Hopa tropa prin oraş,  Pentru suflet

9 noiembrie – Sfântul Nectarie

In 2006, la mare, am cunoscut un baietel de care m-am indragostit pe loc. Frumos, istet, plin de viata – un copil minunat, pe care orice parinte si l-ar dori. Nectarie. Asa il cheama. Mi s-a parut un nume ciudat la inceput, dar mi-a placut mult. Nectarie?!

Desi ar fi trebuit… nu mai auzisem acest nume. Si nu mai auzisem despre Sfantul Nectarie. Asta desi aveam o carte cu minunile Sfantului de un an inainte de a intalni acest copil. Asta desi una dintre bisericile din Alexandru care se cladea in acea perioada avea hramul Sfantului.

Rusinos. In tot acest timp, Sfantul Nectarie a asteptat, rabdator, sa-l cunosc. Si am inceput, incet-incet, sa-l descopar:

* S-a nascut la 1 octombrie 1846 si a adormit intru Domnul la 8 noiembrie 1920. E un sfant contemporan.

* A fost iubit de oameni inca din timpul vietii, dar a suferit si batjocora si prigoniri la care a raspuns numai cu dragoste.

* Vecin de pat si de suferinta cu Sfantul Nectarie la spital a fost un om paralizat, caruia medicii nu-i dadeau nici o sansa de recuperare. Dupa ce sufletul Sfantului a parasit trupul, maicile au vrut sa-l schimbe. I-au scos vesta neagra de lana si au pus-o, din greseala, peste bolnav. Atunci, minune, picioarele i se miscau din nou!

* La cateva luni dupa inmormantare, sicriul a fost scos din pamant si mutat in biserica. Maicile, curioase, au vrut sa vada in ce stare se gaseste trupul Sfantului. Mare le-a fost uimirea si bucuria cand au vazut ca trupul era intreg si ca un puternic miros de mir umpluse biserica si toata curtea manastirii.

* Dupa aproape 20 de ani de la adormirea sa, trupul a inceput sa se desfaca, parand a se supune legilor firii. O femeie din Atena s-a intristat foarte tare, dar Sfantul a vizitat-o in vis si i-a spus: „Nu te necaji degeaba! Eu l-am rugat pe Domnul sa permita desfacerea sfintelor moaste. Sunt atatea biserici noi care s-au construit intre timp, in cinstea mea. De ce sa nu aiba fiecare cate o particica de sfinte moaste spre inchinare?”.

Si… tot în 2006, mai spre toamna, moastele Sfantului au fost aduse spre inchinare de ziua Sfintei Parascheva. Iar de atunci, o particica a ramas si la Biserica Sfantul Nectarie din cartierul Alexandru cel Bun.

Sunt multe, infinite minunile lui! Umbla prin lume, ca om care ar trai acum pe pamant, si intoarce lumea la credinta. Vindeca boli incurabile – e cunoscut ca izbavitor de cancer, dar nu numai. Salveaza copii, mame, biserici. Ne iubeste, chiar daca noi nici macar nu-l cunoastem.

Sfantul a facut minunea ca biserica lui sa se cladeasca intr-un timp in care constructia la toate celelalte biserici din zona stagna.

Sfantul Ierarh Nectarie

Parintele Petrica Lehaci, parohul bisericii, era bolnav tare de inima inca dinainte de a incepe zidirea lacasului. In timpul asta a fost operat de cateva ori, a urcat muntele pe jos si a slujit neincetat. Nu arata a om suferind, desi inima ii e in cuie…

Biserica Sfantul Nectarie este deschisa toata ziua, zi de zi. Se slujeste in fiecare dimineata. La duminici si sarbatori nu ai loc sa arunci un ac.

Astazi, in Biserica Sfantul Nectarie este sarbatoare mare. Este ziua Sfantului! Astazi, cei care si l-au luat ocrotitor pe Sfantul Nectarie au motive de bucurie! Sfantul se roaga neincetat lui Dumnezeu si Maicii Domnului pentru noi.

Pe cel nascut in Silivria si ocrotitorul Eghinei, pe cel ce s-a aratat in vremurile din urma prieten adevarat al virtutii, pe Sfantul Ierarh Nectarie sa-l cinstim cei credinciosi ca pe un dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, ca izvoraste bogate tamaduiri celor ce striga cu evlavie: Slava lui Hristos, slava Celui ce te-a slavit! Slava celui ce minunat te-a aratat! Slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri!

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *