Cerul şi pământul,  Hopa tropa prin oraş

Azalee şi camelii la Grădina Botanică

Astăzi s-a deschis, la Grădina Botanică, Expoziţia de azalee şi camelii. M-am dus şi eu acolo cu sufletul deschis – şi m-am întors cu sufletul plin!

Azalee si camelii 1

Pe scurt, vă pot spune că sunt 35 de specii şi soiuri de azalee şi 12 de camelii. Cantitativ vorbind, expoziţia cuprinde peste 1.000 de exemplare! O muncă titanică a unor oameni cu adevărat pasionaţi! O muncă imposibilă pentru alţii – dacă luăm în considerare faptul că numai la Iaşi se poate organiza o asemenea expoziţie, restul grădinilor din ţară având doar câteva exemplare (până la maximum o sută), doar pentru a menţine familia botanică. În acest context, nu pot spune decât: respect!
O noutate a acestui an o reprezintă faptul că expoziţia nu se mai ţine în sera aia uriaşă, în care eram obişnuiţi, ci în două compartimente ale noii sere – acolo unde va rămâne, pe vecie, casa azaleelor, a cameliilor şi a altor surate. Motivul, deşi pe unii îi poate face să strâmbe din nas, este unul cât se poate de simplu şi de clar. Plantele acestea au nevoie de condiţii speciale de pH al solului, de temperatură şi de umiditate. Nu pot fi mutate oricând şi oricum, fără a provoca daune. Unele exemplare sunt fixate la sol, iar vârsta considerabilă a multora dintre ele – peste 40 de ani – nu este nici ea de neglijat. Deci – dacă iubim plantele, trebuie să învăţăm să le iubim în mediul lor!

Şi, este clar – avem ce iubi!

Azalee si camelii 2Azalee si camelii 3Azalee si camelii 4Azalee si camelii 5Azalee si camelii 6

Deşi plantele rămân în acelaşi loc, Expoziţia de azalee şi camelii este deschisă doar până pe 23 februarie. Pentru că acum e perioada lor de înflorire şi de magie. Vizitatorii sunt aşteptaţi zilnic, între orele 9.00 şi 16.00. Preţul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate, biletul costă 3 lei.

Azalee si camelii 7

P.S.: Poate v-a lipsit din denumirea expoziţiei din acest an titulatura Mesaje cu flori, folosită din 2010 şi până în 2013. Mie mi-a lipsit, recunosc! De aceea, prima mea întrebare a fost: de ce nu se mai numeşte asa? Răspunsul n-a putut decât să mă încânte! Căci, am aflat că anul acesta, pe lângă Azalee şi camelii şi Flori de toamnă vom mai avea parte de o expoziţie deosebită! Se va numi – aţi ghicit! – Mesaje cu flori şi va avea loc în luna mai, atunci când multe alte plante din sere vor fi în floare!

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *