Te-Ve(de),  Vorbe de duh

Romanii au talent – marea finala in ritm de hip-hop

In seara asta – in dimineata asta, mai corect – s-a incheiat prima editie din Romanii au talent. Daca, pe parcursul preselectiilor si chiar a semifinalelor au fost momente de ras si de plans, de soc si uimire, de groza si extaz, de data aceasta a fost spectacol – in adevaratul sens al cuvantului. Toti concurentii s-au descurcat de la foarte bine spre excelent.

Totusi, finalul a fost destul de surprinzator. Momentul aflarii numelui castigatorului a fost intampinat cu aplauze, cu bucurie, dar si cu un dram de dezamagire.

Pe podium s-au clasat Valentin Dinu, Narcis Iustin Ianau si Adrian Tutu.
O sa-i descriu, in cateva cuvinte, din memorie.

*** Valentin Dinu este un tatic de 21-22 de ani, de etnie rroma, care lucreaza (inca) intr-o spalatorie auto. Mai presus de toate acestea, canta dumnezeieste! A impresionat in preselectii, cand a interpretat Cat de frumoasa esti – a lui Mihai Traistariu – mai bine chiar decat Mihai Traistariu! 🙂 Si in urmatoarele etape a facut multora pielea de gaina. Merita, din tot sufletul, sa castige! Pentru talentul lui infinit si pentru o viata mai buna. 120 de mii de euro l-ar fi ajutat mult! A iesit, din pacate, pe locul trei.

*** Narcis Iustin Ianau este, probabil, cel despre care s-a tastat cel mai mult pe bloguri si nu numai aici. O surpriza colosala! O aparitie – initial modesta. Un copil de 16-17 ani, cu fata de tocilar, de la care Mihai Petre a spus ca se astepta sa-i prezinte teorema lui Pitagora. Si o voce deosebita, rara, de netrecut cu vederea. Un contratenor! O evolutie uimitoare pe parcursul intregului sezon – atat din punct de vedere al imaginii, cat si ca interpretare. Desi mi-as fi dorit sa castige Valentin Dinu, pe Narcis mi-l imaginam cu aurul la gat. A trebuit, insa, sa se multumeasca cu locul doi.

*** Adrian Tutu este un tanar de 19 ani, orfan de ambii parinti, de la varsta de 14 ani. S-a prezentat la preselectii cu piesa „E evident ca romanii au talent”, cu versurile compuse de el, pe ritmuri de hip hop. In semifinala, mesajul a fost emotionant – sa ne iubim si sa ne respectam parintii, cat inca sunt in viata si-i avem langa noi. In marea finala, a adresat un mesaj de incurajare tuturor romanilor. Per total, prestatia si povestea lui au adunat cele mai multe voturi din partea publicului, care l-a desemnat castigator.

Acesta a fost, dupa cum spuneam la inceput, momentul intampinat cu aplauze, cu bucurie, dar si cu un dram de dezamagire.
Adrian Tutu s-a dovedit a fi un talentat – nimeni nu-i contesta asta. Insa, spre deosebire de ceilalti doi, clasati pe podium, dar si de altii dintre cei noua finalisti… parca nu te gandeai ca tocmai el va castiga.

Sunt curioasa ce se va scrie in aceste zile, care vor fi reactiile. Cati il vor sustine, cati vor arunca cu pietre. Desi nu ma asteptam deloc ca el sa fie marele castigator, ma bucur pentru el. Si, acum, avand finalul povestii rezolvat, ma supun. De aceea, incerc sa adun motivele care l-au transformat intr-un invingator, pentru a contracara atacurile ce vor urma.
* A impresionat si s-a folosit de situatia sa de orfan, dar nu a fost nici un antitalent.
* Daca, in cazul altora, sunt convinsa ca familiile au votat la greu, aici, numai strainii l-au ajutat. Publicul a decis – Adrian Tutu a invins!
* Versurile au fost create special pentru fiecare aparitie pe scena. S-au pliat perfect pe un subiect si au transmis un mesaj!
* Desi, de multe ori, mi-e greu sa inteleg cuvintele unuia care canta/ vorbeste pe ritmuri de hip hop, in cazul lui Adrian am priceput tot. O dictie perfecta, cuvinte rostite in intregime.
* S-a folosit o limba romana curata.
* Nu a fost nevoie de injuraturi sau de cuvinte mai putin frumoase pentru a se exprima mesajul.
* S-a demonstrat ca baiat + orfan + sarac nu este egal cu golan/ vagabond/ drogat/ sau alte etichete preconcepute.

Sper din suflet ca Adrian Tutu sa se tina de cuvant si sa continue ca, prin mesajele cantecelor sale, sa ofere exemplu, sa educe, sa indrume spre bine pe cei din generatia lui.
Ceilalti, desi nu au castigat marele premiu sunt, cu totii, niste invingatori! Sunt convinsa ca de unii dintre ei vom auzi destul de des, de azi inainte. Eu, una – abia astept!

Vezi si:
* Romanii au talent – in a rade unul de altul
* Romanii au talent – in a-si face publica nebunia
Dar si:
* Site-ul oficial al emisiunii Romanii au talent

3 Comments

  • Liliana

    Rezultatul concursului a indicat tipul de public care a votat si valorile in care acesta crede.As mai adauga faptul ca s-a votat emotional.Parerea mea e ca acest tanar nu trebuia sa ajunga in finala.Si nu e singurul.Deci, juriul are si el o parte din vina.Ma opresc aici cu comentariul.

  • Silvia Bogdan

    Sunt foarte dezamagita de alegerea romanilor. Nimic de comentat vizavi de talentul lui Tutu insa nu merita sa fie castigatorul. Ritmurile de hip-hop nu mai sunt de mult o noutate. Din punctul meu de vedere, cel mai talentat roman este Narcis Iustin Ianau. Dupa cum spuneau si cei cin juriu, o astfel de voce se gaseste foarte, foarte rar. Dar ce sa-i facem, romanul e lacrimogen si usor de sensibilizat cind vine vorba de povesti triste gen cea a lui Tutu. Sper doar ca Iustin sa faca ceva mai departe cu talentul sau.

  • Alexandra Bohan

    Rămân la părerea mea, cu care închei trist articolul meu referitor la mare finală. Se pare că că nimic nu înmoaie mai tare inima poporului nostru decât suferinţa, boala, sărăcia, mizeria aşezate într-o poveste veritabil-lacrimogenă. Nici măcar (adevăratul) talent. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *