Pentru minte,  Pentru suflet,  Umanitar,  Vorbe de duh

Despre biserica Sfântului Nectarie

La sfârşitul săptămânii trecute am fost să-i mulţumesc Sfântului Nectarie pentru ajutor şi pentru toată lumea bună pe care mi-a adus-o în cale – în campania ce încă se desfăşoară, pe blog, pentru fluturaş. Pentru că, v-am spus, l-am luat pe Sfânt ca ocrotitor. Pentru că Sfântul Nectarie e un prieten mai vechi de-al meu şi un punct de legătură cu familia Alexandrei – în casa căreia icoana lui stă la loc de cinste.

Coincidenţă – sau nu! – părintele paroh de aici a ajutat în numeroase rânduri fluturaşul, nu doar cu o mângâiere, ci şi din punct de vedere financiar. În biserica mereu deschisă, care poartă hramul Naşterii Maicii Domnului, Sfântului Ilie, dar şi hramul Sfântului Nectarie – era aceeaşi linişte care te cuprinde mereu. În faţa părticelei din moaştele Sfântului – simţi că lumea se opreşte în loc. Totuşi, ceva m-a marcat. L-am găsit pe părintele Petrică Lehaci îngândurat.

Spuneam, mai demult, despre biserica asta, din Alexandru cel Bun, că a ieşit ca din pământ! E cea  mai nouă şi mai semeaţă, e aranjată, cât de cât şi înăuntru – şi o parte este chiar pictată! Totuşi, mai este suficient de muncă. Fiecare milimetru de pictură şi de lemn lucrat costă de te îngrozeşti, doar auzind sumele. Părintele îşi făcea calcule, pentru că nu mai ştia de unde poate plăti muncitorii. Dacă nu-i plăteşti, nu mai lucreză, dacă nu mai lucrează, casa Sfântului Nectarie nu se finalizează…

Nu o să mint. Parohia e una bogată, iar oamenii au dat, mereu, din puţinul lor. Adunat, ban cu ban, rezultatele s-au văzut şi se văd – iar asta e tot ce contează! E un soi de garanţie a faptului că donaţiile ajung acolo unde trebuie. N-am băgat nicodată mâna în buzunarul cuiva şi n-am s-o fac nici acum. Dar, voi scrie un cont în care, oricine doreşte, poate da un bănuţ şi se poate bucura de a fi ctitor la o biserică închinată Sfântului Nectarie. Măcar atât pot să fac!

Parohia „Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Prooroc Ilie şi Sfântul Nectarie”, Iaşi
Cod IBAN – BCR – Iaşi
RO 11 RNCB 0175 0336 0944 0001

Doamne ajută!

Citeşte şi:
* 9 noiembrie – Sfântul Nectarie
* Cu stângăcie despre Sfântul Nectarie

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *