Explicaţiuni,  Pentru suflet

Sfinții Împărați Constantin și Elena

Înainte de o luptă importantă, în care existau puține șanse ca împăratul Constantin să iasă învingător, s-a întâmplat o minune. Ziua în amiaza mare au apărut pe cer o cruce luminoasă și un mesaj scris din stele: Prin acest semn vei învinge! Apoi, noaptea, Constantin a văzut în vis pe Iisus Hristos, care-l îndemna să-și facă steag ostășesc cu semnul Sfintei Cruci pe el. Așa a biruit împăratul în luptă și a eliberat cetățenii Romei de tirania celui care îi conducea – Maxențiu.

Încredințat că ajutorul i-a venit de la Dumnezeul creștinilor, Constantin a oprit prigoana împotriva acestora și a dat libertate credinței în împărăția romanilor.

Când Arie a adus tulburare în Biserică, învățând că Hristos n-a fost Dumnezeu adevărat, marele Constantin a hotărât organizarea Sinodului de la Niceea. În cadrul acestei întâlniri, cu episcopi din toată lumea creștină, a fost demontată rătăcirea lui Arie și a fost alcătuită cea mai mare parte din Crez.

Constantin si-a trimis mama – pe Elena – la Ierusalim, pentru a găsi locurile sfinte din Evanghelii. Împărăteasa a descoperit locul Golgotei, al Sfântului Mormânt și lemnul Sfintei Cruci. A zidit și a împodobit multe biserici, printre care biserica Sfântului Mormânt, pe cea din Nazaret, din Betleem, s.a.

Bucură-te, Sfinte Împărate Constantin!

Bucură-te, Sfântă Împărăteasă Elena!

Bucurați-vă, părinții creștinilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *