Doxologia

Ionela Lungu dă viață personajelor din poveștile lui Ion Creangă

Ce zi mai frumoasă, dacă nu cea de 1 martie, să o cunoaștem pe Ionela Lungu? S-a născut pe malurile Dunării, dar s-a regăsit „acasă” pe malul Ozanei, la Humulești. A făcut Facultatea de Construcții de Mașini la Iași, e profesor cu gradul I, a predat despre mecanism motor, instalații de ungere, desen tehnic. Însă acum 25-30 de ani și-a descoperit, din joacă, și o pasiune: modelajul în lut. Pasiunea a crescut, Ionela a devenit din ce în ce mai pricepută, școlile profesionale s-au desființat. Mulți profesori au rămas atunci fără colac de salvare. Nici experții în dezvoltare personală nu prea existau, cei care să ne spună că e nevoie să ne „regăsim”. Că e nevoie să avem un back-up, o strategie de a nu ține toate ouăle într-un coș, de a nu ne dărâma complet când ni se trage covorul de sub picioare.

Martisoare Ionela Lungu - Foto Silviu Cluci
În dialog cu Ionela Lungu – Foto: Silviu Cluci/ doxologia.ro

Dar Ionela Lungu avea deja visul la care muncise prin auto… învățare, dezvoltare, cunoaștere. Fain. Auto – cumva mașinile o urmăreau și aici?! 🙂 Ionela a devenit meșter popular cu normă întreagă. Are activități diverse care o împlinesc. Lucrează mult cu cei mici, lucrează și în atelierul său și ține flacăra vie.

Flacăra propriei sale povești, dar și aceea a poveștilor lui Ion Creangă.

Pentru că, printre altele, meșterul popular Ionela Lungu este cunoscut pentru că modelează în lut personajele marelui povestitor născut astăzi, pe 1 martie… în 1837!

Nică, Smărăndița Popii, Păcală, Moș Chiorpec, Moș Ion Roată, Dănilă Prepeleac, fata babei, fata moșneagului, tineri și copile, babe și moși… toate personajele prind chip și suflare de viață când Ionela Lungu lucrează în lut. Unele personaje sunt cât un boț, le ții între palme, altele sunt ca o palmă de copil și au magnet la spate, altele sunt și mai mici, lucrate cu buricele degetelor – și devin mărțișoare.

Mărțișoare - personajele lui Ion Creangă - Ionela Lungu

Am intrat în lumea de poveste a meșterului popular de la Humulești și am realizat, pentru Doxologia, un interviu pe care vă invit să-l citiți. E de poveste și el, căci prezintă consistent, cu seriozitate și cu umor, deopotrivă, parcursul unui om deosebit. Al unui om pe care, dacă-l întâlnești, n-ai cum să nu te bucuri!

O primăvară de poveste, dragii mei!

* Vedeți mai multe fotografii cu mărțișoarele și citiți interviul, aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *