Doxologia,  Pentru minte,  Pentru suflet

Bufonul, vameșul și fariseul

„Eu rezist, pentru că-i văd pe oameni că au nevoie de un bufon. Mi-am asumat bufoneria dar, vă rog frumos, râdeți și mai gândiți-vă o dată acasă!”. Așa l-am auzit spunând în 2018 pe părintele Constantin Necula, la SuperTeach.

Asumarea bufoneriei nu-i deloc treabă ușoară – căci sunt convinsă că, deși părintele e foarte iubit de public, sunt și extrem de mulți oameni simpli, dar și colegi de breaslă care nu-l „gustă” deloc. Însă, eu una, am convingerea că misiunea pe care o face părintele Necula n-are nicio legătură cu bufoneria. Că-i în Biserică, la slujbă sau la spital, alături de bolnavi, sau în conferințe, alături de „tinerii de toate vârstele”, părintele își are deschis mereu sufletul pentru Hristos, de care nu se rușinează și pe care-L propovăduiește într-un mod nu doar teoretizat, ci complet trăit.

Parintele Constantin Necula - DOXOLOGIA
Foto: Oana Nechifor, doxologia.ro

Spre deosebire de atunci, când s-a aflat într-o sală de conferințe care i-a permis să fie pe deplin bufon – în dimineața următoare a slujit și a predicat la Catedrala Mitropolitană din Iași. Asta nu înseamnă că a devenit scorțos ori că a citit de pe foi – ci doar că a respectat locul cel sfânt. În schimb, a accentuat în același mod caracteristic tot ce era de accentuat.

La începutul perioadei Triodului – adică din punctul în care numărăm trei săptămâni până la începerea Postului Paștilor – în Duminica Vameșului și a Fariseului, părintele a vorbit despre noi. Despre vremurile în care trăim, despre felul în care ne comportăm, despre șansele pe care le avem, pe care le ratăm, pe care Dumnezeu așteaptă să le conștientizăm…

Sunt aproape 14 minute de predică pe care nu le simți cum trec. Sunt aproape 14 minute fără de care poți supraviețui, nu-i bai! Dar tare păcat ar fi să nu profiți de ele…

Ascultă aici predica părintelui Constantin Necula, rostită în 2018 la Mitropolia din Iași! Pune gând bun acestui nou început și bucură-te! Hristos în mijlocul nostru – este și va fi!

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *