Hopa tropa prin oraş

Iaşul din preajma lui 14 octombrie

Cică – Dulcele Târg al Ieşilor vă aşteaptă la Sărbătoarea Dulceţii! La aşa o invitaţie, cine să refuze? Nu e un târg mare. În parcarea Mănăstirii Golia s-au adunat vreo zece producători. Însă e suficient, zic eu, să-ţi lase gura apă. Dulceaţă, gem, miere, siropuri, compot, dar şi zacuscă, palincă şi murături – de toate pentru toţi!

Dulceaţa e pe alese. Poate fi făcută din fructe – aşa cum ştim noi că-i normal – dar poate fi şi… mai altfel! Am văzut dulceaţă de dovleac cu cătină, de sfeclă roşie, de ceapă roşie, de vinete cu nucă, de morcov, de gogoşari, de praz cu chimen, de castraveţi cu ananas şi susan! Am văzut şi dulceaţă de lapte, cu arome de migdale sau de sare de mare!

In apropiere, de la Biserica Bărboi până la Hala Centrală, se desfăşoară vestitul târg care umple Iaşul de cojoace, haine de piele, genţi, căciuli, papuci… În jurul standurilor, mulţi gură-cască, mulţi la pozat :), unii şi la cumpărat.

Pe esplanadă, la Hala Centrală mirosurile de mâncare se amestecau, oamenii se îmbulzeau, aşa că am fugit repede.

Şi-am ajuns în curtea Mitropoliei care, de la oră la oră devine din ce în ce mai plină. Pelerinii vin din toată ţara pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi la moaştele Sfântului Mucenic Policarp (moaşte care vor fi aduse mâine, din Grecia).

În seara asta, ne-am încheiat plimbarea cu multă bucurie. Am primit binecuvântare de la Mitropolitul Teofan! Nu doar noi, ci mulţi dintre cei care se aflau în preajmă, în acele momente.

Mă uimeşte, neîncetat, simplitatea şi frumuseţea acestui om mare. Smerenia lui. A ieşit la plimbare, îmbrăcat ca orice alt călugăr. Şi-a dorit, poate, să treacă neobservat. Imposibil! 

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *