Drumeţii,  Hopa tropa prin oraş,  Vorbe de duh

Cand TIR = Tembel International Rutier

TIR-urile mi-au provocat, mai mereu, o strangere de inima.
Iar unii soferi de TIR mi-au confirmat faptul ca, de aceste masini, trebuie sa-mi fie frica. Adevarat, sunt si oameni normali, care conduc asemenea matahale. Care conduc firesc si prudent si care fac niste parcari cu spatele de-mi vine sa-i premiez!
Dar, nu despre ei vorbesc acum, ci despre inconstienti! Despre aia care se cred buricul pamantului, aflandu-se la inaltime, despre aia carora nu le pasa ca pun multe vieti in pericol.
Sunt deja celebre filmuletele in care se trezeste cate un tembel sa danseze in cabina, sa conduca cu picioarele sau nici macar, sa intre in curbe cu viteza maxima sau sa taie contrasensul, ca la ei acasa. Sunt multi care fac la fel si cu masinile mici. Nici ei n-au scuza! Dar, nici TIR…

Neincrederea si teama mi-au fost confirmate ieri, pe propria piele. Ne intorceam din pauza de blog, de la Bacau, spre Iasi. Conduceam pe prima banda, cu ~ 90 de kilometri la ora. Adica, legal si destul de in siguranta. Credeam eu.
In spatele meu, un TIR din ala urias (sunt si astea, presupun, pe categorii) – un TIR care nu incapea bine pe-o banda. Probabil ca eram plictisitoare, asa legala… Sau poate ca Matizul meu era prea (dupa cum ii zice si numarul) pui fata de nenea TIR. Si, ce se gandeste soferul? Sa treaca pe banda a doua si sa ma depaseasca. Lucru destul de greu de obtinut. Din cunostintele mele, viteza TIR-urilor e limitata la 90 de kilometri. 90 – cam cat aveam si eu.
Prin urmare, cateva sute de metri le-am facut in umbra TIR-ului. Sa bag viteza si sa-l depasesc, eu fiind in dreapta, nu mi s-a parut prudent. Sa incetinesc? De ce? Fiecare cu banda lui. Nu de aceeasi parere a fost soferul care, la un moment dat a inceput sa se apropie periculos de mult de noi, dansand, cand la dreapta, cand la stanga, aproape sa ne scoata din drum.
Am incetinit si i-am facut loc „domnului” pe prima banda. Am trecut pe banda a doua, nu neaparat in intentia de a-l depasi, cat din dorinta uriasa de a nu-l mai avea fix in fata mea. Crezi ca povestea s-a terminat aici? Nu. Cand el incetinea si eu ma apropiam si puteam sa trec pe langa, imediat semnaliza stanga. Uneori trecea pe banda asta, uneori nu. Radea satisfacut si se vedea din oglinda…
Nu i-am intrat in joc. Nici macar nu am considerat ca era o joaca. Nici daca nu aveam copilul in masina nu ma luam la intrecere cu el. De ce? Din simplul motiv ca tin la viata mea. Ca, daca nu era copilul in masina, era acasa si-si asteapta mama. Ca am si alti oameni dragi, carora le-as provoca o suferinta. Ca masina nu e de curse, nici strada nu e un loc amenajat pentru intreceri.

Cam cat de nebun sa fii ca, tinand fraiele unui TIR sa te joci cum vrei cu vietile altora? Daca eram mai slaba de inger si ma pierdeam? Daca eram, la randu-mi, o tembela, si intram in joc?
Povestea s-a terminat doar in momentul in care drumurile noastre s-au separat. Nu a durat mult – ca timp. Dar, a fost destul de incomod. Si de urat.
Oamenii astia ar trebui sa circule liberi pe strazi? Si, mai ales, la volanul unui TIR?

3 Comments

  • Anonymous

    Stai sa vezi ce frumos e sa vezi cum 2 tituri merg pe acelasi sens de mers si se trezeste un al treilea sa le depaseasca pe contrasens si tu sa fii pe banda de langa axul drumului.
    Ii dai flash-uri el nimic merge inainte – pe el nu il dorea ca e sus.
    Dupa parerea mea acesti soferi "profesionisti" ar trebui sa nu mai aiba dreptul sa mearga pe sosele. Daca se simt barbati sa ia o masina mica si sa faca tembelismele astea in fata unui TIR. Sa vedem atunci daca se vor mai da asa de priceputi in ale sofatului. Ionut

  • Anonymous

    Din experienta sotului meu va zic, ca multi soferi de tir sunt inconstienti la volan..si foarte multi chiar beau la volan, dar sunt si soferi intr-adevar experimentati si constienti.. si cum zicea si Anda nu e foarte usor sa manevrezi o asemena matahala(intr-o panta o astfel de masina incarcata pana la limita greu poate fi controlata).Din acest motiv si stiind prin cate trece Lucian tot timpul le fac loc si ii las sa isi vada de drum! Sunt foarte multi care isi incalca orele de program deci in cazul asta..inconstienta e si mai mare!kittyirinuca

  • TIRist

    Din pacate nu este vorba de soferi profesionisti sau amatori ci este vorba de aceeasi oameni care depasesc pe contrasens desi nu au vizibilitate indiferent de masina pe care o conduc. Inconstienta aceasta vine in primul rand din educatie, cei 7 ani de acasa, si apoi din impunerea legislatiei. Daca nu se fac filtre si se dau amenzi usturatoare cel putin cativa ani astfel incat toti soferii sa stie ca daca vor incalca legea sau regulile vor plati usturator sau nu vor mai conduce o mare perioada de timp nu vom putea sa disciplinam nici pe TIRisiti nici pe ceilalti participanti in trafic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *