Vietăţi,  Vorbe de duh

Hai sa ne bagam in seama cu mielu’…

Am gasit, pe foarte multe site-uri, o anume repulsie fata de mancatul mielului de Pasti. Vai, macelariti bietele animale, asta intelegeti voi printr-o sarbatoare crestineasca… si multe alte acuze.
Nu stiu de ce, totusi, multi dintre cei care faceau aceste remarci nu mi-au parut nici sfinti, nici vegetarieni. Facem atatea pacate de Pasti – nu se tine post, mergem sa luam lumina, dar nu mai ramanem la restul slujbei, ne ghiftuim cu de toate, bem fara masura, mergem, eventual, in club pentru a primi de acolo lumina si luminare… – dar vezi, draga Doamne, suntem niste brute pentru ca taiem un miel. Nu avem pic de suflet si nu ne gandim ca si mielul are o mama…
Sa nu fiu inteleasa gresit. Nu ma bucur de o viata curmata si mi-e mila si cand se taie o gaina. Dar asta nu inseamna ca de ieri nu mai mananc gaini. Faza cu mielul e la fel ca si cu porcul de Craciun. Si, totusi, porcul nu mai e atat de compatimit.
Deci… O fi taiatul mielului o cruzime dar, sa nu exageram! Mancam carne in orice perioada a anului. Si miel si oaie, si ied si capra, si porc si cocos, gaina, pui, curcan, rata, gasca… iepuri si de toate. Asa ca, nu reusesc sa inteleg cum si pentru ce se mai trezeste constiinta unora doar cateva secunde, momente in care se arata mari iubitori de animale si milosi cum nu se mai poate.

Eu am un miel de ciocolata. Oare pot sa-l mananc sau as fi prea sadica?!

2 Comments

 • marius

  sensibil subiect si foarte slab sustinut. parerea mea este ca mielul poate fi inlocuit si cu altceva, dar omul ingustat la minte si impovorat de asa numitele traditii ale comerciantilor de miei, nu se poate lasa de miel. Miel care se trage din oaie si care toti mergem precum oile, doar e traditie. Eu sunt o oaie ratacita care nu isi face turma ei dar care nu urmeaza nici o alta turma. asa ca eu va invit sa mai reflectati un pic si apoi hotarati singuri daca mai mergeti cu turma sau nu. Eu nu zic asta pentru ca sunt vegetarian, dar o zic pentru ca sa va mai puneti un pic propria intelepciune la treaba si sa mai lasati IGNORANTA deoparte. un gand bun si numai bucurii…

 • anda_elena

  – Ai spus ca e foarte slab sustinut subiectul. E doar un punct de vedere, nu am intentia de a "converti" pe nimeni la parerea mea. Sunt destul de la obiect de felul meu.
  – Zici sa inlocuim mielul cu altceva. Cu un pui sau cu o ceapa? Ca daca e pui… tot aia e.
  – Atasezi ignoranta la traditie…
  – La Craciun avem spirit de porc?…
  – Nu esti vegetarian. Deci, grija mare la ce bagi in gura… E vreo diferenta daca mananci miel acum sau in alt moment, cand nu tine de traditia despre care vorbesti?
  – La aceasta adresa http://despre-nimic.blogspot.com/2007/04/salvati-mieii.html este o postare pro viata mieilor. Cititi, daca aveti rabdare. Si va recomand si trecerea in revista a comentariilor 1 si 3 ale lui Danut. Super pertinente, aprofundate (asa cum ceri tu, Marius), super destepte. Nu cred ca are vreo importanta ca au fost scrise in 2007. Sunt la fel de actuale. Si pentru tot cel ce striga "salvati mielu'!", "jos barbarii"!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *