Din online

Dacă te ține

Sâmbătă seara, am cunoscut un om… care în ultimele 12 luni a câștigat 19.000 de dolari! Oooo, ce bine sună! Nu… n-are vreo mătușă Tamara, nici n-a jefuit o bancă. Pur și simplu, a muncit! Și, de aici începe partea interesantă!
Valentin Ciacâru este freelancer. Adică, lucrează pe cont propriu. Deși, în imaginația noastră, asta înseamnă timp liber la greu, somn până în miezul zilei, plimbări și bani picați din cer, realitatea este puțin diferită. Bine… puțin mai mult, dacă e să fim sinceri!
Pentru 19.000 de dolari pe an este ceva de muncă. Ceva-ul acesta diferă de programul obișnuit… 9-17 și ajunge, de multe ori, la 12 și chiar 15 ore de muncă pe zi și pe noapte! Valentin este consul Elance pentru Iași. El a vorbit despre site-ul de freelancing Elance.com și a prezentat realitatea așa cum este, fără a o îmbrăca în vise frumoase. Pentru că aici nu faci nimic cu visele, dacă nu te străduiești să fii cel mai bun!
În primă fază, pe Elance îți creezi un profil, adaugi portofoliul și aptitudinile, dai teste prin a căror rezultate poți demonstra că meriți să fii băgat în seamă. Apoi, începi să licitezi pentru proiecte postate de companii sau persoane. Licitațiile sunt cu un număr fix, care nu poate fi depășit. De aceea, nu e indicat să licitezi doar pentru a te băga în seamă – ci trebuie ca fiecare pas să fie bine gândit.
Așa cum se întâmplă în orice lucru măreț, începutul este greu. E nevoie de multă răbdare și de ambiție, până să fii luat în considerare. Apoi, e nevoie de muncă susținută și de îndeplinirea cu brio a tuturor obiectivelor – pentru a-ți mulțumi pe deplin clientul și pentru a primi o recomandare de nota 10!
Prezentarea a fost faină și, recunosc, mi-a stârnit interesul. Cu toate astea, drumul până la 19.000 de dolari rămâne, deocamdată, lung! 🙂

5 Comments

 • Carmen

  Cred ca proiectul persoanei in cauza a fost prezentat in emisiunea Arena leilor (TVR2, acum ceva timp).Daca imi amintesc eu bine „leii” nu au dorit sa se implice -sa investeasca- in aceasta afacere considerand-o nerentabila.Poate gasesti in arhiva TVR inregistrarea ca sa obtii mai multe informatii .

  • anda_elena

   Nu. Elance este o afacere la nivel mondial, nu ideea unui românaș la Arena Leilor. Sunt mulți oameni de afaceri care caută colaborări pe termen scurt și pentru care nu ar fi rentabilă angajarea unui alt om permanent în firmă.
   În funcție de fusul orar, un nene se poate culca seara – zi în altă țară – și la trezire poate găsi proiectul deja realizat.

 • Serafim

  19k USD pe an poate sună ca o sumă mare dar lucrând ca freelancer este relativ ușor să treci de 2k USD pe lună ceea ce se duce spre 24-25k pe an. Chiar dacă la început ajungi doar la 4-500 pe lună.

  Sunt vreo 3 situri merită băgate în seamă și care conectează freelancerii cu angajatorii iar Elance este unul dintre cele mai bune la ora actuală. Mai este Vworker (fostul rent-a-coder) – http://www.vworker.com/ și ODesk – https://www.odesk.com/

  Been there, done that. Este unul dintre cele mai rentabile lucruri pe care le poate face un român care se pricepe destul de bine la ceva, în special dacă se pricepe la ceva legat de calculatoare.

 • seaqxx

  19k USD pe an poate suna mult. In IT pentru
  8 ore pe zi fix, poate mai putin daca scadem meetingurile + pauza de cafea + pauza de tigara iese chiar mai mult.
  Oricum, felicitari lui, e o treaba sa fii propriul tau sef. 🙂

 • Cristina

  Eu am inceput pe getafreelancer.com;am avut si joburi part time alaturi de freelance , iar acum sunt full time la o companie (dar in regim freelance). in programare si design se castiga cat zici acolo, in scris (ce fac eu, in Engleza), not so much. dar tot e bine 🙂 freelancing rules

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *