România

Tricolor in patru-cinci culori

Bataie de joc sau prostie? Cam cat poti fi de tupeist/ inconstient/ glumet, ca sa modifici culorile drapelului dupa bunul tau plac?
Astazi, la Alba Iulia, a avut loc deschiderea oficiala a Serbarilor Unirii. Marea surpriza – pe clopotnita Catedralei Incoronarii a fost arborat un mesh – tricolor in cinci culori!
Da… stiu… conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, tricolor inseamna care are trei culori/ steag in trei culori.
Eh… au zis unii, ce mai conteaza daca dupa albastru si galben mai apar, zambitoare, portocaliu si visiniu si abia apoi, rosu?
Gestul este – atentie! – prezentat drept un concept de promovare turistica! Nu, zau?!
Cei din opozitie vad la drapel adaugat doar portocaliul – culoarea oficiala a puterii.
Hai sa zicem ca eu sunt mai obiectiva decat ei – si vad realitatea – e si visiniu acolo (ma mir ca nu violet!?). Totusi… de ce se intampla toate astea? Care a fost acel om plin de inspiratie si de talent care a gandit proiectul? Si cine a fost cel care si-a mai dat si acordul pentru o asemenea isprava?
Sa uitam pentru o clipa (daca putem) ca portocaliul este marca PDL. Sa zicem ca e doar o coincidenta. Toti avem culori preferate. Hai atunci sa ne inventam steaguri si sa sfidam Constitutia! Oricum, cine mai respecta Constitutia? Hai sa schimbam si ziua Romaniei! Poate chiar si imnul! Hai sa schimbam si numele tarii!

(Din pacate, multi schimba chiar tara…)

Sursa foto: Blog Marius Filimon

UPDATE: Marti, 23 noiembrie, drapelul multicolor a fost dat jos. Primarul Mircea Hava (membru PDL) a fost dezamagit ca omenirea nu a apreciat viziunea artistica.
„Il tai bucati si-l dam jos, facem foc cu el!”, a spus domn’ primar.

6 Comments

 • Anonymous

  Asta ca sa ai toate datele…tricolorul a fost inaltat la 30 m de mash,pe catarg, cu fanfara militara si toate onorurile cuvenite. Mash-ul agatat de biseica reprezinta logo-ul orasului, iar partea de jos se vroia a avea un efect de valuire dat grafic prin umbre si culori, ca s-au nimerit de la tiparire a fi si nuante de portocaliu si destul de contrastante cu culorile drapelului e regretabil, dar nu s-a vrut politizarea evenimentului, nici nerespectarea drapelului. Cei care au sarit ca arsi au fost aceeia care an de an,(gasesti in arhivele televiziunilor, in presa)au venit de 1 Decembrie la Alba Iulia cu fulare galbene la gat, doar ei s-au putut gandit ca acest eveniment important ar putea fi politizat, dupa chipul si apucaturile lor.

 • Luciana

  Ziaristii si matematica…Am cautat de curiozitate pe Google… si toate articolele fac valva mare despre acest drapel in 5 culori. Asta nu demonstreaza decat cat de mult "copy/paste" se practica in presa romaneasca. Drapelelul are "si anume" 6 culori, daca numaram cu atentie, incluzand portiunea de indigo din stanga albastrului. Dar normal ca pe toata lumea intereseaza culorile politice. Mie mi se pare ca PSD are partea cea mai mare :D. Singurii nemultumiti ar putea fi "verzii"…dar ei au frunza :). Trebuie sa-i dau dreptate lui Anonim ca se impune o informare temeinica si contextuala inainte de a prezenta atat de partinitor subiectul. Stiu ca vorbesc din diaspora, dar mi se pare ca biata mea patrie are probleme mult mai grave de rezolvat. Cei care pleaca din tara nu pleaca din cauza culorilor drapelului 😀

 • anda_elena

  Anonim, de ce ar avea nevoie tricolorul de efecte speciale, care sa faca valuri? Observ si ce spune Luciana, e si un indigo inainte de albastru. Putin vizibil, ca si visiniul… sa zicem ca as crede faza cu valurile. Dar nuanta de portocaliu sare bine in ochi. Ok – nu e simbol PDL – putea fi, la fel de bine verde, negru, alb. E totusi vorba despre modificarea unui simbol national. O incalcare a Constitutiei.
  Adevarat ca problema asta e un maruntis pe langa atatea altele. Dar tare sunt curioasa cum ar actiona un american, un francez sau oricare altul… daca ar vedea niste interventii de genul asta pe drapelul lor.

 • Mihnea Iuga

  Anda pune punctul pe i: de ce are nevoie tricolorul de efecte speciale?

  Este inca o dovada ca oportunismul este trasatura marcanta a celor "portocalii", caci din aceasta poveste, subconstientul fiecaruia nu este marcat de rosul, albastrul inchis, sau galbenul, ci de tricolorul romanesc cu un val de culoare (apolitica) portocalie.

  Intr-adevar "din pacate, multi schimba tara", satui de "coincidentele" ce favorizeaza tot timpul pe altii, de circul moral, economic, institutional, la care portocaliii nu scapa o sansa sa mai prezinte un nou numar, un nou act.

 • iculici

  aaaaaha … deci s-ar fi vrut a fi ROGVAIV.
  păi, de ce nu -l declară oficial?
  "ce culori are steagul vostru?"
  "ROGVAIV"

  n-ar fi mai simplu? ar fi toţi politicienii mulţumiţi, n-ar mai fi nevoie de valuri pe steag …
  nu ştiu cum, da' uneori am impresia că sunt în ZONA CREPUSCULARĂ şi nu prea văd nici o ieşire …
  .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *