Hopa tropa prin oraş,  Vorbe de duh

Du-ma gratis, mai tramvai!

Dimineata, pe la ora 9, m-am plimbat cu tramvaiul pe traseul lui 6. Am mers din Targu Cucu pana in Alexandru. Deci dintr-un capat pana aproape in celalalt capat de linie. Nefiind o ora de varf, numarul celor care au urcat si au coborat in acest timp din tramvai nu a depasit 30. Mijlocul de transport era mult prea gol si zanganitul lui mi se parea inutil. Singurul lucru bun pe care-l facea era ca ma aducea pe mine acasa. Altfel, l-as fi tras pe dreapta.
Observam scaunele goale si oamenii. Ma jucam cu setul de bilete si ma uitam la compostoare. La acele obiecte care nu starneau unora niciun interes. Din 30, au avut bilet vreo cinci. Oare ceilalti 25 aveau toti abonament? Sau a fost o zi free si pe mine nu m-a informat nimeni?

Am urcat si eu o data cu un bilet… pe care m-am gandit sa-l economisesc. Si m-au prins. Aveam 12 ani si imi venea sa intru sub tramvai de rusine.
Altii sunt mai putin rusinosi, poate mai putin ghinionisti. Din pacate, majoritatea au ceva mai mult de 12 ani si utilizeaza frecvent mijloacele de transport in comun. Si atunci, de unde uimirea ca nu ne permitem decat tramvaie second hand si ca RATP nu reuseste sa stranga bani nici pentru plata energiei electrice? Faptul ca se fac controale cand sunt tramvaiele pline si se gasesc cate doi-trei fraieri (a se citi hoti fara bafta) de la care se storc 40 de lei nu e o solutie. Sau, cel putin, nu ar trebui sa ramana singura solutie. Introducerea noilor elemente de securitate pe tichetele de calatorie o fi ea buna, dar nu rezolva in niciun fel situatia celor care calatoresc, pur si simplu, fara bilet.

Asadar… ce-i de facut? Pana se va gasi raspunsul salvator, tramvaiele si autobuzele vor mai face inca multa munca voluntara.

2 Comments

  • Simona

    solutia….cum e aici in unele autobuze in care te urci..si inainte sa treci pe coridor, in dreptul soferului, este aparatul de compostat care in momentul in care il folosesti iti deschide bariera si poti trece mai departe,….daca nu , nu te duci nicaieri.

    sau mai bine… In Suceava este controlor in autobuze….care dupa fiecare oprire vine si iti incaseaza…controleaza abonamentele…ecc….dar bineinteles ca exista ci sefii contorlorilor…cei care fac controale selective….pe neasteptate.

  • Anonymous

    In tarile civilizate, transportul in comun e o placere, la un pret mai mult decat derizoriu. La noi, derizorii sunt serviciile oferite. Ma rog, romani….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *