Hopa tropa prin oraş,  Vorbe de duh

Nepăsarea – de la particular la general

Zilele astea, Iaşul e un oraş… fără stăpân. Circulând pe toate străzile şi străduţele, ţi se pare că unii dintre cei care ar fi trebuit să-şi facă datoria s-au ascuns… sub zăpadă! Şi-aş vrea să-i critic, să-i tot critic… şi uneori ma opresc. Pentru că-mi dau seama că e în zadar. Nu are de ce să-i doară sufletul. Nu e oraşul lor. Doar scaunul e al lor. O perioadă.

Mă opresc din criticat, nu pentru că i-aş înţelege, ci pentru că mă apasă o nedumerire şi mai mare. Cam cât o maşină plină de zăpadă, uitată de un om în parcare. Îi înţeleg şi-i felicit pe cei care, ştiindu-se copii în ale condusului, au renunţat la şoferie în această perioadă. Sincer, numai de ei nu mai era nevoie să patineze pe patru roţi! Totuşi, nu pot să accept atâta dezinteres!

Cum poţi lăsa aşa, zile la rând, o maşină, proprietate personală? Nu ţi-e… milă de ea? Ori de portofelul tău? Poate că nici n-ai terminat de plătit ratele… Ce dacă mergi pe jos, cu taxiul sau tramvaiul? Nu te mai interesează maşina ta? Pe cine vrei să te răzbuni, de fapt? Ori ţi-e teamă că-ţi vor îngheţa mâinile, în timp ce dai zăpada la o parte?
Oameni buni! Suntem vrednici a ne supăra pe aleşii noştri că nu fac şi că nu dreg! Pe bună dreptate. Şi, totuşi, cu ce tupeu poate comenta un proprietar de maşină abandonată sub zăpadă? Câtă vreme el nu-i în stare să lucreze pe bucăţica lui, cum poate generaliza la un întreg oraş? Ce fel de oamenii sunt cei ce au speranţa că va veni o zână bună în parcare şi le va scoate maşina de sub nămeţi?… Că, după atâta timp şi atâta ger, maşina va porni de la prima cheie şi că toate vor fi bune şi frumoase?…

4 Comments

 • Gabi Rotaru

  Aaa, eu, unul, m-am simtit, dar n-o iau personal 🙂
  Nu scot masina pe vremea asta pentru simplul fapt ca n-am Casco si un accident pe RCA-ul aluilalt m-ar tine pe tusa vreo 5 luni garantat.
  Nu-s fanul lui Gheorghe al nostru, dar sa mor daca cineva ar fi putut face mai mult in mormanul asta imens de zapada.
  Masina nu e maidanez, sta foarte bine sub zapada. Nu sunt sigur daca ar fi pornit mai bine de la prima cheie daca as fi scos-o de sub nameti din prima zi.
  Mda, e foarte inestetic, dar sa vezi ce naspa o sa arate dupa ce se apuca toata lumea sa scoata masinile din parcare.

  • anda_elena

   Dacă te-ai simţit, mai ai o şansă! 🙂
   E bine că eşti responsabil şi că, în condiţiile prezentate, nu ieşi la plimbare pe patru roţi. Totuşi, nu cred că maşina nu e afectată de faptul că stă cu totul în zăpadă. Că umezeala nu îi dăunează. Cât despre datul la cheie – ar trebui dat măcar o dată la două zile. Părerea mea.

 • Eugen

  Deszapezit, pornit, condus. Cu lanturi cand a fost cazul.
  Fun fact: deszapezirea masinii de catre un meltean posesor de „bemveu”: direct cu lopata. Lopata fiind metalica. Si folosita pe post de perie/matura. Adica, mai exact: se introduce lopata cat mai aproape de tabla masinii, se ia zapada, se arunca alaturi. Se repeta procedura. Acum, intrebarea mea ar fi (ca n-am stat sa asist la intregul proces de deszapezire): daca o fi avut geamurile inghetate, o fi folosit lopata si pe post de racleta?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *