Explicaţiuni,  Hopa tropa prin oraş,  Pentru suflet

Moaștele Sfântului Policarp – când și de ce au fost aduse la Iaşi

În octombrie 2011 au fost aduse la Iaşi moaștele Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei. Ele au fost aşezate, spre închinare, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Moaștele Sfântului Policarp

Despre acest sfânt nu ştiam mare lucru, aşa că m-am pus pe cercetat. Şi, pentru că m-am gândit că s-ar putea să te intereseze şi pe tine, iată un mini-rezumat:

Sfântul Policarp este un sfânt din vechime – născut în secolul I! A rămas orfan de mic, părinţii lui fiind ucişi de autorităţile romane – pe motiv că erau creştini.
Numele lui de naştere este Pancratie, dar oamenii i-au spus Policarp (=cel bogat în rod), pentru că, încă din copilărie, era foarte milostiv.

La 20 de ani a devenit ucenicul Sfântului Apostol Ioan.

Atât înainte de a deveni episcop, cât şi după aceea, Sfântul Policarp a fost foarte iubit de către credincioşi. Chiar şi mulţi dintre păgâni îl stimau, observându-i felul în care se purta cu toţi cei din jur şi virtutea exemplară. În acelaşi timp, se temeau de puterea lui de a face, cu ajutorul lui Dumnezeu, minuni: a izbăvit oraşul Smirna de un incendiu, a vindecat mulţi bolnavi şi a trecut la creştinism mulţi păgâni.

A fost arestat în anul 156 şi, deşi ar fi putut scăpa de persecuţie, a refuzat. Pe soldaţii care au venit să-l aresteze i-a invitat în casă şi i-a aşezat la masă. A cerut doar un răgaz de o oră, pentru a se ruga. În timpul rugăciunii, i s-a descoperit felul în care va muri.
Pentru că şi-a apărat credinţa, la judecată s-a impus arderea lui pe rug. Însă, mare minune!, focul nu i-a ars trupul ci, dimpotrivă, îl proteja. Atunci, a fost înjunghiat cu un pumnal. Atâta sânge a curs, încât focul s-a stins, iar Episcopul Smirnei şi-a dat ultima răsuflare. Abia după aceea i-a putut fi ars trupul, dar nu în totalitate. Credincioşii i-au adunat oasele şi le-au pus la loc de cinste.

Mâna dreaptă a Sfântului se păstrează într-un suport lucrat în aur şi argint. Moaștele Sfântului Policarp au fost aduse la Hramul Sfintei Parascheva de la Iași de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia, de către Înaltpreasfintitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Aghios Vlasios.

Sursă foto şi mai multe informaţii: AICI.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *