Pentru minte,  Pentru suflet

25 noiembrie – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

De multe ori, dacă nu e sărbătoare care să aibă cruce roșie, uităm că există sfinții. Noroc că ei nu ne uită pe noi! Astăzi este cinstită Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, cea mai înțeleaptă decât filosofii. O tânără din familie cu rang înalt, o tânără cu multe privilegii și cu studii pe măsură. La 18 ani era cunoscută pentru frumusețea și înțelepciunea ei.

Aflând despre învățătura creștină îndrăznește să i se împotrivească împăratului Maxim Daia și refuză să se închine zeilor. „Cu adevărat, mare rușine este a fi cineva atât de orb și de nebun ca să se închine unor urâciuni ca acestea”.

Împăratul o trimite în fața unui consiliu de 50 de filosofi păgâni, dintre cei mai iscusiți, crezând că aceștia o vor convinge să lepede dreapta credință. Dar înțeleapta Ecaterina reușește să dovedească celor 50 deșertăciunea zeilor. Urmarea a fost că toți acei filosofi au trecut la creștinism și au îndurat moarte martirică. Tânăra Ecaterina i-a convertit la credința creștină și pe împărăteasa Augusta, pe Porfirie – mai marele paznicilor împărătești și alți două sute de ostași.

Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!

A suferit chinuri cumplite și a fost zdrobită de fiarele ascuțite a patru roți prinse pe aceeași osie. Într-un final, a fost decapitată. Nu a curs nicio picătură de sânge, ci lapte! A îndurat pentru Hristos și și-a dat sufletul în mâinile Lui. Nouă nu ni se mai cer astăzi asemenea sacrificii… dar și puținul de credință ni se pare greu de îndurat…

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina - Foto Florentina Mardari - doxologia.ro
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina/ Foto: Florentina Mardari/ doxologia.ro

Vrednicei de laudă, Muceniței Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu și cu învățătura ei cea preaînaltă a uimit știința învățaților de atunci și a întrecut limba ritorilor păgâni prin buna ei cuvântare, să-i aducem mulțumire de biruință, ca prin ale ei rugăciuni să ne izbăvim de ispitele vrăjmașilor și să-i cântăm: Bucură-te, Ecaterina, mare muceniță a lui Hristos!
[fragment din Acatistul Sfintei Ecaterina]

4 Comments

 • anda_elena

  Zeii la care se inchinau ei erau doar niste prezente materiale, facute din piatra, aur, argint… Erau lucruri. Si atat. De asta li se spune "uraciuni" + faptul ca unele chiar erau infricosatoare la vedere. Statuia lui Zeus, de exemplu, avea 30 de metri, Raset al egiptenilor avea cap de vultur, picioare de lup, aripi si coarne. Imaginea diavolilor din picturile medievale a fost inspirata de la zeii antici.
  Dumnezeul propovaduit de Ecaterina este Dumnezeul cel nevazut, dar prezent. Dumnezeul dragostei si nu al supunerii – cum erau idolii. Idolii cereau jertfe omenesti. Dumnezeu nu cere nimic.
  Si, pe cand zeii nu ofereau nimic, Dumnezeu implinea si implineste necontenit rugaciunile.

 • Andreea

  Citind intrebarea din primul comentariu, mi-a venit in minte o replica geniala a lui Einstein. Intrebat fiind, la un moment dat, care este diferenta dintre Dumnezeu si Diavol, el a raspuns: "diferenta tine doar de semn – unul e cu plus, celalalt cu minus…".
  Tot astfel si cu diferenta dintre “uraciunile” politeiste si Dumnezeu. Cu mentiunea ca respectivele zeitati nici macar la nivelul semnului minus nu se ridicau – din ipostaza de instrument nu te poti erija in creator…

 • Gianina Munteanu

  Si mie imi este deosebit de draga aceasta Sfanta pentru ca Ecaterina era numele bunicii care m-a crescut (de fapt era strabunica mea). Astazi am mers la Mitropolie si am dat de pomana unor femei batrane).

  E o sfanta importanta, drept dovada in Mitropolie are un perete al ei, foarte aproape de Sfanta Parascheva. De fiecare data ma inchin acolo, cu gandul la Bica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.