Pentru minte,  România,  Verde...,  Vorbe de duh

Biciul si amenda, romanul si civilizatia

Discutie intre doua fete de 7-8 ani, aseara, in parc:
Fata 1: Hai sa culegem flori!
Fata 2: De unde?
Fata 1: De acolo!, si arata, pofticioasa, spre lalelele proaspat plantate.
Eu imi dreg glasul si ma pregatesc sa tip la ele.
Fata 2: Esti nebuna? Vrei sa luam amenda?, intreaba ea serioasa.

Raman in urma, cu glasul dres si plina de incantare.
Ieri, la Cristian Manafu pe blog, era o discutie despre frica. Despre frica pe care ar trebui sa o simtim atunci cand ne abatem de la regulile de bun-simt si de la lege. Din pacate, ideea ca nu o sa ni se intample nimic daca aruncam o hartie pe jos, daca rupem o floare sau o banca, daca dezlipim un sticker de pe un aparat, daca scuipam seminte sau scriem pe garduri, daca incalcam viteza sau mergem fara centura – ne incurajeaza sa procedam gresit in continuare.
Spuneam acolo, intr-un comentariu – si-mi mentin ideea – ca educatie nu se poate face cu vorba buna, sfaturi, amenintari. Educatia trebuie sa se faca prin legi aspre, care sa se respecte, prin amenzi usturatoare si prin ore multe de munca in folosul comunitatii.
Ai aruncat un muc de tigara pe jos? Scoate banul! Nu, nu echivalentul unui pachet de tigari! Banii de tigari pe un an de zile! Ia mai pune si mana pe-o matura vreo saptamana, sa strangi gunoaiele altora, sa vedem daca iti mai vine sa faci mizerie! [Aceeasi idee si pentru aruncarea unui bilet de tramvai, a cojilor de seminte…]
Ai iesit la gratar si-ai lasat vraiste in urma ta? Plateste! Munceste!
Si tot asa – pentru FIECARE ABATERE, oricat de mica si de nesemnificativa ar parea.
Pentru cei care ma considera nebuna si se revolta, ii invit sa afle cum se procedeaza in statele civilizate. Daca faptele noastre inocente, de needucati, ar fi la fel de usor trecute cu vederea in Germania, Elvetia, Norvegia, Danemarca ETC.
Aflati cam cat sunt amenzile pentru aruncarea la intamplare a gunoiului, pentru nesortarea lui!, pentru acte de vandalism, pentru depasirea vitezei cu doar 50 de kilometri!
Romania nu poate fi educata decat cu biciul! Pana cand romanul nu va simti usturimea amenzilor si aplicarea legilor – va continua sa mai strice multe generatii.

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *