Hopa tropa prin oraş,  România,  Vorbe de duh

Viaţă (şi moarte) de câine

Cred că ştii deja că, în Camera Deputaţilor a fost adoptată Legea privind câinii comunitari. Mai bine ar fi adoptat câinii… În realitate, maidanezii au fost aruncaţi peste gard, în grădinile administrațiilor locale. Astfel, primarii din fiecare localitate sunt puşi să facă sondaje, referendumuri, adunări pe cartiere – pentru a întreba lumea care-i soluţia corectă: adunarea câinilor în adăposturi, eutanasierea lor dacă nu sunt adoptaţi, ori îngrijirea acestora până la adânci bătrâneți?

E puţin stupid. Pentru că, se ştie deja că adăposturi sunt puţine şi vai de steaua lor. Pentru că, dacă existau adăposturi decente, iar câinii erau sterlizaţi cum trebuie, nu mai vorbeam astăzi despre 500 de mii de patrupede ale nimănui. Ale nimănui, impropriu spus. Câinii sunt comunitari… Asta, în timp ce copiii sunt ai străzii…
În fine. Nu sunt deloc pentru crimă… la o adică… şi insecticidele şi prafurile pentru distrugerea rozătoarelor mi se par o cruzime. Dar, ele  se folosesc fără regrete. Însă, câinele – învăţăm de mici că e prietenul omului. Şi nu doar învăţăm. Nu cred să existe om în lumea asta care să nu se fi ataşat vreodată de un câine, care să nu fi mângâiat vreodată un blănos frumos.
Ce te faci, însă, când nu te mai simţi în siguranţă pe stradă? Când nici ziua nu-ţi mai este prietenă… d’apoi noaptea? Ce te faci, atunci când nimereşti în mijlocul unei haite? Te consolezi că eşti om bun şi n-o să-ţi facă nimeni nimic? De asta există zeci de mii de români muşcaţi, anual? Că-s răi? De asta ajung sute de copii la spital, desfiguraţi? Tot ce-i posibil, omul… şi mai ales copilul – o fi zădărât câinele. Sau s-o fi apropiat de teritoriul acestuia, în timp ce mânca. Sau l-a călcat, din greşeală, pe coadă. Sau, pur şi simplu, a fost atacat. Ce e de făcut? Ar trebui să ne ţinem copii în lesă, pentru ca animalele să zburde libere?

Aveam ani puţini, atunci când s-a făcut o campanie cu fonduri uriaşe, prin care câinii au fost sterlizaţi. Urlam în vânt, de nebună, şi spuneam că nu masculii sunt problema, ci femelele! Dar, normal, au fost sterlizaţi masculii… Asta, în timp ce femelele se distrau de minune cu câini de rasă şi de casă…
În copilăria mea, în zona în care locuiesc, erau trei căţei. Toată gaşca îi îndrăgea. Tot cartierul îi cunoştea. Astăzi, nu mai reuşesc să fac faţă la numărătoare. E trist. Dar, undeva, cumva, s-a pierdut controlul!
De aceea, cred, e nevoie de o sortare. Câinii foarte bolnavi, imposibil de vindecat dar, mai ales câinii foarte agresivi… trebuie scoşi din ecuaţie… Finuţ, nu cu bâte – pentru că, la faza asta, atacatorii chiar merită muşcaţi!

Restul câinilor trebuie sterlizaţi – toţi!!!, vaccinaţi, deparazitaţi frecvent. Cine iubeşte animalele şi are posibilităţi, trebuie să şi facă ceva pentru ele, nu doar să se bată cu pumnii în piept. Iar cei care abandonează animalele, trebuie să plătească scump! Pentru că ideea nu e doar aceea de a ţine câinii în viaţă – ci, de a le oferi o viaţă! Că noi nu suntem în stare să oferim o viaţă nici măcar semenilor noştri, asta e deja o altă poveste…
Iar povestea se învârte, cum e normal, în jurul banilor şi a intereselor.  Mai multe decât puricii de pe căţei… Inclusiv 90 la sută dintre ONG-urile de protecţie a animalelor sunt înfiinţate tot pe această temelie, parşivă. Pentru că, în afară de proteste, n-am simţit că se mişcă ceva. Nu mi-a povestit niciun căţel că o duce mai bine, de când are ca înger păzitor o organizaţie nonguvernamentală.

Ce ne rezervă viitorul? Mai nimic. Pentru că, orice s-ar întâmpla, nu dă bine la alegerile de la anul. Actualii primari îşi vor pierde, oricum, din votanţi. Ba că-s criminali, ba că n-au sânge-n vine, ba că au cheltuit prea mult pentru adăposturi, ba că umblă cu câinele vopsit în culorile partidului, ba că poartă încălţări din piele de câine.
Momentan, nu-mi place statutul de om… dar încerc să mă consolez că măcar nu-s câine…

7 Comments

 • octavia

  Cea mai buna solutie era sterilizarea. Sterilizarea inclusiv in curtile oamenilor, la tara, ca de acolo vin cainii. In Iasi, spre exemplu, s-a sterilizat foarte mult, sunt doctori la padoc care au sterilizat mii de caini. Ce rost au avut acele sterilizari daca acum ii eutansiaza? Unde e castigul? E un cerc vicios al prostiei, indiferentei si degradarii umane.
  Daca se incepea sterlizarea acum zece ani, lucrurile erau rezolvate in mod civilizat, uman si crestin, pina la urma. Dar nu s-a vrut, Basescu a eutanasiat in Bucuresti si ce a rezolvat? NIMIC.Bucurestiul e plin de caini. Orice solutie care implica moartea e gresita.Prin sterilizare oricum cainii vor disparea in mod natural in cativa ani. Asta era cea mai buna solutie. Iar istoriile despre cainele din copilarie nu au valoare in fata unor idioti care iau decizii de dragul voturilor.
  Sa speram ca, macar la Iasi, lucrurile vor merge cat de cat OK.
  Problema e ca nu se va face eutanasie in toate padocurile. Poate in orasele mari da, dar ma gandesc ce macel va fi in sate, in orasele… Chiar zilele trecute vorbeam cu o prietena despre cum se face ,,eutanasia” la padocul din Roman. Cu otrava de sobolani si bate in cap, inclusiv la cateii puiuti. E incredibil, dar e adevarat.

  Asa ca, vreau sa-i rog pe toti cei care iubesc animalele( tot timpul mi s-au parut aiurea formularile astea : ,,iubitori de animale” si ,,neiubitori de animale???”) sa trimita un email scurt pe adresa primarului. Nu stim daca acest mail va fi citit, poate ca da. Vrem sa stie ca foarte multi oameni isi doresc o solutie de mijloc, nu vor nici caini pe strada, dar nu aleg nici moartea. Eu cred ca putem mai mult decat au putut cei 168 de incompetenti.

  Eu mai am o problema foarte mare: ma simt amenintata de hoti, violatori, de cei care circula cu viteza foarte mare, de criminali, de betivii agresivi. Ce facem cu ei ? Ii eutanasiem??? Nu. Ii tinem in inchisori pe banii statului. Pentru ca s-au nascut oameni.

  • anda_elena

   Octavia face parte din rândul celor care nu doar vorbesc, ci şi acţionează. Are în curtea casei sale patru câini. Câini – candva vagabonzi, astăzi membri ai unei familii.

 • octavia

  Multumesc, Anda. Eu am avut posibilitatea sa-i adopt pentru ca am curte. Si cei de la blocuri pot face ceva. Macar sa-i duca la sterilizat.Inclusiv pisici.
  P.S. Am si doua pisici adoptate. :))

 • Raluca

  Germania si multe alte tari din Europa au trimis incredibil de mulți bani adunati din fundații ! Banii au fost cheltuiți de vagabonzi noștri politicieni care se culca cu prostituate de pe sosea iar fiicele si nevestele lor își fac buzele si sânii !!!! RUSINE!!! Mie îmi este rusine ca provin dintro așa tara inapoiata !!! Primarul Mazăre din constanta pozeaza la tv cu 10 prostituate in jurul lui ca a făcut vacanța in Asia in timp ce sufletele unor biete animalute mor incetu cu incetu …de foame si durere! Plâng si sunt trista ca aparțin unei așa tari de jegosi cu burti si fermoare deschise la pantaloni… Rusine !!! Rusine !!! Unde e Iliescu ? Basescu? Ficasa cu buzele ei de sute de euro ! Criminali menorociti !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *