Evenimentul,  Pentru suflet

IPS Teofan – a doua parte a interviului

Vă povesteam aici unele elemente din culisele interviului cu Înalpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În acel context, vă trimiteam şi spre prima parte a ceea ce a apărut în ziarul Evenimentul Regional al Moldovei.

Astăzi a fost publicată a doua parte a interviului. Un interviu la fel de… de suflet, dar şi foarte ancorat în probleme de actualitate. Martirajul din secolul XXI, gestul Bisericii Ortodoxe din Cipru, regionalizarea României sunt doar câteva dintre temele pe care le-am discutat.

„Nu există o altă valoare mai mare, decât cea legată de familie. În această zonă ar trebui căutată cel mai mult calitatea unui om. Are capacitatea să-şi întemeieze sau să nădăjduiască spre o familie frumoasă? Îşi educă corespunzător copiii ? Aceasta este cea mai mare valoare care nu a dispărut, însă este atinsă, de foarte multe ori, în esenţa ei. Este atinsă uneori, iertaţi-mă, şi printr-o anumită propagandă media care-l ajută pe soţ să-şi înşele soţia, să caute alte frumuseţi, care o fac pe soţie, sensibilizată fiind de o presiune mediatică, să caute plăcerea în alte braţe şi în alte inimi – cu toate consecinţele dezastruoase, care decurg din aceasta.
Dincolo de aceasta, mai este valoarea onestităţii care, din ce în ce mai mult, este abandonată, pentru că nu aduce după sine o reuşită pe termen scurt a unui demers. În rugăciunea Tatăl nostru există formularea izbăveşte-ne pe noi de cel rău şi mă bucură că, din ce în ce mai mult se foloseşte cealaltă variantă – izbăveşte-ne pe noi de cel viclean. Iar viclenia este opusul evident al onestităţii.
Familie şi onestitate sunt cele două valori care ar trebui să guverneze societatea, aşezate pe credinţa în Dumnezeu, care le fundamentează pe amândouă. Care le dă mai multă consistenţă şi capacitate de rezistenţă în faţa celor care aduc atentat, pe de o parte la sfera familiei, pe de altă parte la valoarea onestităţii.”

Citiţi a doua parte a interviului, în întregime, aici!

[Sursă foto: Tudor Ghioc]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *