Te-Ve(de),  Vorbe de duh

Romanii au talent – in a rade unul de altul

Aseara nu am avut timp de Romanii au talent. Am vazut doar secvente. Si nu am vrut sa scriu doar asa, de chestie.
Azi, m-am uitat la reluare. N-o sa comentez nimic despre formatul emisiunii, despre imitatie, juriu, scene. Voi vorbi doar despre oameni.

Incep sa cred ca simtul ridicolului s-a pierdut. De tot.
In alte vremuri, oamenii se adunau pentru a privi lupte pe viata si pe moarte. Aplaudau sangele si groaza, animalele fioroase care mancau sclavi s.a. Astazi, ei se aduna la un loc pentru a rade unii de altii. Cu voia tuturor. Caci posibilii participanti la emisiune isi asuma faptul ca pot fi luati in ras, batjocoriti, huiduiti. [Se pare ca doamna Roza e mic copil…]
E adevarat ca, din marea masa, pot iesi talente. Dar daca facem un calcul – cata multime s-a adunat la preselectie in fiecare regiune si cate momente au fost acceptate pentru a merge mai departe – atunci vom observa ca domina umplutura si nu talentul
Acum… e o problema si cu cei care au primit doua sau trei DA-uri. Unii dintre ei, desi au starnit ropote de aplauze si au ridicat sala in picioare, au fost doar amuzanti – nicidecum talentati. Ei vor fi condimente in emisiune, dar nu vor atinge, nici macar cu degetul cel mic de la piciorul drept, podiumul. Ei sunt doar niste mascarici buni in ale mascaritului

Alt lucru pe care l-am putut observa la oameni a fost reactia lor de superioritate la adresa unor figuri aparent pale care, mai apoi, au surprins. E foarte usor sa razi de fata unei persoane, dar cand acea persoana face minuni si-si scoate talentul de unde nici nu te astepti, zambetul parsiv piere si se instaleaza respectul. Respect care vine ca o palma peste ingamfarea si aroganta prostimii.

Nu am spus aici nicio noutate. Doar am observat oamenii. Pe cei care stau si se hlizesc, pe cei care se maimutaresc de amorul unei presupuse arte, pe cei care n-au rusine, pe cei care nu simt ca au o varsta, pe cei care se cred buricul pamantului si nu inteleg ca se fac de ras… Si pe cei care au talent.
Titlul postarii tine cont de titlul emisiunii. Dar nu doar romanii au talent in a rade unii de altii. Oamenii, in general, se pricep de minune sa practice acest sport.

Update
Vezi si:
*** Romanii au talent – in a-si face publica nebunia
*** Romanii au talent – marea finala in ritm de hip hop

7 Comments

 • anda_elena

  Cred ca la Narcis Iustin Ianau te-ai referit, ca vad ca despre el ai scris pe blog.
  Si daca despre el e vorba, intr-adevar, e un super talent. Merita sa ajunga departe.
  Dar, vezi, exact ceea ce vorbeam in postare. La inceput, lumea a ras de el. Chiar si Mihai Petre a recunoscut, mai apoi, ca se astepta la o teorema lui Pitagora sau la altceva stiintific de la pusti…

 • liliana

  Emisiunile sunt facute pentru audienta.In acelasi timp ele sunt adaptate publicului roman.Deci, asta suntem.Daca am avea un cult al valorilor nu am urmari astfel de emisiuni ceea ce ar face ca audienta sa scada si automat sa dispara din grila. Pe de alta parte CNA are cu totul alte atributii…..

 • anda_elena

  Emisiunea asta e copie fidela – imitatie la maximum, adica – a surorilor ei din strainatate. Si peste tot se intampla la fel. De asta ziceam ca oamenii, in general, si nu doar romanii, au un talent deosebit in a rade unii de altii.
  CNA-ul nu poate interzice sa ne facem de cacao sau ca altii sa rada de noi. Dar, da, are multa treaba nerezolvata, permite multor spurcaciuni (de emisiuni si de oameni) sa apara pe sticla.
  Din acest punct de vedre, emisiunea asta, care mai soate la lumina si un talent din o mie, e mai ok fata de altele…

 • Anonymous

  Chestia cu romanii au talent e de cand haul in Germania,e normal sa fie acelasi format ca a fost cumparat formatul,si aici are un succes izbitorcu difenta ca in Ro oamenii sunt mult mai decenti,sa vezi un englez cum dadea besini la televizor cum s-a dezbracat completsa-si dea foc la besini si altele,ai zice ca romanii sunt parfum de tei si mult mai decenti….crede-ma

 • anda_elena

  Da, cred si asta. La fel am patit cand am vazut programele televiziunilor din Spania.
  Dar, oricat de parfumati si decenti ar fi romanii, avem si noi bubele noastre. Nu trebuie sa ne comparam numai la rele – si sa incercam sa ajungem strainatatea – tot la capitolul asta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *