Din online,  Pentru minte

Lecţie de prim ajutor

La sfârşitul anului trecut, m-am înscris pe site-ul salvez.ro, pentru a putea participa, când avea să se ivească ocazia, la un curs de prim ajutor. Ocazia nu a întârziat să apară, aşa că ieri seară am fost ocupată. Am învăţat cât de uşor se poate salva o viaţă – şi, totuşi, cât de greu e! – dacă nu ştii ce să faci într-un moment extrem.

Ca să fiu sinceră până la capăt… nici acum nu le ştiu pe toate, ca la carte. Sunt convinsă că, în faţa unui om căzut pe stradă aş avea un moment de ezitare… Iar ezitarea nu e bună. Manevrele de resuscitare – executate corect şi prompt – pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte! 

Asta pentru că durează 3 minute ca o persoană aflată în stop respirator să moară, 5 minute ca o ambulanţă să sosească la victimă şi doar un minut ca să deschizi căile aeriene printr-o manevră de prim ajutor.

Cursul de ieri m-a făcut să conştinetizez faptul că neştiinţa şi nepăsarea duc, de multe ori, la moarte sigură. Şi, e păcat. E păcat să priveşti un om aflat în nevoie şi să nu cunoşti reguli minime de acordare a primului ajutor. E absolut necesar ca aceste cursuri să fie făcute – măcar o şedinţă, dacă nu mai multe – de către fiecare om în parte. E nevoie să ne informăm, să cunoaştem, în teorie şi să fim capabili să aplicăm în practică. Nu e uşor. Dar, e la îndemâna oricui! Poţi salva o viaţă cu mâinile goale!

Primii paşi i-am învăţat ieri. Trebuia să îi cunosc mai demult. Totuşi, e bine şi ieri. N-o s-o fac pe specialistul acum, să mă apuc să explic metode de resuscitare şi poziţii corecte în care trebuie aşezaţi pacienţii. O să las pe specialiştii adevăraţi să o facă.

Urmăreşte filmuleţele, înscrie-te la posibile noi cursuri. Doreşte-ţi să fii informat! Doreşte-ţi să ai posibilitatea reală de a salva o viaţă – şi nu aceea de a privi cum se stinge o viaţă în mâinile tale!

[Mulţumesc Asociaţiei React şi domnului Dan Ţugui – instructor formator ISU Iaşi.]

2 Comments

  • Nicoleta Pasalau

    Am fost ieri la ISU!!!!!!!! Cu un grup de adolescenti de-ai mei. A fost pe cat de interesant pe atat de necesar.
    Sunt formidabili acesti OAMENI! Imi doresc sa pot scrie cateva randuri despre ei. Poate la sfarsitul saptamanii, am ceva timp liber sambata asta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *