OAMENI - în fiecare zi

Băiețelul din glob – Globuri cu Suflet pentru David-Gabriel

Citiți despre rezultatele campaniei: aici. Mulțumesc!

***

Pe Radu l-am cunoscut acum un an și jumătate, când m-am angajat la Doxologia. L-am văzut mereu ca fiind omul cel vesel și amabil, care salută de la depărtare și care, în orice situație, te întâmpină cu un zâmbet. Un om simpatic și fără de griji, cu un calm aparte și cu o tonă de energie! Încadrându-l în acest tipar și neavând niciodată prea mult timp de discuții – el fiind mai toată ziua pe drumuri, la volan, eu fiind mai toată ziua în scaun, la birou – în decursul unui an nu mi-a dat niciodată prin minte să-l întreb cum se simte. Bine! Cum altfel?…

La începutul verii, i-am auzit vocea pe scări și-am auzit și murmur de copilaș. Așa că am strigat fericită după el, să intre în birou. Nici nu știam că e însurat, dar să-l văd lângă un prunc era cu atât mai fantastic! Și-a intrat pe ușă, cu David-Gabriel în brațe. La fel de vesel, la fel de viu, la fel de simplu. Iar eu, dacă nu eram pe scaun, m-aș fi prăbușit!

Imaginea celor doi, lipiți unul de altul și iubirea lor mi-au rămas întipărite pe creier. Am plâns mult și plâng și acum, când scriu – și nu pot să-mi iert că pot trece atâta vreme pe lângă și printre oameni, fără să-i cunosc! Fără să le simt și fără să mă străduiesc, măcar, să le alin suferința. Căci, un om care zâmbește nu este neapărat un om fără probleme – ci este, în primul rând, un luptător! Un om care acceptă provocările și, fără a se lamenta, face tot ceea ce-i stă în putință ca să schimbe destinul!

David-Gabriel are 4 ani și 9 luni. Acum trei ani, părinții lui, Radu și Andreea, știau că ceva este în neregulă cu micuțul. Diagnosticul a tot întârziat să apară dar, când a fost dat, a zdrobit totul în cale… tulburare generală de dezvoltare și tulburare de spectru autist.

David Gabriel

Autism! Toți auzim cuvântul acesta rostit pe ici, pe colo dar, de multe ori, preferăm să rămânem în bula noastră de săpun. Oh, da! Căci noi trăim într-un sistem medical care te doboară și care nu-ți ajută copilul să ajungă om mare, pe picioarele lui, într-o școală prea puțin dornică de a forma specialiști pe acest domeniu! Cam tot ceea ce se știe astăzi în Iași, de exemplu, despre autism, e doar din munca unor asociații și fundații pornite și dezvoltate din lupta și din disperarea unor părinți care s-au confruntat direct cu necazul acesta. Au pornit cercetările pentru copiii lor și, apoi, nu i-a lăsat sufletul să lase în întuneric atâtea alte familii – doborâte nu doar de suferința de a avea un copil cu nevoi speciale, cât mai ales de indiferența unor oameni mari, tari și complet insensibili…

Singura șansă a copiilor cu autism și, implicit, a lui David-Gabriel este terapia comportamentală aplicată (ABA). Dar, nu așa, lejer! Terapie, frate! Muncă de 8 ore, dacă nu chiar și 10, 12 ore de terapie, într-un ritm epuizant. Ședințe întregi, susținute și chinuitoare, pentru rezultate aparent banale – dar, extrem de importante! Într-o vreme, David spunea apă – acum iar a pierdut cuvințelul acesta printr-o altă lume, pe acolo pe unde îi sunt rătăcite, din păcate, cam toate cuvințelele…

Tot din păcate, în prezent David nu face decât câte două ore de terapie ABA pe zi. Uneori trei sau patru ore dar, cel mai adesea, două… O dată pe săptămână ajunge și la kinetoterapeut și la logoped… și, toate astea îi costă pe părinți aproximativ 1.500 de lei pe lună. Fără a pune la socoteală rate la bănci, întreținere, mâncare… viața de zi cu zi! Însă, ce ar fi și cât ar costa încă măcar alte două ore de terapie pe zi? Dar opt ore? Cum ar suna? 

Ar fi fantastic! Căci David-Gabriel are potențial! Și orice ajutor în plus l-ar împinge de la spate spre o copilărie – așa cum e firesc să ne imaginăm copilăria!

Spre deosebire de alți copilași, aflați complet în lumea lor, David știe să râdă. Nu prea reușește să se regăsească în lumea copiilor, nici în cea a animăluțelor, dar cu adulții mai are, uneori, contact. Mami îl întreabă: „Mă iubești?”. Iar el răspunde: „Da!”. Nimeni nu știe cât înțelege puiul din răspuns, dar îmbrățișările lui valorează cât o mie de cuvinte!

Lui David îi plac jucăriile luminoase și ar sta ore în șir să le analizeze. Lui David îi place să fie plimbat cu mașina și cunoaște, deja, toate drumurile care duc la Palas. Se întristează dacă nu se cotește acum la stânga, dar încearcă să-și înfrâneze răbdarea până la următoarea intersecție, care l-ar putea duce spre locul dorit. Se bucură din scăunel dacă dorința i se îndeplinește și se pune pe plâns, dacă mașina gonește mai departe…

De plâns, ar plânge și Andreea și Radu… dar, n-au timp! Așa cum pot, atât cât pot, ei trebuie să lupte! Și să zâmbească, și să creadă că soarele va străluci și pe străduța lui David-Gabriel!

Suntem în prag de iarnă, dar – uite ce vă propun: hai să aducem și noi ceva soare! Ori globuri! Da! Globuri cu suflet pentru un băiețel… captiv într-un glob… Haideți ca, împreună, să ajutăm familia Zamfirescu să-l facă atât de puternic pe David-Gabriel, încât micuțul să spargă coaja oului-glob și să iasă din găoacea autismului!

Nu e greu. E foarte greu! Dar, nici nu e imposibil! Nu am pretenția să facem noi, acum, totul! Dar, putem face mult! Mult bine, sprijinind, împreună, prin rugăciune, dar și financiar, familia lui David!

M-am sfătuit cu Lavinia Biberi, cea care a demarat campania Globuri cu Suflet acum mulți ani… Din 2011 a avut curajul să-mi lase globurile pe mână aici, la Iași… și-am dus tradiția mai departe cu Lavinia, sprijin de la București. În ceilalți ani, tradiția implica mai mulți copilași. Acum – doar unul. Nu e regres. Doar că, acum vorbim despre o problemă de sănătate care nu se tratează cu o sacoșică de dulciuri, fructe, produse de igienă, plușuri și rechizite școlare… Oh, de-ar fi atât de simplu!

Acum… problema și campania aceasta implică bănuți. Nu mult de la tine! Ci, puțin de la mine, puțin de la tine, puțin de la ea, puțin de la el… Îmi știți bine, de acum, vorba aceea cu: pic cu pic se face marea! Fix despre asta e vorba! Și, pentru că vreau să strâng pentru David-Gabriel și pentru terapiile lui o sumă mai mare decât mi-aș putea permite să dau eu singură, vă rog să vă alăturați, în număr cât mai mare, în campania din acest an pentru „Băiețelul din glob” – Globuri cu suflet, Iași, 2015!

Concret. Rugămintea de la care pornesc este: donați din suflet UN GLOB pentru David-Gabriel! Iar un glob din acesta are valoarea de, să spunem, 10 lei. Deci, 10 lei vă cer, nu mai mult! Chiar dacă vor fi unii care vor dona, simbolic vorbind, 5 globuri, 10 globuri… eu pornesc de la UN SINGUR GLOB! Pentru că sunt mulți care se rușinează cu o sumă aparent nesemnificativă, dar care atât de valoroasă ar fi dacă s-ar aduna lângă alte (visez…) mii de sume nesemnificative!

Amintiți-vă că suntem OAMENI – în fiecare zi și haideți ca, până la Crăciun, să mai luăm din povara de pe umerii Andreei și ai lui Radu! Haideți să ne dorim ca, în anul ce vine, David-Gabriel să aibă parte de mai multă terapie ABA, dar și de mai multe ore de kineto și logopedie, pentru a ieși mai repede din vârtejul în care, fără voia lui, e prins!

În principiu, eu voi strânge banii. Ne putem întâlni, dacă sunteți din Iași, ori discutăm în privat și vă dau un număr de cont ING sau BRD sau un cont PayPal. La fel de bine, puteți dona direct în contul părinților lui David și pe mine doar să mă anunțați că ați făcut transferul și că vă implicați în campanie. 

Zamfirescu Radu Gabriel – cont umanitar la BCR (nu se percepe comision)
cont

Este clar, puteți să mă dați pe mine complet la o parte și să ajutați direct familia! Dacă cineva nu m-a cunoscut deja de-a lungul campaniilor, readuc în față faptul că acestea nu au rolul de a mă „crește” pe mine, ci acela de a ne ajuta noi, pe noi înșine, să fim OAMENI – în fiecare zi, să ne pese de suferința aproapelui și să contribuim activ la orice mică schimbare în bine.

Campania de pe blogul Șapte pietre se va desfășura până în preajma Crăciunului, pentru ca Moșul să înmâneze apoi, lui David-Gabriel și părinților banii – și toate urările noastre frumoase! Îmi doresc ca Nașterea Domnului să însemne, atunci, un moment de bucurie și împlinire, de (re)naștere a speranței, de sănătate și de forțe proaspete – pentru luptele și provocările ce vor urma.

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *