Pentru minte,  Pentru suflet,  Vorbe de duh

Despre sanatate – in diferite doze

Ne dorim sa fim sanatosi. Logic! Uram sanatate in stanga si-n dreapta. Frumos. Ne consolam cu gandul ca, macar sanatate sa fie, cand toate celelalte lipsesc.
* Atunci cand suntem sanatosi tun – ce facem pentru a ne mentine sanatatea? Mai nimic. Pentru ca nu stim ce sunt alea boala, suferinta, durere. Pentru ca suntem – spunem noi – intr-o stare normala, pe care o meritam, si pentru ca niciun nor nu se poate abate deasupra capului nostru.

* Atunci cand ne stim sanatosi tun, dar corpul ne ofera niste semnale, reactionam? Depinde.
Daca semnalele sunt suportabile, mai asteptam. Pentru ca ne e groaza sa umblam pe la doctori, pentru ca n-avem bani de spaga, pentru ca, nestiindu-ne bolnavi, ne pacalim ca suntem sanatosi, pentru ca…
* Atunci cand, intr-un final, ajungem la doctori, ne ingrozim sau ne linistim. Aflam stadiul bolii, durata ei… Ne panicam, ne consolam, ne facem un raft special pentru pastile, suntem obsedati de ele si de ora la care trebuie luate, ne chinuim apoi sa ne-amintim daca le-am luat sau nu…

Exista vreun lucru bun in a afla ca esti bolnav? Exista! Esti prevenit. Nu mai poti fi luat prin surprindere. Poti sa-ti tii boala in frau. Te poti face sanatos. Poti aprecia sanatatea, atat cat a mai ramas din ea – mai mult decat o faceai atunci cand erai sanatos tun. Te poti razvrati si acuza pe altii de necazul si durerile tale. Sau, te poti bucura mai cu spor de viata, apreciind fiecare zi in care te trezesti in patul tau, alaturi de oamenii care-ti sunt dragi.
Sanatate iti urez! Un tun de sanatate! A trupului, a mintii, a sufletului.

Citeste si: Sanatatea castiga

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *