Bucurii,  Pentru suflet

De ce îl cheamă Luca pe un prunc drag mie

În 2016, pe 10 iunie, mi-am petrecut câteva ore pregătind fața site-ului și promovarea pe Facebook, pentru a doua zi – în cinstea Sfântului Ierarh Luca, arhiepiscopul Crimeei. A fost, nu știu cum să explic, o muncă nu foarte ușoară, nici grea… dar extrem de plăcută, care m-a captivat. Îl știam pe Sfânt mai demult, dar atunci m-a atras ca un magnet în dorința de a-l cunoaște mai bine, de a-i ști viața, faptele, minunile. Un om de geniu, un medic, un ierarh, un suflet mereu alături de aproapele său… el este Sfântul Luca.

M-am bucurat, așadar, c-am petrecut ziua într-o asemenea companie. Și că l-am sărbătorit, în felul meu, în avans. Mâine trebuia să mă ocup de altele, mâine aveau alții să-l cinstească – așa mă gândeam și urma ca, pentru moment, să-mi închei „socotelile” cu el. Însă expresia „planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg” este valabilă, se pare, și în cazul planurilor de la serviciu, care nu se potrivesc cu cele de-acasă. Căci seara am aflat că o mamă tare dragă mie și pruncul ei din pântece sunt la spital. Că-i paște un pericol… M-am cutremurat și-am refuzat să accept vreo variantă pesimistă.

Sfinte Luca, tu ești doctor! Ai tu grijă de doctorii care se ocupă de ei! Ai tu grijă de pruncul care trebuie, TREBUIE să vină pe lume!

M-am agățat cu tot sufletul de Sfânt. Sfântul putea face asta! Cu mila și cu ajutorul și cu îngăduința lui Dumnezeu, pentru Sfântul Luca al Crimeei era floare la ureche să țină un prunc în burtica mamei lui, în ciuda unei vizite și a unei internări nedorite în spital.

Am trimis sms părinților și i-am rugat să creadă orice despre mine, dar să ia în considerare îndreptarea unui gând de rugăciune și de ajutor către Medicul Luca.

Luca! Ce nume frumos! Dar nu… nu, sfinte! Eu nu-ți pot promite un nume pentru copilul acesta. Tu ai grijă de el oricum se va numi, te rog!

Și-a avut grijă. Peste ceva timp, am aflat că pruncul din pântece e sigur băiat. Apoi, părinții lui mi-au spus că se va numi Luca. Am plâns de fericire! Nu le spusesem gândul meu, nici nu îmi permiteam să intervin în alegerile lor. Și, totuși, de dragul rugăciunii din acea noapte și din fericirea de a duce o sarcină cu bine până la termen, un copil drag mie și scump tare a fost numit Luca!

Sfantul Luca al Crimeei - pupic pentru un bebelus

La mulți ani, micule prinț! Sfântul Luca al Crimeei să te vegheze și să te ocrotească în continuare! Să crești vesel și frumos, sănătos și înțelept! Te iubesc!

2 Comments

  • Irina tifachi

    Cat de frumos!!! Și pe baietelul meu îl cheamă Luca ,și Sf.Luca este ocrotitorul lui ,având o boala genetica rara…
    Sunt sigura ca el îl tine sănătos și lucrurile nu sunt mai rele. El ne ajuta și pe noi, și pe sora lui mai mare sa fim puternici și sa așteptăm o minune!!!
    Slovacia Dumnezeu pentru toate !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *