Ale tinereţii valuri,  Pentru minte

Despre lacrimi

Am fost, mereu, o plângăcioasă. Mi-am promis de zeci şi sute şi catralioane de ori că n-o să mai vărs lacrimi în toată viaţa mea! Nici măcar o lacrimă. Şi m-a ţinut. Uneori, două săptămâni… alteori, două ore… Motive s-au găsit şi încă se găsesc. De necaz sau de bucurie, impresionată de un minut special sau de o dramă, într-un moment de furie sau, pur şi simplu, din dorinţa de a mă descărca.

lacrimi de super glue
Lacrimile. Au nevoie să iasă și ele la suprafață.

Am plâns singură, în camera mea, dar şi în faţa altora, oferindu-le satisfacţie. Am preferat, în schimb, să plâng şi să pot spune ce am de spus, decât să simt un nod în gât, să-mi sugrum lacrimile şi să las o discuţie neterminată. De multe ori, am greşit. În alte rânduri, m-am felicitat pentru curajul şi nebunia ce-au răbufnit din lacrimi. De fiecare dată au urmat, logic, noi şi noi promisiuni care să-mi ţină ochii uscaţi. Pentru încă două săptămâni… pentru încă două ore.
De mică, mângâierile, încurajările şi ameniţările cu Nu mai plânge! mă scoteau din minţi! Şi-mi storceau o nouă doză de lacrimi şi de amărăciune. Pentru că tot ce-mi doream era să fiu lăsată în pace, să mă calmez şi să-mi revin firesc – nu la comandă.

Priveam, de curând, un om care-mi vorbea şi plângea.

Şi-aş fi vrut să-i spun să se oprească. Şi-aş fi vrut să-l mângâi. Şi-am realizat că, de fapt, tot ceea ce-şi dorea era să plângă. Să-şi elibereze temerile şi frustrările în faţa cuiva care să nu-i pună lacăt la vreo lacrimă. Care să nu-l judece. Care să fie acolo, lângă el, dar să nu comenteze mai mult decât este nevoie.
Uneori, e indicat să plângi. Singur. Sau într-o companie bună. Nu e un capăt de ţară nici dacă plângi în faţa cuiva care se va bucura de suferinţa ta. Important e ca, după lacrimi, să revină zâmbetul. Să ai puterea de a te ridica şi de a o lua de la capăt – de câte ori este nevoie. Lacrimile nu sunt neapărat un defect sau o slăbiciune. Uneori, lacrimile îţi pot aminiti că ai sentimente. Că eşti om. Că îţi pasă.

Citește și:

* Ce poți face când ți-s ochii în lacrimi

* Cer și ploaie. Și lacrimi

Pentru poezia de mai sus – Cer și ploaie. Și lacrimi – există și un clip video, aici.

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *