Pentru minte,  Te-Ve(de)

Femeie, trezește-te!

S-a întâmplat doar o dată. Nu a vrut! El nu este așa! Mă iubește! Acum e supărat și obosit. Și… cred că și eu am greșit!

Am auzit cuvintele astea, de multe ori. Pentru că nu s-a renunțat la timp, s-a ajuns la alte discuții. Trebuie să-mi asum soarta. Nu mai am ce face… Copiii au nevoie de un tată!…
Și așa s-a tot mers, din greșeală în greșeală – de multe ori, încă de dinainte de nuntă. Cu promisiunea și cu speranța că istoriile triste nu se vor mai repeta. Până la o dată viitoare. Și până la următoarea…

femeie - violenta domestica

Sunt copil crescut într-o casă în care tatăl nu a ridicat nici măcar vocea la mama, d-apoi palma! La rândul meu, nu am putut accepta un bărbat urâcios. Pentru că am crescut învățând din reguli nescrise că bărbatul este pereche. Ajutor. Asemănare și completare cu femeia lui. Dătător de dragoste și de liniște. De siguranță!

Sunt femeie… și uneori mă simt vinovată de faptul că sunt atât de critică la adresa femeilor. Mi se pare că unele își acceptă, de plăcere, soarta. Mi se pare că unele merită să fie călcate în picioare – pentru simplul motiv că rămân „dârze” în fața unui tratament inuman. Sunt foarte multe motivele pentru care nu pleacă. Li s-ar dărâma lumea! Dar… care lume?!

Sunt mamă. Și, chiar de dinainte de a deveni mamă, m-am revoltat în fața suferinței unor suflete nevinovate. Un copil trebuie să trăiască alături de ambii părinți. Corect! Dar în viața lui trebuie să existe armonie! Dragoste! Bucurie! Lipsă de griji sau de teamă! Dacă o femeie nu este în stare să lupte pentru ea – e obligată să lupte pentru copiii ei! Să nu accepte traume în viețile lor, care abia acum se clădesc.

Cei de la Taxi au lansat videoclipul – Pentru tăcerea din ochi. Un clip ce susține stoparea violenței împotriva femeilor. Un clip care numai nu urlă: Femeie, trezește-te!

Hai! Curaj! Ascultă versurile și urmărește imaginile până la capăt!

Eram în redacție când am văzut prima dată videoclipul. Și… nu mi-am putut opri lacrimile. Încă nu pot să privesc cu nepăsare!

În câteva rânduri, deși o recunoscusem pe Mihaela Rădulescu, m-am tot întrebat dacă o fi ea… Atât de bine își juca rolul, atât de bine era aranjată – pentru a fi lipsită de strălucire și nefericită – încât eram în dubiu. Și atunci am realizat, încă o dată, cât de ușor se poate transforma o femeie. Cum poate deveni o umbră – în umbra unei brute! Cum sufletul și privirea pălesc… cum dispar stima de sine și motivele pentru a trăi… Nicio femeie nu merită să ajungă până în punctul în care să nu se mai recunoască! Nicio femeie nu trebuie să accepte o primă dată – și, mai ales, nu trebuie să spere că o primă dată ar însemna un moment unic și irepetabil!!

Aproape de finalul videoclipului, schimbul de replici dintre Mihaela și actor mi s-a părut siropos și nelalocul lui… Stai liniștit! E un rol!… Însă, din siropul în care intrasem… m-am lovit de realitate. De momentul în care actorul era soț și tată. Trecerea a fost cu atât mai șocantă, cu cât el își juca, cu atâta naturalețe, propria viață și propria sălbăticie!

Fugi! Fugi, femeie! Trezește-te și fugi! Bărbații hărăziți cu pumni și picioare de masculi frustrați nu se vor vindeca în veci! Fugi! Dorește-ți mai mult și mai bine pentru tine! Schimbă viața copiilor tăi!

[Citește și: Ce înseamnă ca femeia să se teamă de bărbat!]

12 Comments

 • Razvan

  Citisem pe un alt blog acelasi subiect. Doar ca in cazul ei a chemat politia, pentru vecina care era batuta. Iar dupa ce a intervenit politia nu s-au mai auzit tipete de batai (nu s-a mai auzit, nu se stie daca sa si oprit).
  Oricum cred ca de vina e si atitudinea noastra, fiindca nu anuntam politia ori fiindca nu le incurajam sa isi aleaga o soarta mai buna.
  Cred ca acel barbat care loveste o femeie nu e decat un simplu baietel frustrat ce doreste sa se simta puternic abuzand fizic de cineva mai slab (fizic).
  Iar femeile care accepta bataia fiindca se tem ca vor ramane singure…intr-o astfel de situatie cum poti sa o convingi sa isi lase partenerul abuziv?

 • maria

  …Offff…nu pot sa nu oftez…numai sufletul imi stie durerea din acest oftat:(…mama mea- una din femeile care nu s-a trezit…nu a fugit…a ramas si a indurat pentru noi, copiii ei…!incidentele erau foarte rare, poate treceau ani intre ele…dar au fost si au ramas in sufletul nostru, al meu si al ei, in comportaentul meu de odinioara, in instabilitatea mea emotionala, in teama de a pati acelasi lucru si in atitudinea defensiva pe care o am clipa de clipa!…Sunt multe de spus despre asta…as putea sa scriu o carte despre asta! de fapt…nu!…as putea sa scriu o carte despre fiecare episod pentrecut…as putea…as putea orice, numai sa uit nu!

  • anda_elena

   Îmi pare rău… În același timp, îți mulțumesc că ne-ai împărtășit din experiența de copil care trăiește într-o familie cu asemenea incidente!

 • Alina Piftor

  Cred că, poate, copiii sunt cei care pot trezi astfel de mame. Eu, una, am încercat, fără succes, cu mama mea. Ani și ani de-a rândul. Ce nu înțeleg părinții e că distrug pentru totdeauna copiii și că le va lua ani (de nu toată viața) să își revină, să aibă încredere în cineva. Că de uitat asemenea sute de episoade e imposibil. Te bântuie toată viața. Aș vrea să le strig acestor femei (de câte ori am ocazia, o fac) să fugă, să fugă cât mai departe. Nicăieri nu poate fi mai rău pentru ele și pentru copii decât în iadul de acasă.

  • anda_elena

   După cum te cunosc, așa puțin cât am reușit, ești o super femeie și o super mamă! Prin urmare, în ciuda suferințelor prin care ai trecut, cel puțin din exterior, se vede că toate astea te-au călit și te-au făcut puternică și simpatică! Nu ai avut parte de rețeta ideală, ce-i drept, dar ești tu o „rețetă”, prin ceea ce ai devenit! O speranță și o lecție de viață pentru mulți!
   Îți mulțumesc pentru comentariu și pentru ceea ce ai povestit – pentru cei mai mulți, din păcate, de netrecut și de nepovestit. Felicitări pentru frumoasa familie pe care tu ai reușit să ți-o întemeiezi și pentru faptul că lupți, acum, ca măcar alții să învețe din greșeli!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *