am simţit şi noi acolo, decât în alte clase, mai mari şi mai cochete!

Pentru copiii de la Hărpăşeşti – şi în sprijinul doamnelor educatoare – ne dorim ca mărţişorul să vină cu bucurie, cu joc, zâmbet şi culoare. Pentru copiii de la Hărpăşeşti, te rog şi pe tine să te implici! Jucării, jocuri, planşe, cărţi, creioane, carioci, puzzle-uri – orice lucruşor nou sau vechi (dar în stare bună de funcţionare), poate însemna un mărţişor deosebit!

Când mă uit la Maria şi la alţi copii norocoşi, îmi dau seama că materialele ce ţin ce joc şi de învăţare nu sunt niciodată suficiente. Mereu se cer altele… şi altele. Copiii care n-au, se mulţumesc cu puţin. Şi mare minune li se pare să primească un dar neaşteptat!  Un dar neaşteptat – un Mărţişor de jucărie – exact asta ne dorim noi să oferim! Şi ne rugăm Sfântului Chiric – copilul care, la 3 ani, a preferat să moară creştin – să ne ajute în demersul nostru!

Nu îndrăznesc să-mi fac planuri – referitor la cât se va strânge. Îndrăznesc, însă, să cred că mulţi dintre copiii pe care îi cunosc vor renunţa la o jucărie, pentru a o dărui unui alt micuţ. Îndrăznesc să sper că 5 lei nu e mult pentru un puzzle şi că, în momentul în care vor trece pe lângă o tonetă de jucării, unii dintre cititorii Şapte pietre se vor gândi să dăruiască şi ei un mărţişor. Dacă se vor aduna bani, aceştia vor fi cheltuiţi tot pentru a cumpăra material didactic.

Oricine doreşte să doneze, mă poate contacta printr-un mesaj aici, pe mail, mess, FB, telefon… – pentru a stabili, împreună, o întâlnire. Campania se desfâşoară începând din acest moment şi până pe 9 martie, 4 martie*, urmând ca, imediat după aceea, să ducem darurile la copii!

La fel ca şi în alte dăţi… nu impun şi nu bag mâna în buzunarul nimănui. Apelez doar la suflet şi la dorinţa ta de a face un bine. De a dărui copiilor din Hărpăşeşti un Mărţişor de jucărie!

Update
Prietenii de la Cafeneaua Publică au votat şi au decis să ofere 330 de lei. La schimb, nu doresc decât să fiu şi eu prezentă la următoarea lor întâlnire – pentru a le povesti despre campanie şi despre copii. Şi, cum întâlnirea lor e programată pe 7 martie, frumos ar fi ca până atunci să nu am doar cumpărăturile făcute şi donaţiile adunate, ci şi cadourile duse la Hărpăşeşti. Acesta este motivul pentru care am scurtat puţin perioada în care fiecare dintre voi poate oferi un Mărţişor de jucărie! Timp mai este! O săptămână!

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *