Hopa tropa prin oraş

Frigul bagă tonetarii-n concediu

Nu ştiu prin alte părţi cum e, dar în Alexandru, în zona în care stau eu, e deschisă cam o tonetă din zece. Spre piaţă – şi mai puţin de atăt! Cred că era cazul ca tonetarii – patroni şi angajaţi – să mai stea pe acasă. Chiar şi din cauza unui concediu forţat de multele grade cu minus!

Deşi unii câştigă chiar bine de pe urma afacerii lor din stradă – mereu le-am plâns de milă. Nu e uşor lucru să stai într-un loc, toată ziua, de multe ori – degeaba. Şi mâine s-o iei de la capăt. Indiferent că-i frig, ori cald, ori exagerat de cald, că ninge, plouă sau bate vântul. Indiferent că-i miercuri sau duminică…

În perioada asta, probabil că unii dintre ei sunt trişti. Pierd ceva bani şi rămân cu marfa nevândută. Sper, totuşi, că se vor bucura şi de ceea ce înseamnă acasă. De liniştea care, în general, le e străină.

5 Comments

 • relansat

  Vorbiti cumva despre toneta care a fost deschisa si de Revelion? E un nene acolo care sta non-stop. Langa actualul aprozar, respectiv fostul Berlin Kebab (sau parca asa se chema). Un an si jumatate am stat prin zona respectiva, e super :x. Anda, nu le mai plange de mila, ca mai e un pic pana pe 14 februarie, 1, 8 martie, … :))

  • anda_elena

   Da. Trei sunt acolo – intr-o afacere de familie.
   Ba le plăng de milă. Nu doar pentru că nu au vânzare – pentru că unii tonetari au. Le plâng de milă pentru frigul şi boala care le intră în oase, pentru soarele care-i bate-n cap, pentru oboseala care te cuprinde când munceşti – stând, într-un fel, degeaba. Nu-i o viaţă prea palpitantă… cu atât mai puţin – roz.
   (Palpitantă e doar când apar hoţii-n zonă! 😛 )

   • Corneliu

    Palpitanta nu este deloc. Iti spun din proprie experienta. Sa vezi cum e sa mergi dupa marfa indiferent de anotimp si sa te inghesui cu marfa in autocar sau maxi sa vezi cum e sa ramai cu marfa nevanduta de pe un sezon pe altul, nu mai zic cand apar cei de la primarie cu aparatul foto de dupa copaci si trec la amenzi. Ne fotografiaza cica…ca sa aibe dovezi incontestabile dar vin asa pe furis si te fac sa te simti ca un infractor. Nu mai spun ca toata lumea stie ca munca cu oamenii este cea mai grea. Eu am stat la toneta toata iarna si cu usa deschisa si din placere in nici un caz dar am 3 copii de intretinut si nu-mi permit sa lipsesc. Iarna acum s-a terminat iar cu marfa am ramas pt ca vanzarile au mers cum au mers. Acum trebuie sa vad de unde sa imprumut bani pt marfa noua de primavara. Daca nu gasesc….nu stiu incotro. Asa ca numai cine nu a trecut prin afaceri de genul acesta nu stie ce inseamna „viata de tonetar”. Eu personal fac comert si am societatea din 1992 si nu stiu cate sunt din Iasi asa vechi si cu datoriile la zi platite dar ma mai pot lauda si cu faptul ca am 15 ani de cand nu am fost intr-un concediu si vreo 3500 lei datorii la intretinere in rest…. viata e frumoasa. Oricum comertul in orasul nostru nu mai functioneaza de cand au intrat pe piata marii retaileri care spre deosebire de alte tari ai nostrii sunt amplasati in buricul targului iar en-grosistii din Siraj da oricui marfa la bucata si nu la en-gros. Asa ca noi micii comercianti v-om disparea in neant cat de curand

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *